Ενέργεια

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ανεβάζουν» την τιμή του αμερικανικού αργού

tags :
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ανεβάζουν» την τιμή του αμερικανικού αργού
Ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή μπορεί να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 80 δολ.
Δεν είναι πρωτόγνωρο ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ωθούν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου.
Τιμολογώντας πιθανή μείωση της τροφοδοσίας - λόγω διακοπής παραγωγής η/και μεταφοράς  - εξαιτίας μιάς κλιμακώσεως της κρίσεως, η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου από την αρχή του έτους καταγράφει ανοδική πορεία (+10%) με πρόσφατο υψηλό ~$67/βαρέλι  για το WTI Μαίου.
Ως ένα βαθμό αυτή η εξέλιξη δικαιολογείται από την αναφερόμενη συγχρονισμένη αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και την συνακόλουθη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης.
Ομως σύμφωνα με στοιχεία του εβδομαδιαίου δελτίου CFTC, η δραστηριότητα και οι ανοικτές θέσεις Long των μεγάλων κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων στην χρηματιστηριακή αγορά πετρελαίου παραμένουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα ενσωματώνοντας στις τιμές αντίστοιχες ισχυρές προσδοκίες που αποδίδονται στη γεωπολιτική αναταραχή των τελευταίων ημερών (excess risk premium).
Ο δείκτης μεταβλητότητας OVX (κατ΄αντιστοιχία του δείκτη VIX) ακολουθεί ανοδική πορεία επίσης (~30 έναντι ~21 στις αρχές του έτους).
Επιπλέον, η ‘χρονική καμπύλη τιμών πετρελαίου’ σχηματίζει backwardation (η τιμή βραχυπρόθεσμα είναι μεγαλύτερη της τιμής μέσο-μακροπρόθεσμα, ενδεικτικά ο Ιούνιος 2019 τιμολογείται στα $60,25).
Η περαιτέρω απότομη κλιμάμωση της κρίσης – εάν λάβει χώρα – εκτιμάται ότι θα εκτινάξει κάθετα την τιμή πετρελαίου προς τα $80/βαρέλι (OVX ~50) αν όχι υψηλότερα.
Αντίθετα, η αποκλιμάκωση των έντονων ανησυχιών αναμένεται να οδηγήσει την τιμή σε πτώση και κλείσιμο των Long θέσεων (καμπύλη contango).
Σε αυτήν την εξέλιξη, η νέα χαμηλότερη τιμή όπου και θα ισορροπήσει η αγορά θα είναι πιό αντιπροσωπευτική της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι επιπτώσεις από αυτές τις έντονες διακυμάνσεις στην διαμόρφωση πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών και αντιστοίχως της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν, θα αξιολογηθούν προσεκτικά εντός του έτους από τις αγορές ομολόγων-μετοχών.
Το κλίμα των ημερών ευνοεί τις μετοχές του κλάδου ενέργειας (π.χ το XLE).

Σπύρος Πολίτης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης