Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ και Ρωσία βαδίζουν στο χείλος της αβύσσου με αφορμή τη Συρία - Ποια τα πιθανά σενάρια

ΗΠΑ και Ρωσία βαδίζουν στο χείλος της αβύσσου με αφορμή τη Συρία - Ποια τα πιθανά σενάρια
ΗΠΑ και Ρωσία βαδίζουν στο χείλος της αβύσσου με αφορμή τη Συρία - Ποια τα πιθανά σενάρια 
Για πρώτη φορά από τότε που βρίσκεται στην εξουσία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump εξαπέλυσε μια σαφή απειλή προς το ρώσο ομόλογό του V. Putin με αφορμή την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρίαλ στην ανατολική Ghouta.
Ο Trump ίσως σκέφτεται να βομβαρδίζει τις θέσεις του Συριακού Στρατού ή ίσως ακόμη και το ανάκτορο του Προέδρου Assad στη Δαμασκό - φυσικά, χωρίς απαραίτητα να λέει το πότε και πού ο στρατός των ΗΠΑ θα χτυπήσει.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία λέει ότι δεν θα παραμείνει απαθής και θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον των στρατιωτών της.
Πράγματι, οι ρώσοι αξιωματικοί αναπτύσσονται σε κάθε μονάδα της Συρίας επί τόπου, συντονίζοντας και συμμετέχοντας στις επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε άμεσο χτύπημα κατά του Συριακού Στρατού θα προκαλέσει ρωσικές απώλειες.
Μια αμερικανική επίθεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια ρωσική απάντηση από τον Πρόεδρο Putin, ο οποίος σίγουρα δε θα θέλει να φανεί αδύναμος μπροστά στους ρώσους πολιτικούς, τον ρωσικό στρατό και μπροστά στον λαό του.
Η Ρωσία μόλις επέστρεψε στη διεθνή σκηνή όχι μόνο ως χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα αλλά και ως χώρα που προσπαθεί να δημιουργήσει μια παγκόσμια ισορροπία και να θέσει τέρμα στη μονομερή κυριαρχία των ΗΠΑ που απολάμβανε η Ουάσινγκτον από την πτώση της περεστρόικα το 1991.
Αλλά πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επωφεληθούν από τη στρατιωτική δράση στη Συρία;
Τα βασικά μέσα ενημέρωσης, τα αμερικανικά think tank που χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τον Μπαχρέιν, οι υπουργοί του Trump και οι μυστικές υπηρεσίες, ζητούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να πάει σε πόλεμο στη Συρία για να αλλάξει το καθεστώς του Προέδρου Bashar al-Assad και να τον αντικαταστήσει με «μαχητές της ελευθερίας».
Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν το «κεφάλι» του Assad, αλλά τα «χέρια» του Putin από την επεκτατική του πολιτική στα «Κράτη του Λεβάντε» (Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Παλαιστινιακά εδάφη και επαρχία Χατάι της Τουρκίας).
Επιπλέον, αυτό που οι ΗΠΑ θα ήθελαν είναι να τονίσουν για μια ακόμη φορά την επιρροή που διαθέτουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το άλλο θέμα που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν οι ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τόσο ο Assad όσο και ο Putin κέρδισαν τον πόλεμο με τη βοήθεια του Ιράν και ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αλλάξουν το καθεστώς και δεν προστάτευσαν τους Κούρδους συμμάχους τους στην Αφρίνη.
Επίσης οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, από το να συνάψει συμμαχίες με τη Ρωσία και το Ιράν.
Επιπλέον οι τζιχαντιστές (Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος) απέτυχαν να ανατρέψουν τον Assad και να τον αντικαταστήσουν με ένα αιματηρό ριζοσπαστικό ισλαμικό καθεστώς.
Οι τζιχαντιστές ήταν πρόθυμοι να εξαλείψουν την παρουσία όλων των μειονοτήτων (Χριστιανών, Σιιτών, Αλαβιτών) και να καλύψουν τη Μέση Ανατολή με μαύρα πανό.
Η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε σεκταριστική αρένα και η δημιουργία αποτυχημένων κρατών, όπως η Λιβύη, δεν ήταν δυνατή στην περιοχή του Λεβάντε, χάρη στις στρατηγικές που ακολουθεί η Ρωσία και το Ιράν.
Έτσι, ως νικητής, θα ήταν ανόητο για τον Assad να χρησιμοποιεί χημικές επιθέσεις και να στρέψει ολόκληρο τον κόσμο εναντίον του, όταν πρόκειται να γιορτάσει τη συνολική του νίκη.
Η πόλη της Δούμας δεν ήταν μόνο περιτριγυρισμένη από το στρατό του Assad, αλλά και χιλιάδες τζιχαντιστές είχαν ήδη φύγει.
Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα μόνο επειδή οι τζιχαντιστές αγόραζαν χρόνο και τους ζητήθηκε να συνεχίσουν μέχρι να παρέμβει ο κόσμος υπέρ τους.
Είχαν παρουσιάσει πολλές δικαιολογίες στον ρωσικό συνομιλητή τους ζητώντας:
-1.000 από τους τζιχαντιστές να παραμείνουν στην πόλη και να αναλάβουν το ρόλο της αστυνομίας.
-Τα 900 εκατ. δολάρια που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια από φόρους και δωρεές πρέπει να μεταφερθούν εκτός Ghouta από εκείνους που θα έφευγαν προς τη βόρεια της Συρίας.
-Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας να βρίσκονται στη Δούμα.
Όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν από τη ρωσική και τη συριακή κυβέρνηση, που τελικά καταλάβαιναν ότι οι τζιχαντιστές περίμεναν κάτι, μια ελπίδα.
Μια χημική επίθεση!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία και η Δαμασκός διέταξαν τον στρατό να επαναλάβει την πίεση.
Σήμερα, περισσότεροι από 165.000 τζιχαντιστές και πολίτες εγκατέλειψαν την ανατολική Γκούτα και οι υπόλοιπες 20 έως 30 χιλιάδες αναμένεται να φύγουν τις επόμενες ημέρες.
Συνεπώς, δεν θα υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις συνέπειες μιας πιθανής επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, ένας πιθανός πόλεμος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον Trump, ο οποίος ψάχνει στις τσέπες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων για να πάρει κάθε δολάριο, με οποιαδήποτε δικαιολογία.
Δεν είναι θέμα κόστους ή ζήτημα ανθρώπινης αρχής, διότι η Σαουδική Αραβία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.
Τι μπορεί να κάνουν εκατοντάδες πύραυλοι tomahawks ενάντια στο κενό Προεδρικό Μέγαρο του Assad;
Θα υπάρξει καμία διαφορά στο έδαφος;
Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις του Συριακού Στρατού για να νικήσουν τον Assad;
Όχι, θα αυξήσουν μόνο τον αριθμό των νεκρών.
Τα θύματα του πολέμου στη Συρία είναι κοντά στις 400.000.
Στόχος των ΗΠΑ είναι με μια επίθεση στη Συρία να "χτυπήσουν" τον Putin και να τον κάνουν να φανεί αδύναμο, έναν αρχηγό κράτους ανίκανο να υπερασπιστεί τους φίλους και τους συμμάχους του.
Έτσι, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισορροπία στην υπάρχουσα εξίσωση για να χτυπήσουν τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν φίλους, μόνο «κοινά συμφέροντα», ενώ η «άνοδος της Ρωσίας» και οι εντυπωσιακές συμμαχίες της, ανησυχούν την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο τι γίνεται αν η Συρία αποφασίσει να αντιδράσει βομβαρδίζοντας το Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους;
Η Δαμασκός έχει ήδη μια δικαιολογία για να αντιδράσει εναντίον της ισραηλινής παραβίασης του εναέριου χώρου της, μετά τη βομβιστική επίθεση των ισραηλινών κατά μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στην αγροτική περιοχή Homs, σκοτώνοντας 8 Σύρους και 7 Ιρανούς αξιωματικούς.
Το Ιράν, κατόπιν αιτήματος της Συριακής Κυβέρνησης, υποστηρίζει τον Συριακό Στρατό.
Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ καταστρέψουν τη Συριακή Πολεμική Αεροπορία;
Θα ήταν μια ευκαιρία για τη Συριακή Πολεμική Αεροπορία να πάρει πιο σύγχρονα αεριωθούμενα αεροπλάνα από τη Ρωσία.
Τι γίνεται αν η Ρωσία αποφασίσει να αντιδράσει και χτυπήσει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν επιτεθεί στη Συρία;
Τι γίνεται αν η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή της και σταθεί ενάντια στις ΗΠΑ;
Είναι αμερικανικός λαός έτοιμος να πεθάνει για μια χώρα που μόνο λίγοι θα κατάφερναν να βρουν στον παγκόσμιο χάρτη;
Είναι οι Αμερικανοί έτοιμοι να δεχτούν τα παιδιά τους σε πλαστικές σακούλες μόνο και μόνο επειδή η επιρροή της Μόσχας στο Λεβάντε αυξάνεται και συνεπώς ενοχλεί την Ουάσινγκτον;
Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, ο Trump εισέρχεται σε ένα επικίνδυνο πεδίο, χωρίς να ζυγίζει όλες τις πιθανές συνέπειες.
Οι δύο υπερδυνάμεις περπατούν στην άκρη της αβύσσου.
Θα εμπλακούν τελικά οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, ή θα σταματήσει ο Trump, θα δεχτεί την ήττα του και θα προσπαθήσει να βρει μια άλλη λιγότερο επικίνδυνη αρένα από το Λεβάντε για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία;
Θα μπορούσε το Trump να συγκεντρώσει μεγαλύτερο συνασπισμό, για να βεβαιωθεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί εναντίον αρκετών εθνών και, ως εκ τούτου, να αποφύγει έναν ευρύτερο πόλεμο;
Οι επόμενες μέρες θα φέρουν την απάντηση για τον κόσμο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης