Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Αδύναμες οι προοπτικές της τουρκικής λίρας μακροπρόθεσμα

Danske Bank: Αδύναμες οι προοπτικές της τουρκικής λίρας μακροπρόθεσμα
«Το outlook του τουρκικού νομίσματος αναμένεται αδύναμο μακροπρόθεσμα, καθώς οι τιμές των commodities επιβαρύνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», σημειώνουν οι αναλυτές
Για αδύναμες προοπτικές της τουρκικής λίρας μακροπρόθεσμα κάνουν λόγο οι αναλυτές της Danske Bank, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
«Το outlook του τουρκικού νομίσματος αναμένεται αδύναμο μακροπρόθεσμα, καθώς οι τιμές των commodities επιβαρύνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», σημειώνουν οι αναλυτές.
Τονίζουν επίσης πως μια hawkish στάση από τη Federal Reserve, θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στη συναλλαγματική έκθεση των τουρκικών επιχειρήσεων.
«Παραμένουμε επιφυλακτικοί, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τη συναλλαγματική ισοτιμία».
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν τόσο για τους χειρισμούς της Τουρκίας στη συριακή κρίση, αλλά και για πιθανές παρεμβάσεις Erdogan στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε χθες στο ιστορικό χαμηλό των 5 λιρών έναντι του ευρώ.
Δεν αποκλείεται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο Esther Reichelt της Commerzbank δήλωσε ότι "η μοίρα της λίρας καθορίζεται από το παγκόσμιο αίσθημα κινδύνου προς το παρόν".
Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε απώλειες άνω του 4,5% το Μάρτιο, με τους traders να εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την υπερθέρμανση της οικονομίας - ο πληθωρισμός τρέχει με 12% - καθώς από μια διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που το καθιστά ευάλωτο σε εξωτερικές κρίσεις.
Επίσης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για ένα πιθανό «σπιράλ υποτίμησης», με μια αποδυναμωμένη συναλλαγματική ισοτιμία να υποδαυλίζει τον ταχύτερο πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης