Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» 1,1% για τον χρυσό, εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης - Στα 1.360 δολ. ανά ουγγιά

«Άλμα» 1,1% για τον χρυσό, εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης - Στα 1.360 δολ. ανά ουγγιά
Με ισχυρά κέρδη 1,1% έκλεισε ο χρυσός, ανερχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιανουαρίου
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (11/4/2018) ο χρυσός, ανερχόμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, «εκτόξευσε» σήμερα απειλές κατά της Ρωσίας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.
Ο Trump δείχνει να θέλει να τραβήξει στα άκρα το σκοινί των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, μετά και το βέτο που άσκησε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.
«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα στραφούν προς τη Συρία.
Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, ωραίοι και νέοι και "έξυπνοι!" (πύραυλοι).
Δεν πρέπει να είστε συνεργάτες με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά αέρια τους ανθρώπους του και το απολαμβάνει!», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.
Με δεύτερο tweet του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, συμπεριλαμβανομένου του Ψυχρού Πολέμου.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι κάθε επιθετική κίνηση προς τη Συρία θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, προετοιμάζονται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της κυβέρνησης του σύρου προέδρου, Bashar Al Assad, μετά και την επίθεση με χημικά που έγινε στις 7 Απριλίου στη Ντούμα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα.
Παράλληλα, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφερε η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν, στον απόηχο και των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν αιφνιδιαστική πτώση τον Μάρτιο του 2018, για πρώτη φορά σε δέκα μήνες, κυρίως λόγω υποχώρησης των τιμών της βενζίνης.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την πρώτη και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2017, μετά από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.
Στους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,4% - η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάστημα ενός έτους - έναντι αύξησης 2,2% του Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο CPI θα παρέμενε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 0,2%.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 1,1% ή 14,10 δολ., στα 1.360 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα στο 1,237 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 106,9 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης