Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γκρίνια και συστάσεις προς την Ελλάδα από το EWG - Στα δύο οι ευρωπαίοι για το χρέος, αναζητείται πολιτική λύση

tags :
Γκρίνια και συστάσεις προς την Ελλάδα από το EWG - Στα δύο οι ευρωπαίοι για το χρέος, αναζητείται πολιτική λύση
Γκρίνια και συστάσεις προς την Ελλάδα από το EWG - Στα δύο οι ευρωπαίοι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους - Λύση σε πολιτικό επίπεδο
Σε πολιτική λύση οδηγείται το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο κατάφερε να διχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα στη χθεσινή (12/4) έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες.
Μολονότι η Ελλάδα ήταν το κεντρικό θέμα αυτής της συζήτησης, η ελληνική πλευρά απουσίαζε.
Αντίθετα, παρών στο τραπέζι του Washington Group, το οποίο απαρτίζουν οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, ήταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, P. Thomsen.
Ο Δανός οικονομολόγος άφησε την καρέκλα του μυστικού δείπνου του Washington Group για να καθίσει λίγο αργότερα στο EuroWorkingGroup (EWG).
Οπως και να 'χει, η συμμετοχή Thomsen δεν κατάφερε να δώσει τη λύση στο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που χωρίστηκαν σε δύο μέρη, όπου Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης ευρισκόμενες σε ενιαία γραμμή υποστήριξαν ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα, νέους όρους και δεσμεύσεις είναι αδύνατο να υπάρξει.
Απέναντί τους στάθηκε, κυρίως, η Γαλλία, υπερασπιζόμενη τον δικό της μηχανισμό απομείωσης του ελληνικού χρέους που είναι συνδεδεμένος με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει μείωση των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικούς όρους) και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η κλεψύδρα των αποφάσεων για το χρέος έχει γυρίσει ανάποδα και μάλλον το ζήτημα θα οδηγηθεί σε ανώτερα επίπεδα από τη στιγμή που είναι αδύνατο να λυθεί σε τεχνικό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να λάβει τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Εν τω μεταξύ, συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης και να προχωρήσει σε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», το οποίο υπέβαλε στους τεχνοκράτες των δανειστών, απηύθυνε χθες το EWG.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει το χαμένο έδαφος και ότι η Αθήνα εργάζεται με στόχο τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup του Μαΐου.
Προαπαιτούμενα και δράσεις που για τεχνικούς λόγους (και όχι εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης) δεν θα προλάβουν να εφαρμοστούν μέχρι τον Αύγουστο, που λήγει το 3ο πρόγραμμα, θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας.
Το πρόγραμμα αυτό θα βασίζεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική, το 75σέλιδο προσχέδιο της οποίας έγινε δεκτό με επιφυλάξεις, καθώς χαρακτηρίστηκε από τους δανειστές αρκετά γενικόλογο, ελλιπές και θεωρητικό, ενώ δυσαρέσκεια προκάλεσε η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, κατά τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνει μόνο εάν προηγηθεί αύξηση της παραγωγικότητας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης