Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι πύραυλοι «Cruise» από τα πλέον πολύτιμα «εργαλεία» της διπλωματίας των ΗΠΑ

Οι πύραυλοι «Cruise» από τα πλέον πολύτιμα «εργαλεία» της διπλωματίας των ΗΠΑ
Οι πύραυλοι «Cruise» από τα πλέον πολύτιμα «εργαλεία» της διπλωματίας των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση στη Συρία.
Ο αμερικανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, απειλεί ότι θα εκτοξεύσει «νέους, ωραίους και έξυπνους» πυραύλους κατά της Συρίας, καλώντας την Ρωσία να είναι «έτοιμη».
Ο Dtfed Loesche του Statista σημειώνει ότι πριν από ένα χρόνο το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εκτόξευσε 59 πυραύλους «Tomahawk» από δυο θωρηκτά στην ανατολική Μεσόγειο για να χτυπήσει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο της Συρίας στην επαρχία Homs.
Ο Trump διέταξε την επίθεση σε αντίποινα για την πιθανή επίθεση χημικών όπλων στις περιοχές που έλεγχαν οι αντάρτες στο Khan Sheikhoun της επαρχίας Idlib πέντε ημέρες νωρίτερα.
Εντούτοις, όπως απεικονίζει το παρακάτω infographic, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk κατά της Συρίας.
Σύμφωνα με την κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ, ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε έως και 50 πυραύλους «Cruise» εναντίον θέσεων του ISIS τον Σεπτέμβριο του 2014, από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.
Οι πύραυλοι «Cruise» έχουν χρησιμοποιηθεί από το στρατό των ΗΠΑ (συνήθως το Πολεμικό Ναυτικό) ευρέως, από την εισαγωγή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου του 1991.
Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί ως τακτικό όπλο σε πολέμους πλήρους κλίμακας, συνήθως οι ΗΠΑ τους χρησιμοποιούν για «χειρουργικά χτυπήματα».
Στη ανάλυσή του το 1997, ο Timothy Sparks ονομάζει αυτά τα χειρουργικά στρατιωτικά χτυπήματα ως «μέσο  στρατιωτικής επιβολής για την επίτευξη πολιτικού κέρδους» και «ενός μέσου για την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».
Με αυτή την έννοια, οι πύραυλοι Cruise έχουν μετατραπεί στη «διπλωματία πυραύλων Cruise».
Οι πύραυλοι «Cruise» έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί από το στρατό των ΗΠΑ, καθώς επιτρέπουν την περιορισμένα χειρουργικά χτυπήματα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους αμερικανούς στρατιώτες.
Οι πύραυλοι «Cruise» εκτοξεύονται από μια ασφαλή απόσταση και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια μέχρι και 1.500 μίλια, ανάλογα με το φορτίο των εκρηκτικών.

Infographic: United States Cruise Missile Diplomacy | Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης