Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι προτάσεις της Fed για μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγάλες τράπεζες

FT: Οι προτάσεις της Fed για μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις μεγάλες τράπεζες
H Fed απλοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας 
Τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών προτείνει η Fed, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ένας βασικός δείκτης μόχλευσης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το πιο χαλαρό καθεστώς θα ωφελήσει και τις οκτώ αμερικανικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως συστημικές.
«Οι προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκουν να διατηρήσουν μια ουσιαστική ρυθμιση των ενισχυμένων προτύπων συμπληρωματικής αναλογίας μόχλευσης, χωρίς να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου».
Όμως, ο Marcus Stanley, διευθυντής της Americans for Financial Reform, ο οποίος επιθυμεί αυστηρότερη ρύθμιση της Wall Street, δήλωσε: «Αυτός ο κανόνας θα ήταν εύκολα ο πιο σημαντικός επαναπροσδιορισμός των ελέγχων του μετά-κρίσης κινδύνου για τις μεγαλύτερες τράπεζες από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Trump».
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι αλλαγές θα μειώσουν το συνολικό ποσό του Tier 1 Capital που απαιτείται από τις οκτώ συστηματικές τράπεζες των ΗΠΑ κατά το ποσό των 400 εκατ. δολ. ήτοι περίπου 0,04%.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός χαρακτηρίστηκε ως «​παραπλανητικός» από τον Stanley, ο οποίος δήλωσε ότι τα 400 εκατ. δολ. ήταν το ποσό του κεφαλαίου που οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιστρέψουν αμέσως στους μετόχους τους εάν η πρόταση οριστικοποιηθεί σήμερα.
«Αλλά αυτός ο κανόνας θα μπορούσε να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά πολλές δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαίου αν οι τράπεζες αλλάξουν τους ισολογισμούς τους για να αγοράσουν assets που αξιολογούνται ως χαμηλού ρίσκου» δήλωσε ο κ. Stanley.
Η αλλαγή θα αντικαταστήσει έναν στατικό δείκτη μόχλευσης με μια πιο «δυναμική» μέτρηση που λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου των τραπεζών.
Επί του παρόντος, οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να διατηρούν ένα συμπληρωματικό δείκτη μόχλευσης άνω του 5%.
Για τις τράπεζες χαμηλότερου κινδύνου, η πρόταση Fed θα μειώσει το ποσοστό αυτό στο 1%.
Η Fed δεν δημοσίευσε εκτιμήσεις για το πώς η πρόταση θα μείωνε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεμονωμένων τραπεζών.
Ωστόσο, ο Stanley δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2008, το κεφάλαιο μόχλευσης ήταν μακράν η καλύτερη προστασία από τη χρεοκοπία των τραπεζών...
Η ενέργεια αυτή είναι κοντόφθαλμη και ανεύθυνη».

Την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, το bankingnews.gr μετέδιδε:

ΗΠΑ: Προς εξορθολογισμό των stress tests η Fed - Απλοποιεί τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Προς τον εξορθολογισμό των stress tests για τις αμερικανικές τράπεζες, αναμένεται να προβούν οι ρυθμιστικές αρχές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μικρότερους δανειστές, αλλά οδηγώντας σε ελαφρώς υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένους από τους μεγαλύτερους και πιο πολύπλοκους ομίλους.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που παρουσίασε ο Randy Quarles, αξιωματούχος της Fed που εποπτεύει τη βιομηχανία, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να πληρούν 14 κεφαλαιακές απαιτήσεις, από τις 24 που ισχύουν αυτή τη στιγμή.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενοποίηση του καθεστώτος των stress tests με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, καθιστώντας απλούστερο το σύστημα.
«Τα ρυθμιστικά μας μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά όταν είναι όσο το δυνατόν πιο απλά και διαφανή και αυτή η πρόταση απλοποιεί σημαντικά το καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας, διατηρώντας παράλληλα την ισχύ του», δήλωσε ο Quarles.
«Είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η δουλειά μας μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη και με τρόπο που να ενισχύει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι ρυθμιστικές αρχές θα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των ετήσιων stress tests για την εγκαθίδρυση ενός νέου «κεφαλαιακού μαξιλαριού πίεσης».
Αυτό θα συμβαδίζει με τις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν δύο χωριστά καθεστώτα.
Ο αντίκτυπος των αλλαγών θα ποικίλει ανάλογα με τις ατομικές περιστάσεις κάθε τράπεζας.
Ενώ η Fed δήλωσε ότι τα σχέδια «γενικά θα μειώσουν μετριοπαθώς» τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που δεν θεωρούνται «συστημικά σημαντικές», θα «τις διατηρήσουν ή θα τις αυξήσουν κάπως» για τις μεγαλύτερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης