Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την φτωχή ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών - Θα χρειαστούν capital buffer 12-13 δισ

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την φτωχή ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών - Θα χρειαστούν capital buffer 12-13 δισ
Το Ταμείο θα συναινέσει στο αποτέλεσμα του stress tests της ΕΚΤ και του SSM εφόσον υπάρχει σχέδιο για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ ανησυχεί για την φτωχή ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και όπως δηλώνει ανεπίσημα στο bankingnews στέλεχος του Ταμείου το stress tests δεν θα πρέπει να κρύψει τα προβλήματα.
Υπάρχει εμπιστοσύνη στον SSM και στην ΕΚΤ ότι ενώ δεν θα προκαλέσουν τραπεζική κρίση θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για προαιρετικές αυξήσεις κεφαλαίου κατά τα πρότυπα της ιταλικής Unicredit η οποία πέρασε τα stress tests αλλά προαιρετικά υλοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 12 δισεκ. σε διάστημα 7-8 μηνών μετά το stress tests.
Το Ταμείο θα συναινέσει στο αποτέλεσμα του stress tests της ΕΚΤ και του SSM εφόσον υπάρχει σχέδιο για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι το capital buffer των τραπεζών προ των IFRs 9 ήταν περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ και μετά το IFRs 9 σε παρούσες αξίες υποχωρεί στα 3,5 δισεκ.
Πρακτικά οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν ένα capital buffer 12-13 δισεκ. ευρώ.
Όπως έχει τονιστεί η θεωρητική απώλεια από το IFRs 9 θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρήσουν σε επιθετικότερες πολιτικές εξυγίνασης των προβληματικών τους δανείων.

Το κυρίαρχο σενάριο θέλει οι 4 ελληνικές τράπεζες να περνάνε το stress tests που θα ανακοινωθεί 5 ή 12 Μαΐου του 2018 με ένα εύρος στο δυσμενές σενάριο 6% με 6,5% το χαμηλότερο με 10% το υψηλότερο και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 5% ή 5,5%.
Με βάση αυτό το σενάριο θα προκύψει μια ζημία στο δυσμενές σενάριο 12 δισεκ. στα κεφάλαια είτε συνολικά είτε tangible book.
Τα 12 δισεκ. ζημία μεταφράζονται σε αυξήσεις κεφαλαίου 4 με 5 δισεκ.
Οι ζημίες δεν είναι πραγματικές όπως σε ένα AQRs δηλαδή αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού αλλά αντικατοπτρίζουν ένα περιβάλλον δυσμενούς σεναρίου.
Σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου με ορίζοντα 2019 δηλαδή σε βάθος 8 με 14 μηνών από τις ανακοινώσεις του stress tests.
Η πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ αναφέρει ότι «το Ταμείο μέσω βασικού στελέχους του θα δηλώσει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του stress tests υπό τον όρο ότι θα έχει συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα αυξήσεων κεφαλαίου.
Υπάρχει υποβάθμιση στην ποιότητα των κεφαλαίων και ανάγκη για ισχυρά αποθέματα κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπίσουν επιθετικότερα τα προβληματικά δάνεια»
Το ΔΝΤ λοιπόν θα προβεί σε μια υποστηρικτική δήλωση προς το αποτέλεσμα της ΕΚΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αλλά θα έχει διασφαλίσει από την ΕΚΤ και τον SSM ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προβούν σε όλες τις ενέργειες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.  

Οι βασικές παραδοχές

Με βάση τις βασικές παραδοχές οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress tests αλλά δεν καθαρίζουν με την ΕΚΤ και SSM.
Θα κυριαρχήσει μια παραλλαγή του σεναρίου της Unicredit της μεγάλης ιταλικής τράπεζας η οποία πέρασε το stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016 αλλά 7 μήνες αργότερα αρχές 2017 υλοποίησε και μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και πούλησε μαζικά 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 13% της ονομαστικής αξίας (καθαρή ονομαστική αξία 11%).
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες με την Πειραιώς να αντλεί από ιδιώτες επενδυτές 1,5 έως 2 δισεκ. την Eurobank περίπου 1 δισεκ. την Εθνική οριακά κάτω από 1 δισεκ. και την Alpha bank 1 δισεκ.
Εξετάζεται μια φόρμουλα ώστε το ελληνικό δημόσιο να δημιουργήσει ένα μηχανισμό εγγυήσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου που να μην αποτελεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια αλλά «Επιτρεπόμενη Κρατική Εγγύηση».
Το πιθανότερο σενάριο είναι στο capital buffer που θα δημιουργηθεί να προβλεφθεί ένα ποσό για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο δεν θα τις ανακεφαλαιοποιήσει αλλά θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγυήσεων χωρίς να θεωρηθεί κρατική χρηματοδότηση.

Συμπέρασμα

Το βασικό σενάριο που είχαμε αναπτύξει ως bankingnews από τον Αύγουστο του 2017 ότι το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί.
Αν και τα stress tests έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, η ουσία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 4 με 5 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να βελτιώσουν την υποβαθμισμένη ποιότητα των υφισταμένων κεφαλαίων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης