Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμα 24ωρα για τη Συρία - Trump και May ετοιμάζονται για στρατιωτική δράση - Macron: Έχουμε αποδείξεις για τα χημικά - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Κρίσιμα 24ωρα για τη Συρία - Trump και May ετοιμάζονται για στρατιωτική δράση - Macron: Έχουμε αποδείξεις για τα χημικά - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις
Η Συρία παραμένει το επίκεντρο του παραλογισμού
(upd) Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις να καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, στον απόηχο των απειλών Trump για πυραυλική επίθεση.
Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα πιο… διαλλακτικός, τονίζοντας πως δεν μίλησε ποτέ για το πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία.
«Ποτέ δεν είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία.
Θα μπορούσε να είναι πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα ή καθόλου!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι  ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο Trump έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση κι αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Αργά το βράδυ (στις 23:45 ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη του προέδρου Trump με τους υπουργούς και τους αρχηγούς του αμερικανικού στρατού, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι δεν υπήρξε τελική απόφαση και ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει εκ νέου συνομιλιά του προέδρου Trump με την βρετανίδα πρωθυπουργό T. May και τον γάλλο πρόεδρο E. Macron.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους.
Σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί θα κληθούν να εξετάσουν όλες τις επιλογές μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των δυνάμεων του Assad χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει την έγκριση από το Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως από το 2003 και μετά, δηλαδή από τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει η παραδοχή, έστω και άτυπα, πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών, αν και αυτήν την φορά η May δεν φαίνεται διατεθειμένη να την ζητήσει.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ.
«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», προειδοποίησε ο Vassily Nebenzia μετά τη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.
Ερωτηθείς εάν αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Nebenzia τόνισε:
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον.
Είναι πολύ πολεμοχαρή».

Theresa May: Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά του Assad  
 

Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα από τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την κα Theresa May, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους.
«Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς Assad να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που άφησε 75 ανθρώπους νεκρούς.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην διαφύγει αντιμετώπισης.
Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, για να συντονίσει μια διεθνή αντίδραση», αναφέρει η Downing Street.

Assad (Συρία): Οποιαδήποτε δράση της Δύσης θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή

Μήνυμα στη Δύση ότι οποιαδήποτε δράση της Δύσης στη Συρία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, έστειλε ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al - Assad, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.
«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνουμε, η Δύση ενισχύει την προσπάθειά της να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.
Αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε δράση θα ενισχύσει περιατέρω την αστάθεια στην περιοχή και θα αποτελέσει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο Assad.

Macron: Έχουμε αποδείξεις για τη χρήση χημικών από τον Assad

«Έχουμε την απόδειξη ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Assad,  δήλωσε ο Macron στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της "σε εύθετο χρόνο", σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.
"Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό", δήλωσε ο Μacron.
Στο μεταξύ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Merkel και ο Μacron συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Πιστεύω ότι υπήρξε επίθεση με χημικά στη Συρία

Την πεποίθηση ότι υπήρξε επίθεση με χημικά στη Συρία, εξέφρασε, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Jim Mattis, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ θέλουν να επιτραπεί η μετάβαση επιθεωρητών στην περιοχή για να συλλέξουν στοιχεία, προειδοποιώντας ότι όσο περνά ο χρόνος, η δουλειά γίνεται πιο δύσκολη.
«Πιστεύω ότι υπήρξε μια χημική επίθεση και αναζητούμε πραγματικές αποδείξεις», δήλωσε ο Mattis σε ακρόαση της επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Βουλής Αντιπροσώπων, προειδοποιώντας ότι μία από τις βασικές του ανησυχίες σχετικά με ένα οποιοδήποτε αμερικανικό στρατιωτικό χτύπημα αποτρέπει μια «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση στον πόλεμο της Συρίας, στον οποία συμμετέχουν η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλοι.
Ο Mattis κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι είναι συνεργός στη διατήρηση των χημικών όπλων στη Συρία, παρά τη συμφωνία του 2013.

Erdogan: Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και με το Ιράν - Επικοινωνία με Putin

Η κατάσταση στη Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει σήμερα (12/4/2018) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, μία ημέρα έπειτα από αντίστοιχη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Όπως διευκρίνισε ο Erdogan, η Άγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες αλλά και με το Ιράν.
Μιλώντας από την Άγκυρα, ο Erdogan δήλωση ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την παρουσία της και τις δραστηριότητες της στη Συρία έως ότου η χώρα να γίνει ασφαλής για όλους.
Σημειώνεται ότι ο Erdogan και ο Trump συζήτησε τη συριακή κρίση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες (11/4/2018) με τον Trump.

Έκκληση Guterres (ΟΗΕ) για Συρία: Να μην τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση

Έκκληση στους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξελιχθεί ανεξέλεγκτα η κατάσταση στη Συρία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres και ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν στρατιωτικό χτύπημα κατά του Assad.
«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Trump – Erdogan για την κρίση στη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Τούρκος ομόλογος του Recep Tayip Erdogan με αποκλειστικό θέμα την κρίση στη Συρία.
«Ο πρόεδρος Donald Trump συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan για την τρέχουσα κρίση στη Συρία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εντός της ημέρας ο Erdogan αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.

Συρία: Στα χέρια του Assad το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα

Στα χέρια του Bashar al Assad πέρασε και το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της πόλης της Douma, η οποία αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή της ανατολικής Γούτα που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.
«Η σημαία της Συρίας που υψώθηκε σε ένα κτήριο της Douma σηματοδοτεί τον έλεγχο της πόλης και κατ΄ επέκταση όλης της περιοχής» ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Yuri Yevtushenko, ο οποίος είναι επικεφαλής του κέντρου Ειρήνης και Συμφιλίωσης στη Συρία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA στη Douma έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ρωσική στρατιωτική αστυνομία, της οποίας στόχος σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είναι η διασφάλιση του νόμου και της τάξης στην πόλη.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στην Συρία καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας ανατολικά της Κύπρου το P-8A Poseidon, οι Ρώσοι ενεργοποιούν το ναυτικό τους που σταθμεύει στα λιμάνια της Συρίας για να διεξάγουν ασκήσεις… και ο Ρώσος πρόεδρος Putin…εκτιμάει ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.
Η Συρία παραμένει το επίκεντρο του παραλογισμού καθώς Ρωσία και ΗΠΑ με αφορμή την χρήση χημικών από τον συριακό στρατό την οποία ωστόσο αρνείται επίμονα ο Assad ο Σύρος πρόεδρος και οι Ρώσοι…και η στρατιωτική κινητοποίηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι αμερικανοί στέλνουν τον Ποσειδώνα

Ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Ναυτικού P-8A Poseidon, γνωστό και ως «υποβρύχιο δολοφόνο», πετούσε νότια από την Κύπρο, έχοντας πιθανώς αναχωρήσει από τον Ναυτικό Αεροσταθμό Sigonella στην Ιταλία και κατευθυνόταν ανατολικά προς τη Συρία.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα σχέδια των ΗΠΑ που προετοιμάζουν πυραυλική επίθεση στην Συρία.
Στόχος του Ποσειδώνα είναι να ανακαλύψει εάν πέραν από το ρωσικό ναυτικό βρίσκονται και ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή
Τι είναι το P-8 Poseidon Submarine Killer;
Το αεροσκάφος P-8A Poseidon θαλάσσιας περιπολίας δεν έχει προφανώς τα χαρακτηριστικά του stealth F-35, αλλά βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εμπόλεμων ζωνών.
 Τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων και ειδικά των υποβρυχίων.
Ωστόσο, το κυνήγι υποβρυχίων από τον αέρα είναι μια διαδικασία  πολύ περίπλοκη που απαιτεί πολυάριθμα αεροσκάφη να πραγματοποιούν χιλιάδες ώρες πτήσης.
Το P-8 Poseidon τέθηκε σε υπηρεσία με την μοίρα VP-16 του Πολεμικού Ναυτικού του Η.Π.Α. στην Αεροπορική Βάση Kadena στην Οκινάουα το 2013 και περίπου 50 από τα 117 αεροσκάφη βρίσκονται στις υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Στις 9 Μαΐου 2017, ένας ρώσος πιλότος με Su-27 πέταξε σε απόσταση είκοσι μέτρων από ένα P-8 Poseidon που περιπολούσε τη Μαύρη Θάλασσα.





Οι Ρώσοι ξεκίνησαν ασκήσεις με το ναυτικό στην Συρία

Συνολικά 11 ρωσικά πολεμικά πλοία εγκαταλείπουν το λιμάνι της Συρίας για να διεξάγουν ασκήσεις.
Τα πλοία του ρωσικού ναυτικού, από τις 11 Απριλίου, θα πραγματοποιούν ασκήσεις κοντά στην ακτή της Συρίας, σύμφωνα με τη διεθνή ειδοποίηση για το προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας (NOTAM) και την προειδοποίηση πλοήγησης για τους ναυτικούς.
Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της μόνιμης επιχειρησιακής σύνδεσης του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα, υπάρχουν περίπου 15 πολεμικά πλοία ενώ επιχειρούν και πολλά ρωσικά υποβρύχια.



Ο Ρutin θεωρεί ότι θα πρυτανεύσει η λογική

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin υποστηρίζει ότι η λογική θα πρυτανεύσει.
Καθώς η χημική επίθεση που αμφισβητείται από Σύριους και ρώσους… που έπληξε τη Συρία την περασμένη εβδομάδα οδήγησε (δικαίως ή λανθασμένα) σε όξυνση τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ο ρώσος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η «κοινή λογική» εμπρός σε ένα χαοτικό περιβάλλον.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή διεθνής κατάσταση - η οποία έχει επιδεινωθεί όχι μόνο από τις εντάσεις στη Συρία αλλά και από τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σπρίπαλ - είναι "πολύ ανησυχητική".
"Η κατάσταση των παγκόσμιων υποθέσεων προκαλεί ανησυχίες, η κατάσταση στον κόσμο γίνεται όλο και πιο χαοτική", δήλωσε ο Putin.
"Ωστόσο, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει τελικά και οι διεθνείς σχέσεις θα εισέλθουν σε μια εποικοδομητική πορεία, ώστε όλο το παγκόσμιο σύστημα θα γίνει πιο σταθερό και προβλέψιμο".
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να ενισχύει την "παγκόσμια και περιφερειακή" ασφάλεια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης