Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο Ιράν οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν δολάρια - Προβοκάτσια καταγγέλλει η κυβέρνηση

tags :
Πανικός στο Ιράν οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν δολάρια - Προβοκάτσια καταγγέλλει η κυβέρνηση
Η συντριβή του ιρανικού νομίσματος Rial έφθασε στο ρεκόρ των 60.000 Rials/ δολάριο στις μη ρυθμιζόμενες αγορές, σύμφωνα με τον πρακτορείο Tasnim News, έχοντας χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους τελευταίους έξι μήνες.
Αυτό οδήγησε σε μια σκληρή απάντηση από τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Eshaq Jahangiri, ο οποίος σε δήλωση στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης βρίσκονται πίσω τις επιθέσεις κατά του τοπικού νομίσματος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Jahangiri δήλωσε ότι η ξαφνική υποχώρηση της ισοτιμίας του Rial  με το δολάριο ήταν «αφύσικη και άνευ προηγουμένου» επειδή  δισεκατομμύρια δολάρια είχαν εισρεύσει στο Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες από τα έσοδα των εξαγωγών της χώρας από το πετρέλαιο και αυτό αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο δυσφήμισης της κυβέρνηση του Προέδρου Rouhani δημιουργίας αστάθειας στο Ιράν.
«Είναι φυσικό οι εχθροί και οι αντίπαλοι μας, ειδικά οι ΗΠΑ, μετά από τη συμφωνία για την πυρηνική συμφωνία και μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την οικονομία του Ιράν ως μη ασφαλής και υψηλού ρίσκου και προσπαθούν να αποθαρρύνουν οποιονδήποτε θέλει να συνεργαστεί με το Ιράν», δήλωσε ο Jahangiri.
Και έτσι το Ιράν επέβαλε επίσημη ισοτιμία 42.000 Rials/δολάριο, προειδοποιώντας ότι οποιοσδήποτε βρεθεί να πουλά δολάρια σε ισοτιμία υψηλότερη από τα 42.000 Rials «θα συλλαμβάνεται και θα δικάζεται» δήλωσε ο Jahangiri.
«Δεν αναγνωρίζουμε επισήμως καμία άλλη ισοτιμία», είπε.
«Από αύριο (12/4), κάθε άλλη ισοτιμία που προσφέρεται στην αγορά θα θεωρείται παράνομη, όπως και τα ναρκωτικά».
Ωστόσο τα πράγματα παραμένουν άσχημα για όσους κατέχουν Rials...



«Θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητες του κράτους για να σταθεροποιήσουμε την αγορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mohammad Bagher Nobakht.
Όπως θα περίμενε κανείς, αυτές οι ειδήσεις προκάλεσαν ευρεία ανησυχία μεταξύ των Ιρανών που συρρέουν στα γραφεία συναλλάγματος.
Όπως αναφέρει το GulfNews, στην οδό Ferdowsi στο κέντρο της Τεχεράνης, που φιλοξενεί δεκάδες τράπεζες και ανταλλακτήρια νομισμάτων, πολλοί ελπίζουν να βρουν πολύ φθηνότερα δολάρια από την προηγούμενη ημέρα.
Αλλά τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος έδιωχναν τον κόσμο αναφέροντας πως «δεν έχουμε δολάρια για να πουλήσουμε», ενώ οι πίνακες τιμών δείχνουν κενές θέσεις για τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά νομίσματα.
«Χθες το βράδυ στην τηλεόραση άκουσα ότι η ισοτιμία είναι 42.000 Rials/ανά δολάριο γι 'αυτό ήρθα για να αγοράσω μερικά δολάρια για το γιο μου που είναι στο εξωτερικό.
Πήγα σε όλα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος αλλά δεν μπορούσα να βρω δολάρια», δήλωσε ο Tahmoores Faravahar, 71χρονος συνταξιούχος εργαζόμενος στον πετρελαϊκό κλάδο.
Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε για τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των εισαγόμενων προϊόντων.
Πολλοί Ιρανοί τονίζουν ότι αυτό έχει δημιουργήσει φόβο και σύγχυση στην αγορά.
«Οι πολίτες είναι ανήσυχοι και απλά θέλουν να κρατήσουν τα λεφτά τους ασφαλή μετατρέποντάς τα σε δολάρια».



Υπεύθυνοι ενός ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στην Τεχεράνη τόνιζαν ότι δεν ήταν σαφές το πότε η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν θα τους έδινε δολάρια για να πουλήσουν.
«Η νέα ισοτιμία του  Rial με το δολάριο είναι καλή.
Η τιμή δεν ήταν φυσιολογική τις τελευταίες ημέρες».
Αλλά αυτό φάνηκε να συνοψίζει τα πράγματα καλά ...
Ένας έμπορος συναλλάγματος δήλωσε ότι θα βρεθούν τρόποι για να ξεγελάσουμε το σύστημα για να πετύχουμε τη νέα σταθερή ισοτιμία», παρόλο που ο αντιπρόεδρος Eshagh Jahangiri προειδοποίησε ότι αυτό θα θεωρηθεί λαθρεμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης