Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν - Scholz σε Τσακαλώτο: Παρουσιάστε αξιόπιστο σχέδιο - Πρώτα ανάλυση βιωσιμότητας, μετά ελάφρυνση χρέους

Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν - Scholz σε Τσακαλώτο: Παρουσιάστε αξιόπιστο σχέδιο - Πρώτα ανάλυση βιωσιμότητας, μετά ελάφρυνση χρέους
Θετικό το κλίμα στην πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου - Scholz στο Βερολίνο
(upd) Να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την ανάπτυξη κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Γερμανός ομόλογός του Olaf Scholz, ενώ τόνισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέυς θα προηγηθεί των μέτρων ελάφρυνσης, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να εμφανίζεται πολύ συγκρατημένος, στα χνάρια του προκατόχου του Wolfang Schaeuble.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κάθε μυστικότητα.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνομιλίας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να δώσει την όποια πληροφορία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
O εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα προηγηθεί των μέτρων ελάφρυνσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Στάση σιγής τηρεί και η ελληνική πλευρά.
Το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου διεμήνυσε ήδη από χθες το απόγευμα ότι ο υπουργός δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις.

Το Βερολίνο παραπέμπει στους θεσμούς για το χρέος

Η μυστικότητα της συνάντησης σχετίζεται μάλλον με την κρισιμότητα των θεμάτων για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες.
Αν και η συνάντηση των δύο υπουργών είχε τον χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας» θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή, κατά πόσο θα εφαρμοστούν έγκαιρα τα 76 μέτρα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.
Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο ενδιαφέρει κυρίωε την ελληνική πλευρά είναι η ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμένα οι προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία και ο ESM, για την αποπληρωμή του χρέους, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ρήτρας που συνδέει το ύψος της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.
Και σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει θέση επί του θέματος ή ακόμη να ενημερώσει για δικές του προτάσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε στο να παραπέμψει στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα αξιόπιστο σχέδιο»

Το θέμα της παρακολούθησης από τους θεσμούς του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα και μετά το τέλος των προγραμμάτων είναι ένα θέμα ενδιαφέρει τη Γερμανία.
Οπωσδήποτε οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Και σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε τη σημασία του.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάπτυξης», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η γερμανική επιμονή σχετίζεται με την απόδειξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αποφασιστικό κριτήριο για τη διαπίστωση της βιωσιμότητα του χρέους από τους θεσμούς θα είναι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης.
Χωρίς την διαπίστωση της βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του.

Το tweet του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Θετικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες Τσακαλώτου - Scholz στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομιών της Γερμανίας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης των δύο υπουργών στο Βερολίνο.
Ειδικότερα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για «θετικές συνομιλίες για μια νέα ισχυρή συνεργασία».



Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Όπως τονίζουν, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής, και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τελικά οι Γερμανοί δεν αλλάζουν – Ο Scholz παραλλαγή του Schaeuble – Ο Τσακαλώτος αναζητάει πολιτική λύση για το χρέος

Ψυχρολουσία – μια ακόμη φορά – δέχθηκε η Ελλάδα στο Euro Working Group ειδικά ως προς το μείζον θέμα του χρέους, στον απόηχο της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, να συναντάται σήμερα για πρώτη φορά με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholz στο Βερολίνο.
Να σημειωθεί ότι οι δύο υπουργοί δεν θα παραχωρήσουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.
Η Γερμανία και οι κλασσικοί δορυφόροι ουσιαστικά ναρκοθετούν την λύση για το ελληνικό χρέος ζητώντας γενναίες δεσμεύσεις και ρήτρες και θέτοντας πλήθος όρων…για να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο ελάφρυνσης…αργότερα.
Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν καθώς αποδείχθηκε ότι ο Scholz ο νέος γερμανός υπουργός οικονομικών είναι μια παραλλαγή του Schaeuble του πρώην υπουργού οικονομικών.
O Scholz δεν παίρνει εντολές από τους σοσιαλοδημοκράτες αλλά από την Merkel την γερμανίδα καγκελάριο.
(Μια πηγή αναφέρει ότι ο Τσακαλώτος θα μιλήσει και για τις ελληνικές τράπεζες αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται)
Η Γερμανία ούτε λίγο ούτε πολύ συνεχίζει την πάγια θέση της και υιοθετεί σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα.
Σήμερα 13 Απριλίου θα βρεθεί στην Γερμανία ο έλληνας υπουργός οικονομικών με ένα στόχο να επιχειρήσει να βρει πολιτική λύση για το χρέος καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των χωρών που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.  
Για λόγους πολιτικής διπλωματίας ο Scholz να εμφανιστεί συνεργάσιμος...αλλά η στάση της Γερμανίας καταγράφηκε στο EWG....
Να σημειωθεί ότι η πρόταση των Γάλλων προβλέπει μείωση των δαπανών για το χρέος, αν η μέση ανάπτυξη την τελευταία πενταετία είναι χαμηλότερη από το 3,4% (σε ονομαστικούς όρους) και πλήρη απαλλαγή από την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων εφόσον αυτή είναι κατώτερη από το 2,8% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, αν ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότερος του 3,4% του ΑΕΠ (επίσης σε ονομαστικούς όρους), τότε θα απαιτείται κανονική αποπληρωμή των δανείων.
Η κλεψύδρα των αποφάσεων για το χρέος έχει γυρίσει ανάποδα και μάλλον το ζήτημα θα οδηγηθεί σε ανώτερα επίπεδα από τη στιγμή που είναι αδύνατο να λυθεί σε τεχνικό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να λάβει τις αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Ποια μέτρα έχουν εξεταστεί στο πρόσφατο παρελθόν

1)Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα είναι 15ετής αλλά με την εξής ιδιαιτερότητα.
Σε ετήσια βάση θα υπάρχουν πληρωμές οι οποίες ωστόσο δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ.
2)Η πρόταση του ESM περιλαμβάνει ρήτρα ανάπτυξης με βάση όχι την αρχικό σχεδιασμό που ξεκινούσε με εκτιμώμενο ΑΕΠ κάτω από 1% συγκεκριμένα 0,75% και κλιμάκωση ανά 0,75% δηλαδή 1,5% και 2,25%.
Η νέα πρόταση ξεκινάει με ΑΕΠ βάσης το 1,5% και υπάρχουν 3 ή 4 διαβαθμίσεις όπως αναφέρει στέλεχος που γνωρίζει ορισμένες πτυχές της πρότασης.
3)Επίσης φαίνεται ότι στο κακό σενάριο για το ΑΕΠ υπάρχει και μια μείωση του spread στα επιτόκια των δανείων του EFSF αλλά ακόμη αυτό δεν έχει συμφωνηθεί καθώς χρειάζεται η γερμανική συναίνεση.
4)Τα υπόλοιπα μέτρα είναι γνωστά, ο ESM θα αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 9,8 δισεκ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ενώ τμηματικά θα καταβληθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA ύψους 7,9 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA είναι αυτά που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
5)Η ετήσια καταβολή των τόκων στα 5,5 με 6 δισεκ. δεν θα αλλάξουν ούτε θα τροποποιηθούν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους 5,5 με 6 δισεκ.
6)Υπάρχει πρόταση για ελαχιστοποίηση της πληρωμής του κεφαλαίου περίπου 3,8 με 4 δισεκ. σε ετήσια βάση και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από την οριστική αποπληρωμή του ΔΝΤ και ενός άλλου μέτρου που εξετάζεται.
7)Από τα 27 δισεκ. που έχουν απομείνει μέχρι τον στόχο των 86 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα είναι η συνεισφορά του ESM στο ελληνικό capital buffer στο ελληνικό απόθεμα.
Τα 9 δισεκ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. υπάρχει πρόταση η οποία αντιμετωπίζεται θετικά να πάνε προς την μείωση μέρους των διακρατικών διμερών δανείων GLF που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή τα 52,9 δισεκ. να μειωθούν στα 44,9 δισεκ.
8)Έχει υποβληθεί πρόταση αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή του επιτοκίου αναφοράς στα δάνεια όχι με βάση το Libor αλλά με βάση τα επιτόκια των εντόκων των χωρών μελών.
9)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ύψους 7,9 δισεκ. θα καταβληθούν τμηματικά και θα συνδεθούν με τις μεταρρυθμίσεις.
10)Με την ανακοίνωση του σχεδίου για την μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες ώστε να φθάσει στην ζώνη ΒΒ-.
Όπως έχει τονιστεί το clean exit θα βρει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- και με την έξοδο από τα μνημόνια θα ακολουθήσει ακόμη μια αναβάθμιση.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στις 4 Μαΐου από την DBRS και 20 Ιουλίου του 2018 από την Standard and Poor’s.

Κούλογλου: Να περιμένετε καλές ειδήσεις από τη συνάντηση Τσακαλώτου – Scholz

Αισιόδοξος για τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογο του Olaf Scholz εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά «να περιμένετε καλές ειδήσεις».
«Οι Γερμανοί - τουλάχιστον από τις πληροφορίες που έχω εγώ - και η νέα γερμανική ηγεσία στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διάθεση να κλείσει το ελληνικό θέμα, δεν θέλουν να το τραβήξουν άλλο, για πολλούς λόγους.
Θεωρούν ότι η Ελλάδα ήδη έκανε πολλά, ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει και τις δεσμεύσεις που είχε πάρει» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κούλογλου.
Όπως είπε, «οι Γερμανοί θέλουν να κλείσουν το ελληνικό θέμα με μια συμφωνία που θα είναι καλή για μας».
Ερωτηθείς για το εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε αυτό ο κ.Κούλογλου είπε πως «αυτό είναι το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου», τονίζοντας πάντως πως «αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δεν είναι η βασική πηγή των αποφάσεων».

Υπ. Οικονομικών: Παραγωγική η συζήτηση στο EWG

Σε τρία θέματα επικεντρώθηκε η συζήτηση στο χθεσινό (12/4/2018) EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζουν «παραγωγική» τη συζήτηση.
Ειδικότερα τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι: η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, ο γαλλικός μηχανισμός για τη σύνδεση της διευθέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και η εποπτεία μετά το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συζήτηση θα συνεχιστεί στα θεσμικά όργανα και σε τεχνικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης