Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδιάζεται διεθνής επίθεση στην Συρία χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί ότι υπήρξε επίθεση με χημικά στην πόλη Douma

tags :
Σχεδιάζεται διεθνής επίθεση στην Συρία χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί ότι υπήρξε επίθεση με χημικά στην πόλη Douma
Το 2014, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είχε εξαλειφθεί.
Ενώ η κλιμάκωση της έντασης κορυφώνεται με επίκεντρο την Συρία και ο κίνδυνος  οι ΗΠΑ με τις συμμαχικές τους δυνάμεις να επιτεθούν κατά στόχων στην Συρία που υποστηρίζεται από την Ρωσία είναι υπαρκτός….η αιτία που έχει προκαλέσει όλη αυτή την ένταση δηλαδή τα χημικά αμφισβητείται.
Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας υπό τον Assad και η Ρωσία αμφισβητούν ευθέως τις αναφορές ότι στην πόλη Douma στην ανατολική Ghouta έγινε χρήση χημικών είτε sarin είτε χλωρίου.
Μάλιστα ακόμη και ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Συρία ευθέως αμφισβητεί την χρήση χημικών και τονίζει ότι είναι προπαγάνδα από τους ισλαμιστές.
Η Συρία κατέστρεψε το απόθεμα χημικών όπλων της το 2013 σε συμφωνία με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντάλλαγμα οι αμερικανοί να μην επιτεθούν στην Συρία.  
Το 2014, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είχε εξαλειφθεί.
Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ποσότητες χημικών όπλων ενώ είναι γνωστό ότι στον πόλεμο του Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν κεφαλές με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Πάντως και οι αμερικανοί δεν φαίνεται να διαθέτουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Συριακό στρατό χημικά.

Οι χάρτες που αποτυπώνουν τις στρατιωτικές ισορροπίες στην Συρία

Η Τουρκική εφημερίδα «Omran Dirasat» δείχνει επικαιροποιημένες περιοχές ελέγχου και επιρροής στη Συρία από τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία.


Ο χάρτης, αποτυπώνει τις ζώνες ελέγχου και επιρροής στη Συρία από τον Απρίλιο του 2018, αποκαλύπτοντας το ποσοστό των κερδών και των ζημιών τις τελευταίες 24 ημέρες.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/syria%20areas%20of%20infuence.jpg?itok=O_zpEUQW

Το πολιτικό περιοδικό, Suriye Gündemi English, παρουσιάζεται ένας χάρτης που δείχνει την τελευταία στρατιωτική κατάσταση καθώς και τη θέση των βασικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία πριν από τις αναμενόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/syria%20military%20bases%20and%20situation.jpg?itok=_nPpFK5B

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας ενώ βρισκόταν στο λιμάνι Tartus της Συρίας στις 11 Απριλίου 2018 αποχώρησε για να πραγματοποιήσει ασκήσεις....




Η πέτρα του σκανδάλου η Ανατολική Ghouta (Γκούτα) και η πόλη Douma της Συρίας

Για τους περισσότερους στον δυτικό κόσμο η Ανατολική Ghouta (Γκούτα) και η πόλη Douma της Συρίας δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.
Η Ghouta χωρίζεται σε ανατολική και δυτική βρίσκεται νότιο – δυτικά της Συρίας πολύ κοντά από την πρωτεύουσα Δαμασκό και βρέθηκε για δεύτερη φορά στο διεθνές επίκεντρο.
Στις 21 Αυγούστου του 2013 και στις 7 Απριλίου 2018 η ευρύτερη περιοχή της Ghouta φέρεται ότι δέχθηκε επίθεση από χημικά sarin και χλωρίου προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων πολιτών και ειδικά μικρών παιδιών.
Η επίθεση με χημικά που αμφισβητείται όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα από τον Συριακό στρατό και την Ρωσία προκάλεσαν την οργή του αμερικανού προέδρου D. Trump.
Αποκάλεσε ζώο τον σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad και απείλησε Συρία και Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν τον Συριακό στρατό.
Έκτοτε καταγράφεται κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή και πολλοί θεωρούν ότι θα ξεσπάσει καταιγίδα.
Τι συμβαίνει όμως στην Ανατολική Ghouta της Δαμασκού;
Η περιοχή ελέγχεται από το ISIS και κυρίως από την Daesh μια τρομοκρατική οργάνωση ισλαμιστών που πολεμάει με μεγάλη ένταση τον στρατό της Συρίας.
Μάλιστα όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης πρόσφατα απομακρύνθηκαν οι βασικοί επικεφαλής της Daesh από την περιοχή με την στήριξη αμερικανών.
Ο ΟΗΕ λέει ότι περίπου 400.000 πολίτες είναι παγιδευμένοι στα προάστια της Ανατολικής Ghouta της Δαμασκού.
Οι δυνάμεις του Συριακού Προέδρου Bashar al-Assad και οι ρωσικοί σύμμαχοί τους φαίνεται να είναι έτοιμοι για μια σημαντική επίθεση….γιατί έχει σημασία;
Η Ghouta είναι μια γεωργική περιοχή ακριβώς δίπλα από την Δαμασκό.
Στην ανατολική Ghouta, οι αντάρτες που πολεμούν το Assad έχουν πολιορκηθεί από το συριακό στρατό από την άνοιξη του 2013.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός είναι περίπου 393.000, εκ των οποίων 272.500 κάτοικοι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ανατολικής Ghouta προέρχονται από εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών.
Η περιοχή είναι σημαντική για τη συριακή κυβέρνηση.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει σημειώσει ότι ενώ ο συριακός στρατός δεν επιτρέπει την έξοδο από αυτούς τους θύλακες, ούτε οι ισλαμιστές επιτρέπουν στον πληθυσμό να αποχωρήσει από την ανατολική Ghouta.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, οι τιμές στο θύλακα αυξήθηκαν κατά 140% και είναι πλέον έξι φορές υψηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο. Σύμφωνα με τον κανονισμό REACH, ένα ψωμί, που αποτελεί βασικό τρόφιμο στη Συρία, σήμερα κοστίζει 94 συριακές λίρες στη Δαμασκό, αλλά 1.500 συριακές λίρες στην Ανατολική Ghouta.
Μια έρευνα του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2017 διαπίστωσε ότι το 11,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ήταν έντονα υποσιτισμένα και ότι το 36% υποφέρει από κακή ανάπτυξη.

Ποιοι είναι οι αντάρτες στην Ανατολική Ghouta;

Η ανατολική Ghouta κυριαρχείται από δύο αντιμαχόμενες φατρίες, των οποίων η αμοιβαία εχθρική σχέση διαμορφώθηκε από μια μακρά, πικρή και πολωτική διαδικασία μέσα από τις μάχες.
Η βόρεια πόλη Douma και τα ανατολικά τμήματα του θύλακα διοικούνται από τον Ισλαμικό Στρατό.
Στα προάστια της Δαμασκού, στα νοτιοδυτικά του θύλακα, κυριαρχεί ο Failaq al-Rahman, ομάδα ελεύθερου Συριακού Στρατού με κάποιους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Και οι δύο παρατάξεις κυβερνούν τις περιοχές τους με αυταρχικό τρόπο, επιβάλλοντας συντηρητικούς θρησκευτικούς νόμους και καταπιέζοντας τους αντιφρονούντες που δείχνουν υποστήριξη στην κυβέρνηση ή στους τοπικούς αντιπάλους τους.
Υπάρχουν επίσης δύο μικρότερες ισλαμικές παρατάξεις, οι οποίες προσαρμόζονται ευκαιριακά με τον Failaq al-Rahman λόγω της κοινής ιστορίας των συγκρούσεων με τον Ισλαμικό Στρατό.
Η πόλη Douma στην Ανατολική Ghouta πρόσφατα βρέθηκε στο διεθνές επίκεντρο καθώς οι αμερικανοί κατηγορούν τον συριακό στρατό ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα σκοτώνοντας 70 άτομα και κυρίως μικρά παιδιά.
Οι πηγές των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψαν 346 θανάτους και 878 τραυματίες από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018, χωρίς να υπολογίζουν τους ισλαμιστές αντάρτες.
 Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος και ο εναέριος βομβαρδισμός κλιμακώνεται τώρα έντονα.

Τι συνέβη το 2013;

Η επίθεση με χημικά στην Ghouta συνέβη κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου, στις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου 2013.
Δύο ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές στα προάστια γύρω από τη Δαμασκό της Συρίας χτυπήθηκαν από ρουκέτες που περιείχαν το χημικό sarin.
 Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων κυμαίνονται από τουλάχιστον 281 άτομα έως 1.729.
Η επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα χρήση χημικών όπλων από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.
Η ομάδα έρευνας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν "σαφείς και πειστικές αποδείξεις" σχετικά με τη χρήση του sarin.
Συρία και Ρωσία κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για την επίθεση τονίζοντας ότι την προκάλεσαν οι ισλαμιστές με στόχο να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης