Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Πορευόμαστε με στόχο ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης χωρίς νέους όρους

Τσακαλώτος: Πορευόμαστε με στόχο ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης χωρίς νέους όρους
Οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Την θέση ότι η κυβέρνηση πορεύεται με στόχο ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης στον κορμό του οποίου είναι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι όλα αυτά δεν αφορούν νέους όρους.
Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει ότι σε αυτό το πρόγραμμα είναι και όλα αυτά που «δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 28 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα»
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο ΥΠΟΙΚ τονίζει πως οι επιτυχίες των τριών εκδόσεων έχουν θετική απήχηση στις αγορές.
«Τώρα υπάρχει ένας κλυδωνισμός στις αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου.
Οι αγορές σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία» επεσήμανε ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι σε ό,τι αφορά την αναβολή πληρωμής στα τοκοχρεολύσια, υπάρχουν δύο άγκυρες.
Όπως λέει, η μία είναι ότι μετά το 2022 μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 2% και η άλλη ότι έως το 2030 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% και μετά το 2030 το 20%.
«Άρα οποιαδήποτε λύση πρέπει να καλύψει αυτές τις δύο παραμέτρους» αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος επισημαίνει πως το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 ήταν προϊόν συμβιβασμού.
«Αν ήταν να κάναμε μόνο όσα θέλαμε, δεν θα ήταν συμβιβασμός.
Ήταν ένα μείγμα από μεταρρυθμίσεις για να δουλέψει καλύτερη η δημόσια διοίκηση, να διευκολυνθεί η δανειοδότηση επιχειρήσεων, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Αυτά τα θέλαμε κι εμείς.
Μερικά πράγματα, φυσικά, δεν θα τα κάναμε από μόνοι μας, αλλά κι εκεί έχουμε αλλάξει όσο μπορούσαμε το μείγμα της πολιτικής.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζεται στην αναγκαία αναδιάρθρωση των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» αναφέρει ο κ.Τσακαλώτος, τονίζοντας πως «ποσοστό 50% της αύξησης αξίας προορίζεται για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».
Αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως «ο χρόνος είναι υπέρ της κυβέρνησης και κάθε μήνας που περνάει είναι πιο δύσκολος για τους αντιπάλους μας, όχι για εμάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης