Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει – Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει στρατιωτικά την Ελλάδα φοβούμενη διεθνή απομόνωση

Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει – Η Τουρκία δεν θα προκαλέσει στρατιωτικά την Ελλάδα φοβούμενη διεθνή απομόνωση
Μια επανάληψη της ίδιας ήττας δεν θα ωφελούσε τον Erdogan που βλέπει ότι παγιδεύεται σε ένα αδιέξοδο μέτωπο συγκρούσεων και προκλήσεων.
Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας ο Erdogan και οι πολιτικοί – μαριονέτες της Τουρκίας επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ προκλήσεων κατά της Ελλάδος.
Έχουν απειλήσει την Ελλάδα, έχουν προκαλέσει και σε ορισμένες περιπτώσεις απετράπησαν τα χειρότερα.
Η Ελλάδα δεν είναι όμως βόρειος Συρία, ούτε κούρδοι αυτονομιστές.
Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει στρατό, ναυτικό, υπεροπλία υποβρυχίων και αξιόμαχη αεροπορία.
Η Τουρκία και οι επιτελείς του Erdogan βλέποντας την Κύπρο να εκμεταλλεύεται πλήρως τα οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου διαπίστωσαν ότι έχουν χάσει την κούρσα συμμετοχής στην διαδικασία εκμετάλλευσης.
Ορισμένοι τούρκοι αξιωματούχοι πρότειναν στον Erdogan να αποδεχθεί το σχέδιο τεχνικής πόλωσης – κατά τον παραδοσιακό τρόπο των τούρκων – προς την Ελλάδα και την Κύπρο με βασικό στόχο να γίνουν μέρος του επικερδούς παιχνιδιού που ονομάζεται βρες το πετρέλαιο της Μεσογείου.
Από την στρατηγική όμως που έχει ακολουθήσει η Τουρκία έχοντας μέτωπο στην Συρία, μέτωπο με τους Κούρδους η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει…ένα ακόμη πολεμικό μέτωπο σύγκρουσης.
Επέλεξε να ακολουθήσει την στρατηγική των απειλών αλλά σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει υποστηρίζει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο.
Η Τουρκία έχει πολλά στρατηγικά μειονεκτήματα παρά την αριθμητική της υπεροχή.
Στον Έβρο η τοπογεωγραφία δεν επιτρέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση.
Μόνο τα νησιά του Αιγαίου και οι βραχονησίδες είναι εκτεθειμένες στα τουρκικά σχέδια.
Όμως οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι εάν επιχειρήσουν εναντίον της Ελλάδος σε ένα νησί π.χ. αυτομάτως εντός 48 ωρών θα έχουν απομονωθεί διεθνώς, από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ακόμη και από την Ρωσία.
Η Τουρκία ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υποστεί διεθνή απομόνωση.
Η Τουρκία και ο Erdogan επίσης δεν θα επιχειρήσουν κλιμάκωση της έντασης ενόψει καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Ήδη η οικονομία της Τουρκίας και η πτώση της τουρκικής λίρας υποδηλώνουν ότι θα ποντάρουν στο τουριστικό συνάλλαγμα.
Η Τουρκία ούτε την απομόνωση θέλει, ούτε να υποστεί πλήγμα στον τουρισμό.
Μια εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδος θα δικαιώσει όσους διάκεινται αρνητικά κατά της Τουρκίας και εντός 24 ή 48 ωρών οι διεθνείς παράγοντες θα έχουν παρέμβει ανακόπτοντας οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια.
Η Τουρκία μπορεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να επιτίθεται λεκτικά κατά της Ελλάδος και ο τουρκικός τύπος να εξυφαίνει σενάρια εμπλοκής ή και βύθισης ελληνικού πλοίου, ωστόσο αδυνατεί η Τουρκία να τα υλοποιήσει.
Η Τουρκία έχει επιλέξει μια ρητορική έντασης αλλά γνωρίζει ότι πίσω από τις πολεμικές κορώνες και ανιστόρητες αναφορές…ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί και δεν θα ανοίξει μέτωπο κατά της Ελλάδος.
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν θα πρέπει να επιτρέψει καμία άλλη πρόκληση από ένα θρασύτατο έως και θρασύδειλο σύστημα διακυβέρνησης του Erdogan.
Οι τούρκοι μπορεί να θυμήθηκαν πρόσφατα την ιστορία αλλά η ιστορία διδάσκει ότι στο τέλος ηττήθηκαν οι τούρκοι όχι μόνο στρατιωτικά αλλά οικονομικά, ιστορικά και πολιτισμικά.
Μια επανάληψη της ίδιας ήττας δεν θα ωφελούσε τον Erdogan που βλέπει ότι παγιδεύεται σε ένα αδιέξοδο μέτωπο συγκρούσεων και προκλήσεων.

Ειδικός Συνεργάτης
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης