Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,5% για το πετρέλαιο, στα 67,39 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 8,6%

Κέρδη 0,5% για το πετρέλαιο, στα 67,39 δολ. ανά βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 8,6%
Με ήπια κέρδη 0,5% έκλεισε το πετρέλαιο, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο μετά από δύο εβδομάδες πτώσης
Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα (13/4/2018) το πετρέλαιο, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο μετά από δύο εβδομάδες πτώσης, ενώ παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρήκαν στήριξη στις προσδοκίες για μια πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πολεμικής παρέμβασης στη Συρία, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να διατηρεί, ωστόσο, στάση αναμονής, επί του παρόντος.
Τόσο ο Trump όσο και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, τάσσονται υπέρ της ανάγκης να υπάρξει διεθνής αντίδραση για την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα.
Αν και ακόμα παραμένει ασαφές το εάν και το πότε θα συμβεί το χτύπημα, ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad φέρεται να έχει φύγει από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πιθανολογείται ότι αποτελεί έναν από τους στόχους της «συμμαχίας» και να έχει βρει καταφύγιο σε μια ρωσική βάση.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία κάνει λόγο για «εμπλοκή» των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην επίθεση με χημικά στη Συρία.
Η τιμή του πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 32 σεντς ή 0,5%, στα 67,39 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Δεκεμβρίου 2014.
Στο σύνολο της εβδομάδας, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 8,6%.
Την ίδια ώρα, το Brent έκλεισε με άνοδο 56 σεντς ή 0,78%, στα 72,58 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στο πετρέλαιο προσέφερε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμούς Ενέργειας (IEA) που ανέφερε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί δραματικά κατά το τελευταίο έτος, πλησιάζοντας κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Ειδικότερα, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στα βιομηχανικά έθνη υποχώρησαν στα 2,8 δισ. βαρέλια τον Φεβρουάριο του 2018, όντας αυξημένα μόλις κατά 30 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο, ο οποίο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την πτώση των αποθεμάτων, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγή στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις περικοπές του ΟΠΕΚ στην παραγωγή.
Παράλληλα, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τη ζήτηση προς το πετρέλαιο το 2018, εκτιμώντας ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 99,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά.
Τα κέρδη του «μαύρου χρυσού» παρέμειναν, πάντως, περιορισμένα, στον απόηχο των στοιχείων της Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν νέα αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου αυξήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (έως 13/4) κατά επτά, στις 815, από 808 την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχαν αυξηθεί κατά 11.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης