Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Νίκος Σακαρέλης: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο για το Χ.Α - Ποιές θα είναι συνέπειες τους

tags :
Νίκος Σακαρέλης: Το θετικό και το αρνητικό σενάριο για το Χ.Α - Ποιές θα είναι συνέπειες τους
Υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν


του Νίκου Σακαρέλη – αναλυτή της Wealth Financial Services 

Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο και ίσως καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη. Ο βασικότερο λόγος είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των “stress tests” των Ελληνικών Τραπεζών τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, προς το τέλος του τριμήνου και σε κάποιο έκτακτο, ή τακτικό Eurogroup, θα έχουμε εικόνα για το πώς θα γίνει η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο και πιθανόν ένα προσχέδιο ελάφρυνσης του χρέους (Γαλλική πρόταση, ή παραλλαγή). Οι Επενδυτές, συνηθισμένοι από τη μεταβλητότητα που προσφέρει ο Γενικός Δείκτης, αλλά κυρίως ορισμένες μετοχές, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

Στο θετικό σενάριο, τα “stress tests” δείχνουν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες βγαίνουν χωρίς την ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων, τουλάχιστον άμεσα, ή οι όποιες ανάγκες τους αντιμετωπίζονται με σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης χωρίς όμως Α.Μ.Κ., που θα απομειώσουν τα κεφάλαια των παλαιών Μετόχων.

Ακόμα και η κάλυψη των αναγκών με Coco’s, αν και ακριβή, θα ανακουφίσει την Αγορά από μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση, που μπορεί να σημάνει και αύξηση του ποσοστού του Κράτους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το θετικό σενάριο δεν εξυγιαίνει αυτόματα τον Πιστωτικό κλάδο στην Ελλάδα, του δίνει χρόνο όμως να προσπαθήσει να φτάσει τους στόχους μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Χρηματιστηριακά, αναμένεται “ράλι ανακούφισης”, καθώς ένα μεγάλο αβέβαιο γεγονός θα αποτελεί παρελθόν και το κλείσιμο των “short θέσεων” αναμένεται να δώσει επιπλέον “καύσιμο” (short squeeze).

Αν το θετικό σενάριο συνοδευτεί από μια απομείωση χρέους που θα ικανοποιεί την Αγορά, τότε οι αποδόσεις στα ομόλογα θα πέσουν, αναβαθμίσεις θα προκύψουν και οι τιμές – στόχοι όλων των μετοχών θα αναπροσαρμοστούν, απλά και μόνο λόγω της μείωσης του κινδύνου Χώρας που επηρεάζει όλα τα μοντέλα αποτίμησης.

Στο αρνητικό σενάριο, κάποια, ή κάποιες Τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, τα αναζητούν από την Αγορά, δεν τα βρίσκουν και αναγκάζονται να καταφύγουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, πιθανότατα και με το “μαξιλάρι” των 10 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα από το πρόγραμμα.

Οι παλαιοί Μέτοχοι θα υποστούν “dilution”, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει, θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές στις Τράπεζες, τα business plans των “κόκκινων” δανείων θα καθυστερήσουν και οι μετοχές θα υποστούν πτώση.

Από την εμπειρία των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, όλες οι μετοχές θα επηρεαστούν, όχι φυσικά το ίδιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αν δεν υπάρξει και λύση στο χρέος και συνεχιστούν να υπάρχουν εκκρεμότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή (πχ waiver Τραπεζών – μαξιλάρι ασφαλείας), τότε η Χρηματιστηριακή και όχι μόνο Αγορά, θα βαλτώσει.

Φυσικά , υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που θα πρέπει αν ληφθούν υπ΄ όψιν, όπως το γεωπολιτικό τοπίο με Τουρκία, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών και η πορεία των Ξένων Αγορών μετά από μια δεκαετή “bull market”.

Σε επίπεδο κεφαλαιακών ροών (flows), η πρόσφατη πτώση των Ρωσικών Αγορών είναι ερωτηματικό το πώς θα επηρεάσει την Αγορά, καθώς κεφάλαια των Αναδυόμενων Αγορών (emerging funds) μπορεί να μειώσουν την έκθεσή τους εκεί και να πάνε σε άλλες (πχ Ελλάδα).

Κάποια άλλα funds μπορεί να θεωρήσουν αγοραστική ευκαιρία την πτώση και να στραφούν προς τα εκεί. Eνα θετικό σενάριο το Καλοκαίρι, θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της Αγοράς και την πιθανότητα να αυξηθεί αργότερα και η στάθμιση της Χώρας σε δείκτες FTSE και MSCI, με ότι συνεπάγεται αυτό για ροές κεφαλαίων προς τη Χρηματιστηριακή Αγορά .

Για τον Γενικό Δείκτη οι στηρίξεις εντοπίζονται στη ζώνη των 782 – 785 μονάδων, περιοχή που έδωσε ανοδική αντίδραση πρόσφατα και στις 750 μονάδες, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 810 ,830 και 880 μονάδες”.

NIKOΣ ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης