Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Unicredit οδηγός για τις ελληνικές τράπεζες – Περνάνε τα stress tests, υποβάλλουν capital plans, υλοποιούν ΑΜΚ α΄ τρίμηνο 2019

Η Unicredit οδηγός για τις ελληνικές τράπεζες – Περνάνε τα stress tests, υποβάλλουν capital plans, υλοποιούν ΑΜΚ α΄ τρίμηνο 2019
Οι 4 ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests, τουλάχιστον οι 2 από τις 4 τράπεζες θα υποβάλλουν capital plans και μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα υλοποιήσουν τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.
Το μοντέλο Unicredit – με ορισμένες παραλλαγές - θα αποδειχθεί οδηγός και σημείο αναφοράς και για ορισμένες ελληνικές τράπεζες.
Να τονιστεί ότι το 2016 στα ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests μόνο η Monte Dei Paschi είχε κεφαλαιακή ζημία στο δυσμενές σενάριο…οι άλλες τράπεζες περνούσαν τα stress tests εμφανιζόμενες να διαθέτουν σημαντική ανθεκτικότητα.
Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας στην ανακοίνωση της ανέφερε «παρά την αυστηρή φύση της άσκησης και τις έντονες εντάσεις των τελευταίων ετών, τέσσερις από τις πέντε ιταλικές τράπεζες που εμφανίζονται στο δείγμα της EBA δείχνουν καλή ανθεκτικότητα.
Για τις τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare και UBI Banca) ο σταθμισμένος αντίκτυπος στη σχέση CET1 του αρνητικού σεναρίου είναι 3,2 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι ενός δείγματος του δείκτη EBA 3,8 εκατοστιαίες μονάδες.
Με τη συμπερίληψη του Monte dei Paschi, ο σταθμισμένος αντίκτυπος για τις ιταλικές τράπεζες ανέρχεται σε 4,1 μονάδες»
Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας η Unicredit ήταν η πρώτη που εμφανιζόταν να περνάει το stress tests.
Ποια είναι η συνέχεια;
Η Unicredit μετά από 7 μήνες υλοποίησε αύξηση 12 δισεκ. και πούλησε προβληματικά δάνεια 17,7 δισεκ. στην τιμή 13% της ονομαστικής αξίας.
Ήταν μια επιτυχημένη διαδικασία αύξησης και πώλησης προβληματικών δανείων.


Κάτι αντίστοιχο θα δούμε και στην Ελλάδα στα stress tests που θα ανακοινωθούν 5 ή 12 Μαΐου – μάλλον 12 Μαΐου – του 2018.
Οι 4 ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests, τουλάχιστον οι 2 από τις 4 τράπεζες θα υποβάλλουν capital plans και μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 θα υλοποιήσουν τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.

Ποια είναι τα 6 βασικά σημεία

1)Στις 13 με 16 Απριλίου του 2018 – σε λίγες ημέρες δηλαδή – οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα λάβουν τις απαντήσεις του δεύτερου κύματος των stress tests και με βάση ορισμένες πληροφορίες ήδη αρχίζουν να σκιαγραφούνται τα βασικά σημεία.

2)Οι τράπεζες και οι 4 συστημικές περνάνε τα stress tests υπό την έννοια ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο δυσμενές σενάριο θα είναι πάνω από 5% ή 5,5%.
Να σημειωθεί ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ενημερώσει τις τράπεζες και για τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο που θα είναι 5% ή 5,5%.
Η Πειραιώς φαίνεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο stress tests με 6% έως 6,5% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο αλλά περνάει.
Ακολουθεί η Eurobank όπου εκτιμάται ότι θα εμφανίσει core tier 1 στο 7,8% με 8% και κινείται πάνω από το 5% με 5,5% με όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική με 8,8% και η Alpha bank με περίπου 10% εμφανίζονται ως οι δύο ισχυρότερες τράπεζες με την Alpha bank να είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά στο stress tests του 2018.

3)Παρασκηνιακώς η Commission έχει παρέμβει ώστε να μην υπάρξει αραίωση του ΤΧΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μην υποστεί dilution σε ορισμένες τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια.
Προτείνει ως εναλλακτική λύση την εφαρμογή των cocos δηλαδή των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει τράπεζα (Πειραιώς) που ήδη κατέχει cocos 2 δισεκ. και εάν εκδοθεί νέο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές δεν θα μπορεί να καλύψει ζημίες που θα προέλθουν από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

4)Οι τράπεζες τουλάχιστον οι 2 από τις 4 συστημικές θα υποβάλλουν capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.

5)Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς πρόσφατα βρέθηκε στην έδρα του SSM και επέστρεψε «ικανοποιημένη» όπερ σημαίνει ότι έχει κερδίσει και χρόνο στην υλοποίηση του κεφαλαιακού πλάνου capital plan ενώ ενδέχεται να έχει επιμερίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε cocos και αύξηση κεφαλαίου αν και αυτό ακόμη δεν θεωρείται δεδομένο.
Πάντως είναι διαφορετικό να υλοποιηθεί σε βάθος 8 μηνών ΑΜΚ 1,8 δισεκ. και διαφορετικό το 1 δισεκ. να καλυφθεί με cocos και 800 εκατ να αντιστοιχεί σε αύξηση κεφαλαίου.

6)Οι τράπεζες περνάνε το stress tests και καθαρίζουν με την ΕΚΤ και τον SSM;
Όχι αντιθέτως και οι 4 συστημικές τράπεζες σίγουρα οι δύο Πειραιώς και Eurobank και προαιρετικά Εθνική και Alpha bank θα υποβάλλουν έως τα τέλη Ιουνίου 2018 capital plans δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα.
ΕΚΤ, SSM και διοικήσεις τραπεζών θα συμφωνήσουν το πλαίσιο για το πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η τράπεζα που φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για κεφάλαια, παρ΄ ότι περνάει το stress tests είναι η Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου ή συνδυασμό ΑΜΚ και cocos 1,6 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα με την Eurobank να χρειάζεται 500 με 600 εκατ.
Ενώ για την Πειραιώς η αύξηση κεφαλαίου σε συνδυασμό με μια επιθετική εξυγίανση των προβληματικών δανείων και του ισολογισμού είναι απαραίτητη για τις υπόλοιπες τράπεζες οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν το κεφαλαιακό τους πλεονέκτημα και προφανώς είναι προαιρετικές.
Το βασικό θέμα είναι εάν το ΤΧΣ που δεν θα συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών θα συναινέσει ότι οι αυξήσεις είναι προαιρετικές και όχι αναγκαίες.

Με ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 5% ή 5,5% στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες Μάιος 2018
Τράπεζες

Δυσμενές σενάριο stress tests

Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας

CT1 2017 *

Ύψος εκτιμώμενης ΑΜΚ (αρχές 2019)

Εθνική

8,8%

17% -13,3%

500 εκατ

Πειραιώς

6%-6,4%

15,4%-11,7%

1,6-1,8 δισ

Eurobank

7,8%-8%

17,9%-12,4%

500-600 εκατ

Alpha bank

10%

18,3%-15,9%

500 εκατ

*Τα δύο νούμερα που παρουσιάζονται στο coretier 1 είναι χωρίς και με IFRs 9
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews                                

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης