Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το Bitcoin

tags :
Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το Bitcoin
Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το Bitcoin
Δεδομένου του συνόλου των αρνητικών σχολίων που πρέπει να αντιμετωπίσει το Bitcoin, τα επιχειρήματα υπέρ του κρυπτονομίσματος μπορεί μερικές φορές να χαθούν μέσα σε όλο το θόρυβο.
Το Cointelegraph αναλύει τις τυπικές επιθέσεις που δέχεται το Bitcoin και το πώς η κοινότητα του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε να απαντήσει.

Η τιμή του Bitcoin είναι πολύ υψηλή



Παρά το γεγονός ότι η τιμή του Bitcoin καταγράφει απώλειες πάνω από 60% από τα ιστορικά υψηλά του, η τιμή του Bitcoin 7.116 δολάρια, εξακολουθεί να αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από την είσοδό τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Παρόλο που το Bitcoin βρίσκεται στο επίκεντρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα μέσα του 2017, οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμα δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να αγοράσουν ένα κλάσμα του Bitcoin.
Ένα Bitcoin μπορεί να χωριστεί σε 100 εκατομμύρια satoshis (η μικρότερη μονάδα Bitcoin).
Ακριβώς επειδή πολλοί λίγοι μπορούν να αγοράσουν μια μπάρα χρυσού (η αξία της είναι 600.000 δολάρια) δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να αγοράσει ένα χρυσό νόμισμα ή να επενδύσει μόλις 126 δολάρια μέσω ενός ETF Χρυσού.
Το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει με το Bitcoin.
Υποθέτοντας ότι ο πληθυσμός της γης 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 300.000 satoshis διαθέσιμα ανά άνθρωπο ή 0,003 Bitcoin.
Δεδομένου ότι αρκετές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι έχουν χαθεί από 3 έως 4 εκατ. Bitcoins τα πρώτα χρόνια, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πιο κοντά στα 220 - 250.000 satoshis ανά άτομο.
Αυτό το πρόβλημα οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2017, όταν όλα τα κρυπτονομίσματα με τιμή κάτω από 1 δολάριο ξαφνικά άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές τους, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν "φτηνά".
Καθώς κάθε νόμισμα έχει διαφορετική προσφορά, η τιμή ενός νομίσματος είναι άσχετη, σημασία έχει η χρηματιστηριακή αξία και το αν ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει μέλλον ή όχι.
Από αυτό το ράλι, οι τιμές των περισσότερων κρυπτονομιμσάτων έχουν μειωθεί κατά 80%.
Θυμηθείτε ότι υπάρχουν περισσότεροι εκατομμυριούχοι στον κόσμο από ό, τι θα υπάρξουν ποτέ Bitcoins, οπότε η ενός Bitcoin σύντομα δεν θα είναι η σωστή μέτρηση, αλλά μάλλον 1 mBTC (1.000th Bitcoin) ή ακόμα και 1 satoshi.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Bitcoin είναι 120 δισ. δολάρια, ενώ η προσφορά χρήματος M2 σε δολάρια ανέρχεται σε 14.000 δισεκατομμύρια δολάρια και η αξία όλου του χρυσού που εξορύσσεται είναι 8.000 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανοδική πορεία.
Στα 7.000 δολάρια ανά Bitcoin, η τιμή του 1 satoshi είναι 0,007 αμερικανικά σεντ - σε αυτή την τιμή ο καθένας μπορεί να επενδύσει.

Η τιμή του Bitcoin είναι πολύ ασταθής για να επενδύσει χρήματα σε αυτό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τιμή του Bitcoin είναι πολύ ασταθής, αλλά αυτό ισχύει για κάποιους λόγους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει ένα ασφαλές, αποκεντρωμένο νόμισμα που δεν υποστηρίζεται από καμία Κεντρική τράπεζα ούτε κανένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο.
Θα ήταν πραγματικά πιο περίεργο αν η τιμή του Bitcoin ήταν σταθερή.
Το ζήτημα της μεταβλητότητας πιθανότατα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, όταν η χρηματιστηριακή αξία του Bitcoin θα συγκριθεί με εκείνη των περιουσιακών στοιχείων που ανταγωνίζονται με - τα νομίσματα fiat ή το χρυσό - ή αν φτάσει στο μηδέν!
Τα κρυπτονομίσματα είναι η πιο ασταθής και κερδοσκοπική κλάση περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, οπότε αν επενδύσετε σε Bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα, πρέπει να ξέρετε ότι θα πρέπει να επενδύσετε μόνο ό,τι κεφάλαια αντέχετε να χάσετε.

Το Bitcoin είναι κακό για το περιβάλλον

Όταν το Bitcoin άρχισε να εξορύσσεται από τον Satoshi Nakamoto το 2009, η εξόρυξη μπορούσε να γίνει με ένα απλό φορητό υπολογιστή και χρειαζόταν κατά μέσο όρο 10 λεπτά.
Ο αλγόριθμος του Bitcoin είναι τέτοιος που ρυθμίζει αυτόματα τη δυσκολία του κρυπτογραφικού παζλ που πρέπει να λύσουν οι ανθρακωρύχοι για να επικυρώσουν ένα μπλοκ και να λάβουν την ανταμοιβή έτσι ώστε να χρειάζονται πάντα 10 λεπτά για να δημιουργηθεί ένα μπλοκ κατά μέσο όρο.
Όσο περισσότεροι πόροι προστίθενται στο δίκτυο του Bitcoin, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία.
Αυτή η δυσκολία είναι που κάνει το δίκτυο Bitcoin το πιο ισχυρό και επομένως το πιο ασφαλές στη Γη.
Ο λόγος για τον οποίο οι ανθρακωρύχοι έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εξειδικευμένο εξοπλισμό εξόρυξης είναι ότι το Bitcoin είναι τόσο πολύτιμο και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των χρηστών ούτε του αριθμού των συναλλαγών.
Όσο το Bitcoin είναι πολύτιμο, οι εταιρείες θα επενδύουν σε εξοπλισμό εξόρυξης για να λάβουν την ανταμοιβή που έρχεται με την επιτυχή εξόρυξη ενός μπλοκ.
Αυτοί οι ανθρακωρύχοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να εκτελέσουν τις δραστηριότητές τους, και αυτό είναι αυτό που έχει επικριθεί έντονα.
Αλλά επειδή το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κύριο κόστος λειτουργίας για τους ανθρακωρύχους, πάντοτε αναζητούν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή όταν υπάρχει πλεόνασμα, και αυτό συμβαίνει συνήθως σε χώρες που διαθέτουν μεγάλες μονάδες  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οπότε ο καθαρός αντίκτυπος της εκμετάλλευσης μιας εξορυκτικής ενέργειας σε μια χώρα που έχει πλεονάζουσα υδροηλεκτρική ικανότητα για παράδειγμα μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο υποστηρίζεται.
Στα 7.000 δολάρια ανά Bitcoin, το τρέχον ετήσιο κόστος του δικτύου Bitcoin ανέρχεται σε 4,6 δισ. δολάρια και ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού δαπανάται για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλλά αυτό που παρέχει το δίκτυο Bitcoin για αυτό το κόστος είναι ένα Blockchain που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί από οποιοδήποτε υπάρχον υπολογιστή ή τεχνολογία στον πλανήτη.
Ενώ το Bitcoin έχει βρεθεί στο στόχαστρο περιβαλλοντολόγων, το παλιό σύστημα fiat δεν είναι ούτε αυτό τέλειο.
Πολλοί πόροι αφιερώνονται επίσης για τη λειτουργία κέντρων δεδομένων, την κατασκευή και τροφοδοσία υποκαταστημάτων τραπεζών και την εκτύπωση χαρτονομισμάτων, για να αναφερθούν μερικά.
Μόνο το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό των ΗΠΑ δαπανά 700 εκατ. δολάρια ετησίως για να εκτυπώσει λογαριασμούς δολαρίων.
Αυτό που κάνει το Bitcoin εύκολο στόχο είναι απλά ότι είναι σχετικά εύκολο να καταλάβουμε πόση ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνει.

Το 40% όλων των Bitcoins ελέγχονται από 1.000 άτομα

Ένας άλλος μύθος είναι ότι υποτίθεται ότι το 40% των Bitcoins ελέγχονται μόνο από 1.000 άτομα.
Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για καθαρή κερδοσκοπία.
υτό που γνωρίζουμε είναι βέβαιο ότι σήμερα υπάρχουν 24 εκατομμύρια πορτοφόλια Bitcoin.
Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να έχει εκατοντάδες πορτοφόλια ενώ ένα πορτοφόλι μπορεί να περιέχει Bitcoins που ανήκουν σε χιλιάδες ή εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ανάλυση της συγκέντρωσης πλούτου μεταξύ των κατόχων Bitcoin.
Τα δύο πορτοφόλια που κατέχουν τα περισσότερα Bitcoins έχουν αναγνωριστεί ως τα πορτοφόλια των Bitfinex και Bittrex, αλλά κάποιος που ψάχνει τα ακατέργαστα δεδομένα θα μπορούσε απλά να συμπεράνει ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των δύο πορτοφολιών είναι δισεκατομμυριούχοι, ενώ τα Bitcoins σε αυτά τα πορτοφόλια ανήκουν σε χιλιάδες ή εκατομμύρια πελατών αυτών των ανταλλακτηρίων.
Μόνο η Coinbase ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες.
Όταν πραγματοποιείται μια ανταλλαγή με Bitcoins,  η ανταλλαγή δεν δημιουργεί ένα πορτοφόλι ειδικά για εσάς στο Blockchain, απλώς κατανέμει μερικές από τα Bitcoins που έχουν κατατεθεί από τον ένα χρήστη στον άλλο.
Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα πορτοφόλια δημιουργούν μια νέα διεύθυνση κάθε φορά που υπάρχει μια εισερχόμενη συναλλαγή.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει λάβει πέντε φορές από 0,2 bitcoin, θα έχει στη διάθεσή του ένα Bitcoin σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις.
Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ότι αυτές οι πέντε διευθύνσεις ανήκουν στην πραγματικότητα στο ίδιο άτομο.
Η μεγάλη συγκέντρωση του πλούτου στον κόσμο Bitcoin μπορεί ή όχι να είναι πραγματικότητα, αλλά δεν έχουν ακόμη κατατεθεί πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για να κλείσει η συζήτηση επί του θέματος αυτού.



Το Bitcoin χρησιμοποιείται για την αγορά ναρκωτικών και για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Με το Bitcoin, κάθε συναλλαγή είναι δημόσια, κάτι που δεν είναι ιδανικό αν θέλεις να ασχοληθείς με παράνομες δραστηριότητες.
Δύο εκθέσεις δημοσιεύθηκαν πρόσφατα υποστηρίζοντας η μία ότι μόνο το 1% όλων των συναλλαγών Bitcoin χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρημάτων ή άλλη το 44% για παράνομες δραστηριότητες.
Το πρόβλημα με τη χρήση του Bitcoin ή οποιουδήποτε άλλου κρυπτονομίσματος για παράνομες δραστηριότητες είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά με αυτά ακόμα αν τα αποκτήσατε παράνομα.
Εάν εκτελείτε μια μεγάλη παράνομη επιχείρηση και αποφασίζετε ξαφνικά να συλλέξετε Bitcoins αντί μετρητών, πώς θα πληρώσετε για τα έξοδά σας;
Πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσετε από ένα ανταλαλκτήριο για να αποκτήσετε ένα καλό παλιό νόμισμα fiat σε αντάλλαγμα για τα κρυπτονομίματά σαςκαι δεν μπορείτα να το κάνετε ανώνυμα, καθώς πολλές συναλλαγές ακολουθούν τις διαδικασίες Know the Customer (KYC) και Anti Money Laundering (AML) κατά την εγγραφή των χρηστών.
Επομένως, τα μετρητά θα παραμείνουν πιθανώς το νόμισμα της επιλογής των εγκληματιών προς το παρόν.

Οι συναλλαγές Bitcoin είναι αργές και δαπανηρές

Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή SegWit πριν από περίπου έξι μήνες, ο θεωρητικά μέγιστος αριθμός συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο αυξήθηκε από πέντε σε επτά ανά δευτερόλεπτο σε σχεδόν 20 ανά δευτερόλεπτο ή 1,7 εκατ. ημερησίως.
Ο αριθμός αυτός φυσικά απέχει πολύ από το τι θα έπρεπε να είναι για να ανταγωνιστεί τα συστήματα πληρωμών παλαιού τύπου.
Αλλά δεν ήταν ποτέ ο στόχος του Bitcoin Blockchain να καταγράφει κάθε συναλλαγή.
Πολλές από τις μικρότερες συναλλαγές θα μπορούσαν να καταγραφούν εκτός αλυσίδας και αυτό ακριβώς θα κάνει το επερχόμενο δίκτυο Lightning Network.
Το σύνολο του δικτύου Bitcoin σχεδιάστηκε γύρω από τα κίνητρα.
Τα τέλη είναι απαραίτητα για την αποτροπή των επιθέσεων spam στο δίκτυο.
Χωρίς τέλη οποιοσδήποτε κακόβουλος επιτιθέμενος θα μπορούσε απλά να στείλει εκατομμύρια μικρών συναλλαγών μόνο για να γεμίσει τα μπλοκ και να παραλύσει το σύστημα.
Τα τέλη διασφαλίζουν ότι πρώτα επεξεργάζονται οι σημαντικότερες συναλλαγές - εκείνες για τις οποίες έχουν καταβληθεί υψηλά τέλη.
Ακόμα κι αν χρειαστούν μερικά τετράγωνα για να επικυρωθεί μια συναλλαγή, εξακολουθεί να είναι πολύ ταχύτερη από μια τραπεζική μεταφορά η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες (στην περίπτωση διεθνών τραπεζικών εμβασμάτων).

Ένας μακρύς δρόμος μπροστά

Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να παρεξηγούν το τι είναι το Bitcoin και πώς λειτουργεί και θα χρειαστεί χρόνος για να το καταλάβουν.
Όταν το Διαδίκτυο έγινε mainstream πριν από 20 χρόνια, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ακόμη στην κατοχή τους μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς δεν γνώριζαν κανέναν που είχε μια.
Η υιοθέτηση του Bitcoin εξακολουθεί να αυξάνεται - ακόμη και στη μέση μιας αγοράς μεριδίων που έβλεπε την τιμή του 1 mBTC να μειώνεται από τα 20 δολάρια στα έξι δολάρια και αυτό είναι το όλο θέμα.
Αυτό που κάνει το Bitcoin διαφορετικό από τις άλλες φούσκες είναι ότι, παρόλο που η τιμή του μειώθηκε πολλές φορές, ανέκαθεν ανέκαμπτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης