Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόσο πραγματική είναι η απειλή ενός πολέμου στη Συρία;

Πόσο πραγματική είναι η απειλή ενός πολέμου στη Συρία;
Κλιμάκωση ενός πολέμου ή επικοινωνιακές "καντρίλιες";
Το τιτίβισμα του προέδρου των ΗΠΑ ότι "οι πύραυλοι έρχονται" εμοιαζε με ιαχή πολέμου, και ανέβασε στο κατακόρυφο την αγωνία, ότι η επίθεση εναντίον της Συρίας είναι θέμα ολίγων ωρών. Οι δυτικοί με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρόεδρο φαίνονται αποφασισμένοι να δώσουν ένα αυστηρό μάθημα στο καθεστώς του Bassar Al Assad αλλά και στη Ρωσία που το στηρίζει, η οποία διαμηνύει οτι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χερια.
Το Πεντάγωνο παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει, καθώς δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ευθύνη του Assad για τα χημικά, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis θα πράξει ό,τι αποφασίσει ο Αμερικανός ηγέτης. Ερωτηθείς αν έχει δει αρκετά στοιχεία για να κατηγορήσει τις δυνάμεις του Σύριου Προέδρου για τη χημική επίθεση, ο υπουργός Άμυνας είπε: “Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών – εμείς οι ίδιοι και οι σύμμαχοί μας. Ακόμα τα αξιολογούμε”.
Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, όπως είπε ξεκάθαρα και ο πρέσβης τους στο Λίβανο: "Αν οι Αμερικανοί επιτεθούν θα καταρρίψουμε τους πυραύλους τους και θα πλήξουμε τις πλατφόρμες (αεροσκάφη, πλοία) που θα τους έχουν εκτοξεύσει", είπε. "Υπάρχει κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες προς μια σοβαρή κρίση".

Τι κρύβεται πίσω από τις "ιαχές πολέμου";

Πρέπει να είναι αφελής κανείς να πιστεύει ότι ο Putin θα εγκαταλείψει τον πρόεδρο της Συρίας. Ο Assad εξασφαλίζει με την παρουσία του και μόνο τα ρωσικά και τα ιρανικά συμφέροντα. Χωρίς αυτόν στην εξουσία, η επιρροή των Ρώσων και των Ιρανών στη χώρα θα μειωθεί πολύ σημαντικά. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση στον κόσμο ανησυχητική, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η "κοινή λογική".
Ταυτόχρονα, όμως, με μια σιβυλλική δήλωση ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.
Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δέχεται σημαντική πίεση στο εσωτερικό από τις διάφορες αποκαλύψεις των εξωσυζυγικών "περιπετειών" του και όχι μόνο. Έτσι, όπως και παλιότεροι Πρόεδροι, θα τον βόλευε να αποσπάσει την κοινή γνώμη με μια επιχείρηση κατά της "Συμμαχίας του Κακού".
Έτσι για τα μάτια του κόσμου, αν και μια από τις εισηγήσεις που έχει στο τραπέζι είναι να επεκτείνει τα κτυπήματα και στο Ιράν, το οποίο θεωρείται συνένοχος του Assad, ένα πολύ πιθανό σενάριο, που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, είναι να κτυπηθούν ορισμένοι στόχοι στη Συρία με "χειρουργική ακρίβεια", μακριά από τις ρωσικές εγκαταστάσεις. Αν δεν προκύψει κανένα ατύχημα ή "ατύχημα" όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι, έχοντας αποδείξει τη σταθερότητα των θέσεών τους και την αποφασιστικότητα να τις υπερασπιστούν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης