Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Βελιγράδι ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς – Αύριο 12/4 η κρίσιμη συνάντηση με τον N. Dimitrov για το Σκοπιανό

Στο Βελιγράδι ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς – Αύριο 12/4 η κρίσιμη συνάντηση με τον N. Dimitrov για το Σκοπιανό
Σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Στο Βελιγράδι θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 11/4 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της περιοδείας του στα δυτικά Βαλκάνια.
Ο κ. Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, θα έχει συνάντηση μαζί του, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν διμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η προετοιμασία ενόψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, θέμα που θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάιο.
Κατόπιν ο κ.Κοτζιάς θα μεταβεί στην Αχρίδα της ΠΓΔΜ όπου αύριο Πέμπτη 12/4 θα έχει επαφές με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov με κύριο αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν κατά τη συνάντηση τους πριν από περίπου 10 ημέρες στη Βιέννη.
Έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση και τη γραμμή τους – στην Ελλάδα μάλιστα ο κ.Κοτζιάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα για τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις –, έχουν καταγράψει τα σημεία όπου συγκλίνουν και όπου παραμένουν οι διαφωνίες, και προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.
Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz έχει στείλει επιστολή και στις δύο πλευρές όπου καταγράφει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο μερών.
Εφόσον καταγραφεί πρόοδος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Τσίπρα και Zaev, κατά την οποία να σταθεί ικανό να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Εξέλιξη που αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα δρομολογήσει – κατά πάσα πιθανότητα- και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως η περιοδεία του κ.Κοτζιά θα κλείσει στην Πρίστινα, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, με τον οποίο και θα συζητήσει τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης