Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «έριξε» τη Wall Street – Απώλειες -0,9% για τον Dow Jones και -0,55% για τον S&P 500

tags :
Ο Trump «έριξε» τη Wall Street – Απώλειες -0,9% για τον Dow Jones και -0,55% για τον S&P 500
Οι φόβοι για ευθεία πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας, για χάρη της Συρίας, οδήγησε τους επενδυτές σε μείωση των μετοχικών τοποθετήσεών τους
Ο Donald Trump μπορεί να ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το «καύσιμο» της Wall Street, όμως, αυτό σταμάτησε στη σημερινή (11/4) συνεδρίαση.
Η δήλωσή του, πάντα μέσω Twitter, ότι «η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα ρίξει οποιονδήποτε πύραυλο επιτεθεί στη Συρία.
Προετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται και είναι όμορφοι, νέοι και έξυπνοι.
Δεν μπορείς να είσαι συνεργάτης με ένα Ζώο που Σκοτώνει με Χημικά Όπλα τους ίδιους τους ανθρώπους του και το διασκεδάζει κιόλας!».
Το tweet αυτό του Trump ήταν αρκετό όχι μόνο για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη Μ. Ανατολή αλλά και να προσθέσει σε αυτές το ενδεχόμενο μίας ανοιχτής σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή τη Συρία.
Σαφώς οι επενδυτές δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγοι σε ένα τέτοιο τεράστιο κίνδυνο και φρόντισαν να μειώσουν σημαντικά τις μετοχικές τους τοποθετήσεις.



Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει κατά 0,9% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.189 μονάδων, με το μεγαλύτερο πλήγμα να καταγράφεται στη μετοχή της Boeing, η οποία κινήθηκε 2,5% χαμηλότερα.
Πτωτική κίνηση και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500, που αποδυναμώθηκε 0,55% στις 2.642 μονάδες.
Έντονη μεταβλητότητα για την υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να σημειώνει ακόμη και κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα οποία, όμως, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,3% στις 7.069 μονάδες.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης φόβου VIX, με πτώση 1,12% στις 20,24 μονάδες.

Πρακτικά Fed: Σταδιακή η νομισματική σύσφιξη – Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να προχωρήσει με σταδιακά και όχι με επιθετικό ρυθμό, συμφώνησαν τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη συνεδρίαση του διημέρου 20-21 Μαρτίου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,50%-1,75%.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα (11 Απριλίου 2018), όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων, με δύο να επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη από μία αναβολή της απόφασης.
Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική οικονομία, τα μέλη της Τράπεζα εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που στηρίζει μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα, εκτιμήθηκε από ορισμένους ότι τα επιτόκια ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο.
Η Fed αναμένει ο πληθωρισμός να επιταχυνθεί τους επόμενους 12 μήνες, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% -σε ετήσια βάση.
Η Επιτροπή δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αυξανόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις (σσ: τότε δεν είχα ακόμη επιβληθεί οι δασμοί κατά της Κίνας, μόνο στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου), ξεκαθαρίζοντας ότι θα «πληγώσουν» την οικονομία των Η.Π.Α..
Επίσης, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που εφάρμοσαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Ουάσιγκτον, η Fed μιλά για αβέβαιο και όχι θετικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.


Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Μακροοικονομία

Αύξηση της τάξεως του 18% κατέγραψε -σε ετήσια σύγκριση- το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Μάρτιο 2018, καθώς διαμορφώθηκε στα 209 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 211 δισ. δολάρια, ωστόσο τα έξοδα ήταν κατά πολύ υψηλότερα, ήτοι 420 δισ. δολάρια.
Η φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που το δημοσιονομικό έλλειμμα μεγεθύνεται, ενώ ταυτόχρονα -λόγω των υψηλότερων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα- αυξάνονται και οι πληρωμές τόκων (11% υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση, τον Μάρτιο 2018).
Για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους, το έλλειμμα ανέρχεται σε 600 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 804 δισ. δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος και την επιστροφή στα ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2020.
Αιφνιδιαστική πτώση κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2018, για πρώτη φορά σε δέκα μήνες, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω υποχώρησης των τιμών της βενζίνης.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/4/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την πρώτη και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2017, μετά από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο.
Στους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,4% - η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάστημα ενός έτους - έναντι αύξησης 2,2% του Φεβρουαρίου.
Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,2%, όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από αύξηση 1,8% του Φεβρουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο CPI θα παρέμενε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 0,2%.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της βενζίνης «βούλιαξαν» κατά 4,9% τον Μάρτιο - η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2017 - έναντι πτώσης 0,9% του Φεβρουαρίου.

Επιχειρήσεις

Σε μήνυση κατά της JPMorgan Chase προχώρησαν στις Η.Π.Α. επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων, κατηγορώντας τον αμερικανικό κολοσσό για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μετά την αλλαγή πολιτικής.
Ειδικότερα, η τράπεζα απαγόρευσε στους πελάτες της να αγοράζουν κρυπτονομίσματα με πιστωτικές κάρτες στα τέλη Ιανουαρίου 2018, αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγές σαν απόσυρση μετρητών.
Όταν οι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν τότε για τις υψηλότερες χρεώσεις, η τράπεζα αρνήθηκε να επιστρέψει τα ποσά, καταγγέλλεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Η εκπρόσωπος της Chase αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή, αλλά σημείωσε ότι η τράπεζα σταμάτησε να επιτρέπει αγορές ψηφιακών νομισμάτων με πιστωτικές κάρτες στις 3 Φεβρουαρίου 2018, λόγω του κινδύνου που εμπεριέχεται από τον κλάδο.
Ουκ ολίγες τράπεζες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως οι Lloyds Banking Group, Virgin Money και Citigroup, απαγόρευσαν τη χρήση πιστωτικών καρτών για την αγορά κρυπτονομισμάτων νωρίτερα μέσα στο έτος, μετά τη δραματική πτώση στην αξία του Bitcoin, του πιο δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος.
Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, είχε χαρακτηρίσει «απάτη» το Bitcoin.
Εκτός του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης έθεσε την τοπική Long Blockchain Corp η Nasdaq, η εταιρεία πίσω από τον δημοφιλή τεχνολογικό δείκτη, κατηγορώντας την για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού.
Η κίνηση είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, η εταιρεία προκάλεσε πολύ «θόρυβο» τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άλλαξε το όνομά της από «Long Island Iced Tea» σε «Long Blockchain», σε μία προσπάθεια να γνωστοποιήσει ότι εξερευνά την άκρως καινοτόμα τεχνολογία «Blockchain», η οποία χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- για τις συναλλαγές στον κλάδο ψηφιακών νομισμάτων.
Στο πλαίσιο της φρενίτιδας που επικρατούσε τότε για τα κρυπτονομίσματα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκτινάχθηκε ακόμη και στα 63,2 εκατ. δολάρια, από 22,3 εκατ. πριν την αλλαγή του ονόματος!
Πλέον, στις 19:50, ανέρχεται σε περίπου 14,9 εκατ. δολάρια.
Η Nasdaq, σε συνεργασία με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στον κλάδο ψηφιακών νομισμάτων, ανέφεραν στη σχετική επιστολή -τον Φεβρουάριο 2018- πως «η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά δημόσιων δηλώσεων με σκοπό να παραπλανήσει τους επενδυτές και να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών για το Βitcoin και την τεχνολογία Βlockchain, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την καταλληλότητα της εταιρείας σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στο χρηματιστήριο».
Από την πλευρά της, η Long Blockchain διαφώνησε έντονα με την απόφαση της Nasdaq, ασκώντας έφεση, με αποτέλεσμα η μετοχή να συνεχίσει να διαπραγματεύεται στον τεχνολογικό δείκτη, μέχρι και σήμερα.

Αναλύσεις

Στα 235 δολάρια έθεσε την τιμή-στόχο δωδεκαμήνου για τη μετοχή της Apple ο Brian White, αναλυτής της Monness, Crespi, Hardt & Co, η υψηλότερη σε σύγκριση με τις συνολικά 51 συστάσεις για τον κολοσσό της Silicon Valley.
Ενδεικτικά, η δεύτερη υψηλότερη τιμή-στόχος έχει τεθεί από τον Steven Pelayo της HSBC, στα 220 δολάρια.
Αν η πρόβλεψη του Brian White γίνει πραγματικότητα, τότε η χρηματιστηριακή αξία της Apple θα φθάσει ακόμη και τα 1,19 τρισεκ. δολάρια.
«Θεωρούμε την Apple ως μία από τις πιο υποτιμημένες μετοχές στον κόσμο», αναφέρει ο αναλυτής.
Για το σύνολο του περασμένου έτους, η Apple παρουσίασε συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 50,6 δισ., με έσοδα 239,2 δισ. δολαρίων!!
Η σημαντική πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών της Νέας Υόρκης κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί επιβεβαίωση της προσωπικής πρόβλεψης για ραγδαία διόρθωση στη Wall Street, αναφέρει σε σημείωμά του ο John Hussman, επικεφαλής της Hussman Investment Trust.
Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι δείκτες διένυαν ένα ιστορικό «ράλι», ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμούσε τότε ότι οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές θα υποχωρούν ακόμη και 60%.
Σε σημείωμά του προς το επενδυτικό κοινό, απευθυνόταν σε όσους πίστευαν πως «αυτή τη φορά η κατάσταση στις αγορές είναι διαφορετική» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες «φούσκες», την κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών το 2000 και την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών είναι άθροισμα τριών παραγόντων: της αύξησης των θεμελιωδών μεγεθών, του επιπέδου των μερισμάτων και της μεταβολής στην αξία των μετοχών (ο λόγος των τιμών προς τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας).
Για παράδειγμα, μία ετήσια συνολική απόδοση 10% του S&P 500 από το 1960 προέρχεται από αύξηση των εσόδων για τις εισηγμένες κατά 5,7%, μέχρι το 2000, όταν το πρώτο προαναφερθέν ποσοστό συρρικνώθηκε στο μόλις 3%.
Από τα τότε αναιμικά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων συγκριθούν με την αλματώδη άνοδο του δείκτη-βαρόμετρου, η εκτιμώμενη διόρθωση (μέχρι να εξισορροπηθούν τα μεγέθη) υπολογιζόταν στο 60%, τα επόμενα 10 με 12 χρόνια, ανέφερε ο επενδυτής, επισημαίνοντας και τα βασικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, που δε συμβαδίζουν με το άκρως αισιόδοξο κλίμα στη Wall Street.
Ενδεικτικά, τότε, ο S&P βρισκόταν 150%-170% πάνω από τα «λογικά» επίπεδα.
Επισημαίνεται ότι, τότε, δεν είχε λάβει ακόμη χώρα το μπαράζ επιβολής εμπορικών δασμών από Κίνα και Η.Π.Α..
Στο σημερινό του σημείωμα, επιμένει πως -με βάση τον δείκτη τιμής μετοχής/κερδών ανά μετοχή- ο δείκτης S&P 500 παραμένει υπερτιμημένος, ενώ επικαλείται για στις προβλέψεις του και την επιστροφή της μεταβλητότητας.
«Η επένδυση αφορά την αποτίμηση της μετοχής.
Η κερδοσκοπία αφορά την ψυχολογία.
Και οι δύο παράγοντες είναι δυσμενείς την τρέχουσα περίοδο», σχολιάζει…
Σε μαζική περικοπή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Tesla προχώρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, επικαλούμενη την ασφυκτική οικονομική κατάσταση την οποία έχει περιέλθει η αυτοκινητοβιομηχανία.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» την τιμή να υποχωρεί -κατά περίπου 36% από τα τρέχοντα επίπεδα- στα 195 δολάρια το αμέσως επόμενο εξάμηνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για επίδοση 205 δολαρίων.
Όπως είχαν αναφέρει και οι αναλυτές της Moody’s, η Tesla ταλανίζεται από χρέος ύψους 10 δισεκ. δολαρίων, τη στιγμή που η ρευστότητα διαμορφωνόταν σε 3,4 δισεκ. δολάρια από μετρητά και χρεόγραφα, έως στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Αυτός ήταν ένας εκ των λόγων που η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα σε «B3», από «B2», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, διατηρώντας, μάλιστα, το αρνητικό outlook.
Μεταξύ άλλων, οι αξιολογήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας του Elon Musk αντικατοπτρίζουν τη σημαντική υποχώρηση στην παραγωγή του «Model 3», τη μειωμένη ρευστότητα λόγω των αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών και των εκκρεμών μετατρέψιμων ομολόγων (230 εκατ. τον Νοέμβριο 2018 και 920 εκατ. δολάρια το Μάρτιο του 2019).
Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος, ομόλογα ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων πρέπει να αποπληρωθούν τους επόμενους 12 μήνες, όταν αναμένεται να καταγράψει και το τρέχον έτος.
Επί αυτού, ο Hitin Anand, αναλυτής της CreditSights, ανέφερε στο Bloomberg ότι η Tesla χρειάζεται να αντλήσει από τις αγορές περίπου 2 δισεκ. δολάρια τους αμέσως επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή του «Model 3».
Επισημαίνεται πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε συνολικές ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2017, έναντι απωλειών 666,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια.
Τον περασμένο Απρίλιο, η μετοχή της Tesla ξεπέρασε τα 389 δολάρια, έπειτα από εντυπωσιακό «ράλι».
Έκτοτε, όμως, έχει υποχωρήσει δραματικά, διαπραγματευόμενη πλέον -περί τις 17:45- στα 258,7 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση ύψους 42,6 δισ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης