Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τέσσερις τεχνολογικές εταιρείες που ξέρουν τα πάντα για τους χρήστες τους – Πρωταθλήτρια η Google

Οι τέσσερις τεχνολογικές εταιρείες που ξέρουν τα πάντα για τους χρήστες τους – Πρωταθλήτρια η Google
Εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Apple και Microsoft διαθέτουν «αποθήκες» στοιχείων των χρηστών τους
Μπορεί η προσοχή να έχει στραφεί στο Facebook, με δεδομένη τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του, δεν είναι, όμως, η μοναδική εταιρεία η οποία διαθέτει στα «συρτάρια» της τέτοια δεδομένα.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της υφηλίου – Google, Amazon. Apple και Microsoft – έχουν επίσης αυτό το προνόμιο και πιθανώς να έχουν στην κατοχή τους πολύ μεγαλύτερο όγκο προσωπικών δεδομένων χρηστών απ’ ότι το Facebook.
Αυτό υποστηρίζει ο Dylan Curran, ο οποίος είναι σχεδιαστής ιστοσελίδων και προγραμματιστής και θέλησε να εξετάσει τα προσωπικά του δεδομένα από τη Google.
Αυτό μπορεί να το πράξει κάθε χρήστης, εάν ανατρέξει σε έναν κόμβο με την ονομασία «Ο Λογαριασμός μου» (My Account).
Πρόκειται για έναν κόμβο που δημιουργήθηκε το 2015, μαζί με ένα ακόμη «εργαλείο» το οποίο φέρει την ονομασία «Η Δραστηριότητά μου» (My Activity).
Σημειώνεται ότι και το Facebook διαθέτει ανάλογα εργαλεία, αλλά ο χρήστης θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην ιστοσελίδα προκειμένου να τα αποκτήσει.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτές οι αναφορές που προσφέρουν οι εν λόγω ιστοσελίδες είναι πλήρης.
Πάντως αυτή του Curran από το Google είχε «όγκο» 5,5 GB.
Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματιστή;
Ότι το Google δεν παρακολουθεί μόνο συνεχώς τις κινήσεις μας στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις φυσικές τοποθεσίες μας.
Σημειώνεται ότι η παραπάνω αναφορά του Curran αφορούσε τη δραστηριότητά του για διάστημα μίας 10ετίας.
Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το γεγονός ότι η Google γνώριζε και τις κινήσεις του, μέσω του tablet ή του έξυπνου κινητού που διέθετε.
Στην αναφορά καταγράφονταν αρκετά τυχαία μέρη που είχε επισκεφτεί, πολλές ξένες χώρες και πόλεις, τα μπαρ και τα εστιατόρια στα οποία πέρασε, τον χρόνο που πέρασε σε ξένες χώρες ακόμη και οι διαδρομές που ακολούθησε.
Αυτό, φυσικά, δεν είναι καινούργιο.
Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η Google μας παρακολουθεί σιωπηλά παντού και δημιουργεί έναν χάρτη των φυσικών μας κινήσεων μέσω της λειτουργίας «ιστορικό τοποθεσίας».
Κάθε χρήστης, βέβαια, μπορεί να την απενεργοποιήσει.
Ένας άλλος χρήστης του Google κατέβαλε το αρχείο του και ανακάλυψε ότι η εταιρεία αρχειοθετούσε τα δεδομένα του ακόμα και όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι όταν ένας χρήστης βρίσκεται σε αυτήν την «κατάσταση» το ιστορικό περιήγησής του δεν καταγράφεται.
Προφανώς δεν λέει την αλήθεια.
Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όπως ακριβώς το Facebook έτσι και η  Google συγκεντρώνει τις πληροφορίες των χρηστών προς πώληση σε διαφημιζόμενους.
Στέλνει σε αυτούς στοιχεία όπως το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό τηλεφώνου, τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες αλλά και τον τρόπο αλληλεπίδρασής με οποιονδήποτε ιστότοπο που χρησιμοποιεί τεχνολογία Google ).
Επίσης «παραδίδει» τα στοιχεία της συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης αλλά και τα ερωτήματα αναζήτησης που έχει υποβάλει.
Όπως προαναφέρθηκε κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τις πληροφορίες που μοιράζεται με την Google αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης