Τελευταία Νέα

Δημήτρης Τζάνας: Θα χρειαστεί η έλευση "λευκών κύκνων" με την μορφή των θετικών καταλυτών

tags :
Δημήτρης Τζάνας: Θα χρειαστεί η έλευση
Εν μέσω ενός ευνοϊκού timing από πλευράς συγκυρίας για τις Διεθνείς Αγορές
Δημήτρης Τζάνας: Θα χρειαστεί η έλευση "λευκών κύκνων" με την μορφή των θετικών καταλυτών 

Ολική επαναφορά σημειώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μεσολάβηση 4 ημερολογιακών ημερών, εκ των οποίων 2 με ανοικτές τις Διεθνείς Αγορές. Έτσι, το Χ.Α. απέφυγε την επιρροή, από την έντονα πτωτική συνεδρίαση της Wall Street τη Μ. Παρασκευή, κατά την οποία η προοπτική μετάλλαξης της ρητορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε Εμπορικό πόλεμο πρόβαλε ως πιθανή. Όμως, στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν, η ηρεμία στις Αγορές επανήλθε και ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη μείωση των δασμών για τα εισαγόμενα προϊόντα στη Χώρα του!

Η τακτική Trump δηλαδή, φαίνεται ότι αποδίδει αφού εξαναγκάζει τους Αντιπάλους του να διαπραγματευθούν, καθώς η κήρυξη Εμπορικού πολέμου θα υπονομεύσει την παγκοσμιοποίηση με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις.

Εν μέσω λοιπόν ενός ευνοϊκού timing, από πλευράς συγκυρίας για τις Διεθνείς Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επαναλειτούργησε με τους αγοραστές να επαναδραστηριοποιούνται και τον Γενικό Δείκτη να "ξεχνάει" την πτωτική πορεία που κατέγραφε λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών, με το δικό μας Πάσχα να τον βρίσκει πάνω από τις 800 μονάδες και την τεχνική εικόνα να αλλάζει διαμορφώνοντας προϋποθέσεις κίνησης προς τις 820 μονάδες.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 800 μονάδων στο εγγύς μέλλον, ώστε να προκριθεί το αισιόδοξο σενάριο σε σχέση με εκείνο που μέχρι πρότινος διαγραφόταν. Για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί η έλευση "λευκών κύκνων" με τη μορφή των θετικών καταλυτών, ώστε η αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας να εδραιωθεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξηθεί.

Τέτοιοι είναι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των "stress tests" για τις Τράπεζες για τα οποία μέχρι τις 20/4 θα υπάρξει πληροφόρηση ως προς την έκβασή τους, με το σενάριο της ολοκλήρωσης χωρίς "ανεπιθύμητες εξελίξεις" να θεωρείται ως το επικρατέστερο.

Πάντως, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις δράσεις της, σε σχέση με την εκπλήρωση των 76 προαπαιτουμένων που οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, ή το αργότερο του επόμενου μήνα, ώστε να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση του σχεδίου ελάφρυνσης του ESM από κοινού με τη Γαλλία, η δημοσιοποίηση των όρων του οποίου (σύνδεση των καταβολών με την ανάπτυξη κ.α.) "άρεσε στις Αγορές". Παράλληλα, η ρητορική έντασης περί τα Ελληνοτουρκικά συνεχίζεται, ασκώντας αρνητική επίδραση στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς παραμένει ανοικτή η πιθανότητα ενός "θερμού επεισοδίου" μεταξύ των δύο Χωρών, από το ενδεχόμενο του "ατυχήματος".

Στο διεθνές περιβάλλον, η υψηλή μεταβλητότητα δύσκολα θα απομακρυνθεί ενόσω οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Trump επί διαφόρων θεμάτων, όπως η καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, παραμένει απρόβλεπτη. Από την άλλη πλευρά, η έναρξη δημοσιοποίησης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο στις ΗΠΑ (Τραπεζών αρχικά και λοιπών Εταιρειών στη συνέχεια), αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαιτέρως θετικά, μετά την ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση (στο 21% ο συντελεστής).

Εκτιμάται δε, ότι η αναμενόμενη κερδοφορία μπορεί να διαμορφώσει τον πολλαπλασιαστή κερδών των εταιρειών του S&P κάτω από το 17 (!) εξέλιξη που θα πυροδοτήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Αμερικανικές μετοχές και θα επηρεάσει θετικά και τις λοιπές Διεθνείς Αγορές.

Προσοχή όμως γιατί η έκρηξη της κερδοφορίας θα αφορά μόνο την τρέχουσα χρήση (one - off) με τα λοιπά δεδομένα (άνοδος επιτοκίων και χρέους κυρίως) να μην ευνοούν τη διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, άρα και περαιτέρω ψηλότερων εταιρικών κερδών.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης