Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ΕΚΤ – Είναι ειδική περίπτωση και χρειάζεται ειδικά μέτρα

Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ΕΚΤ – Είναι ειδική περίπτωση και χρειάζεται ειδικά μέτρα
Με βάση οποιουδήποτε κανόνα νομισματική πολιτική, η πολιτική της ΕΚΤ είναι υπερβολικά περιορισμένη για την Ελλάδα
Η περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον περιορισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτός από την Ελλάδα, διαπιστώνει στη νέα της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch, η οποία αναλύει την πορεία της νομισματικής σύσφιξης παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την BofA ML, η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης θα είναι μακρά, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκα για την ΕΚΤ, καθώς η νομισματική της πολιτική έχει διαφορετικές επιπτώσεις για κάθε χώρα μέλος της Ευρωζώνης.
Από αυτή την άποψη, η κατάσταση για τις χώρες της περιφέρειας έχει βελτιωθεί πρόσφατα, με την Ελλάδα να παραμένει η κύρια ευπάθεια της ζώνης.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της BofA ML υποδηλώνουν ότι οι περιφερειακές χώρες θα εξακολουθούσαν να απαιτούν μια πολύ σταδιακή ενίσχυση της ΕΚΤ.
Οι εκτιμήσεις των διαφορών του κανόνα Taylor υποδεικνύουν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι σήμερα χαλαρή στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης (Διάγραμμα 4).
Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση από τις εκτιμήσεις που υπήρξαν πριν από την εφαρμογή του QE της ΕΚΤ.
Οι νομισματικές πολιτικές έχουν σήμερα περιορισμούς μόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, και μόνο ελάχιστα για την τελευταία.
Την ίδια ώρα, το πολύ μεγάλο κενό παραγωγής στην Ελλάδα καθιστά τη χώρα αξιοσημείωτη εξαίρεση.
Βέβαια, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά στην Ελλάδα τελευταία.
Η χώρα έχει αρχίσει τελικά να αναπτύσσεται, να εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να ολοκληρώνει εγκαίρως τις αξιολογήσεις του προγράμματος.
Ωστόσο, η ανάκαμψη μόλις ξεκίνησε και είναι πολύ αδύναμη, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το κενό παραγωγής της Ελλάδας είναι τεράστιο και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Με βάση οποιουδήποτε κανόνα νομισματική πολιτική, η πολιτική της ΕΚΤ είναι υπερβολικά περιορισμένη για την Ελλάδα, καταλήγει η BofA.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης