Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς "διάβασαν" τα διεθνή ΜΜΕ το χθεσινό επεισόδιο στη ΡΩ

Πώς
Το επικοινωνιακό έλλειμα αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες της ελληνικής αντίδρασης.
Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν ένα 24ωρο από τη στιγμή που έλαβε χώρα το περιστατικό με τις προειδοποιητικές βολές κατά ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής στη Ρω από άνδρες της ελληνικής φρουράς, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ας δούμε πώς κάλυψαν κι ερμήνευσαν το περιστατικό τα διεθνή ΜΜΕ:
Οι Times του Λονδίνου, επικαλούνται εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος δήλωσε: «Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των νέων και βελτιωμένων μέτρων εμπλοκής, εξαιτίας της αυξημένης έντασης με τη Τουρκία.»
Ο Telegraph επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που με τη σειρά του επικαλείται μη κατονομαζόμενη ελληνική στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με την οποία: «Η διαταγή για την εκτέλεση προειδοποιητικών βολών για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου, προέρχεται από την αυξημένη επιτήρηση και τα αυξημένα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, δεδομένης της αύξησης της έντασης με την Άγκυρα.» Δεν μπορέσαμε ωστόσο να επιβεβαιώσουμε το ρεπορτάζ του AFP, το οποίο ωστόσο επικαλούνται και άλλες πηγές.
Το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο Sputnik, επικαλείται πηγή της Αστυνομίας ή του Λιμενικού (law enforcement), σύμφωνα με την οποία «Υπήρξαν προειδοποιητικές βολές. Ήταν μια απολύτως νόμιμη ενέργεια από μέρους μας. Ήταν η αντίδραση που θα έπρεπε να αναληφθεί υπό το παρόν καθεστώς (επιχειρησιακής) λειτουργίας. Το ελικόπτερο πετούσε περίπου ένα μίλι μακριά από τη βάση (Ρω) σε χαμηλό υψόμετρο. Ήταν ελικόπτερο της Τουρκικής ακτοφυλακής.»
Πέρα από τα ανωτέρω, οι υπόλοιπες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ για το περιστατικό της Ρω, επικαλούνται ελληνικά δημοσιεύματα.
Το όλο περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω, σίγουρα έχει πολλά κενά, ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτή η επικοινωνιακή ολιγωρία, αποτέλεσμα και της διαφορετικής εκτίμησης για το γεγονός μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ, αφήνει ανοικτό το πεδίο για οποιαδήποτε ερμηνεία, ρεαλιστική ή μη.
Επομένως, διαβάζοντας τα ξένα ΜΜΕ, σχηματίζεται η εντύπωση πως έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επιτήρηση λόγω της έντασης με τη Τουρκία και οι αποφάσεις για εμπλοκές «εχθρικών στόχων», λαμβάνονται πλέον από χαμηλότερα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας, με βάση τυποποιημένες οδηγίες που έχουν εκπονηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης