Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι δασμοί Trump στην Rusal απογείωσαν το αλουμίνιο - Κερδισμένος ο Μυτιληναίος

tags :
Οι δασμοί Trump στην Rusal απογείωσαν το αλουμίνιο - Κερδισμένος ο Μυτιληναίος
Οι traders (Argonaut) εκτιμούν ότι οι τιμές του αλουμινίου θα ανέβουν περαιτέρω με την Rusal να κατέχει το 7% της παγκόσμιας προσφοράς
Ριμπάουντ καταγράφουν οι τιμές του αλουμινίου κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα μετά τις ποσοστώσεις και τους δασμούς που επέβαλε η αμερικανική πλευρά στον παγκόσμιας εμβέλειας παραγωγό RUSAL που ανήκει σε έναν από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα των Ρώσων Ολιγαρχών, τον Ντεριπάσκα.
Η τιμή του μετάλλου διαμορφώνεται σήμερα σύμφωνα με το Bloomberg στα 2153 δολάρια ανά τόνο.
Η Rusal αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αλουμινίου στις ΗΠΑ μετά τον Καναδά, καθώς περισσότερο από 10% της παραγωγής της πηγαίνει στις ΗΠΑ.
Οι εισαγωγές που κάνουν οι ΗΠΑ αντίστοιχα ανέρχονται σε 1 δισ δολάρια από τον συγκεκριμένο όμιλο.
Η τιμή του μετάλλου από την περασμένη Παρασκευή 6/4 σημείωσε άνοδο 6% ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια εκτοξεύθηκαν στο trading ανεβαίνοντας στα επίπεδα- ρεκόρ των 35000.
Η Rusal διαθέτει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου χρήσης σε πάσης φύσεως κλάδους από αυτοκίνητα μέχρι κονσέρβες.
Τα επενδυτικά τμήματα των διεθνών οίκων όπως της ING αναμένουν να υπάρξει ο λεγόμενος πανικός αγορών και κλείσιμο short θέσεων.
Αντίστοιχα σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Century Aluminium 13% και της Alcoa 7%.
Eπίσης η Νοrsk Hydro κέρδισε χθες Δευτέρα 9/4 7%.
Σημαντικές απώλειες σημείωσε η Glencore λόγω της σχέσης της με την Rusal - βασικός προμηθευτής της.
Τα περιοριστικά μέτρα είναι αυστηρότερα από αυτά που επεβλήθηκαν λόγω Ουκρανίας το 2014.
Όπως γίνεται αντιληπτό άμεσα ωφελημένη είναι η Αλουμίνον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου με τον όμιλο να κερδίζει σήμερα 2-3% στο χρηματιστήριο.
O Colin Hamilton της BMO σημείωσε ότι ενδέχεται το κλείσιμο short συμβολαίων στην αγορά να ενταθεί, γιατί είναι άγνωστο πόσο αλουμίνιο υπάρχει στις αμερικανικές αποθήκες.
Παράλληλα υπάρχουν και ποσότητες δεσμευμένες από τις τράπεζες, που ενδέχεται να αποδεσμευθούν.
Είναι φανερό πάντως ότι η πολιτική Trump στους δασμούς δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την μείωση των τιμών, το αντίθετο μάλιστα για να ενθαρρυνθούν οι αμερικανοί παραγωγοί.
Κατά συνέπεια η τελευταία του κίνηση ήλθε να δώσει αυτό ακριβώς το μήνυμα στην αγορά που αντέδρασε άμεσα.
Οι traders (Argonaut) εκτιμούν ότι οι τιμές του αλουμινίου θα ανέβουν περαιτέρω με την Rusal να κατέχει το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης