Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μόλις 26 αιτήσεις έφθασαν σε ρύθμιση από τις αρχικές 29.300 του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

Μόλις 26 αιτήσεις έφθασαν σε ρύθμιση από τις αρχικές 29.300 του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών
Που σκοντάφτει ο Θεσμός της Ρύθμισης Οφειλών
Πενιχρά τα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για τις επιχειρήσεις παρότι βρίσκεται εν λειτουργία τους τελευταίους επτά μήνες και θα μείνει εν …ζωή για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τα τέλη του 2018.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν με βήματα χελώνας καθώς από την αρχική αίτηση μέχρι  η υπόθεση να ανατεθεί σε διαμεσολαβητή απαιτούνται σημαντικά ηλεκτρονικά βήματα τα οποία όμως δεν γίνονται από τις επιχειρήσεις.
Ο αριθμός των αιτήσεων έχει ανέλθει σε 29.300 εκ των οποίων οι 5.200 έχουν εισέλθει σε ώριμο στάδιο και τους απομένουν δύο ή τρία βήματα πριν το τελικό στάδιο.
Από τις αρχικές αιτήσεις οι 764 βρίσκονται στο στάδιο της διαμεσολάβησης δηλαδή έχουν ανατεθεί σε ειδικό διαπραγματευτή, ο οποίος θα αναζητήσει μια κοινά αποδεκτή λύση από τους πιστωτές (τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία).
Πάντως στον τερματισμό έχουν φθάσει μόλις 26 επιχειρήσεις λαμβάνοντας τα ευεργετήματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών που είναι η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία ενώ προηγήθηκε κούρεμα κατά 85% στα πρόστιμα και κατά 95% στις προσαυξήσεις.
Η βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η ρύθμιση οφειλών είναι ότι η επιχείρηση απέδειξε στην πράξη ότι είναι βιώσιμη.
Για τους επαγγελματίες με χρέη έως 50.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, έχουν κάνει αίτηση 9.000 επαγγελματίες εκ των οι 4.800 βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και αναμένεται να ενταχθούν στο τελευταίο στάδιο.
Στην τελική ευθεία είναι μόλις 480 αιτήσεις και αναμένεται τις απόμενες ημέρες να λάβουν την οριστική ρύθμιση της οφειλής.
Στην κατηγορία των επαγγελματιών προβλέπεται «κούρεμα» των προστίμων στο 85% και στο 95% για τις προσαυξήσεις.
Η τελική συνολική οφειλή ρυθμίζεται σε 120 δόσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι ειδικά για τους επαγγελματίες θα «τρέξει» πιο γρήγορα σε σχέση με τις επιχειρήσεις καθώς είναι πιο εύκολη η διαδικασία και αυτοματοποιημένη καθώς  εμπλέκεται μόνο το κράτος.
Οι ίδιες πηγές προσδοκούν μέχρι τον Ιούνιο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στους επαγγελματίες ενώ για τις  επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει και το «αγκάθι» εντοπίζεται στην υποχρεωτική αποκάλυψη των καταθέσεων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη ρύθμιση οφειλών άνω των 50.000 ευρώ για τους επαγγελματίες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 300.000 επαγγελματίες  και θα πρόκειται για ρύθμιση …ανάσα.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης