Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναποτελεσματική η επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία, το 70% των πυραύλων καταρρίφθηκε σε σύνολο 103

tags :
Αναποτελεσματική η επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία, το 70% των πυραύλων καταρρίφθηκε σε σύνολο 103
 Σχέδιο απόφασης καταδίκης των ΗΠΑ κατέθεσε η Ρωσία στον ΟΗΕ
(upd19) Με μια σκηνοθετημένη πυραυλική επίθεση υπό την έννοια ότι όλοι γνώριζαν τι θα συμβεί και ποιοι στόχοι θα χτυπηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (04:00 ώρα Ελλάδας) συντονισμένα πλήγματα στη Συρία με 103 πυραύλους εναντίον θέσεων που κατά τους αμερικανούς παράγονται χημικά όπλα.
Η αντιπυραυλική άμυνα της Συρίας με στηρίξεις από την Ρωσία κατέρριψαν τους 71 από 103 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν.
Το αποτέλεσμα της αμερικανικής επίθεσης στην Συρία ήταν κατώτερο των προσδοκιών καθώς το 70% των πυραύλων που εκτόξευσαν οι 3 συμμαχικές χώρες καταρρίφθηκαν από την Συριακή αεράμυνα με την βοήθεια των Ρώσων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι περισσότεροι πυραύλοι που εκτοξεύτηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία είχαν καταστραφεί από την αεράμυνα της Συρίας.
Χρησιμοποιώντας σοβιετικά S-125 και S-200 συστήματα αεράμυνας καθώς και μονάδες Buk και Kvadrat, η Συρία κατέστρεψε 71 από τους 103 πυραύλους.
-Εκτοξεύθηκαν 4 πύραυλοι με στόχο την περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Δαμασκού και οι 4 πύραυλοι καταρρίφθησαν
-Εκτοξεύθηκαν 12 πύραυλοι με στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Al-Dumayr και οι 12 πύραυλοι καταρρίφθησακαν
-Εκτοξεύθηκαν 18 πυραύλοι με στόχο το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Bley και οι 18 καταρρίφθηκαν
-Εκτοξεύτηκαν 12 πύραυλοι προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Shayarat και οι 12 πύραυλοι καταρρίφθηκαν.
-Εκτοξεύθηκαν 9 πυραύλοι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Mezzeh, οι 5 πύραυλοι καταρρίφθηκαν.
-Εκτοξεύθηκαν 16 πύραυλοι με στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Homs με τους 13 πυραύλους να καταρρίπτονται.
Η Μόσχα ζήτησε την καταδίκη των ΗΠΑ με σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε στ ο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Ωστόσο το σχέδιο απερρίφθη καθώς μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βολιβία ψήφισαν υπέρ.
Οκτώ χώρες ψήφισαν κατά του σχεδίου, ενώ τέσσερις απείχαν.
Ένα ψήφισμα απαιτεί εννέα ψήφους υπέρ προκειμένου να υιοθετηθεί και να μην ασκηθεί βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα και για να διατηρήσουν την πίεση στο συριακό καθεστώς οι ΗΠΑ προειδοποιούν και με νέες επιθέσεις, εάν όπως ισχυρίζονται γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.
Όπως αποκαλύπτεται οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει ποιο εναέριο χώρο θα δεσμεύσουν ώστε να μην παρενοχλήσουν τους ρώσους και είχαν προαναγγείλλει ποιους στόχους θα χτυπήσουν...πρόκειται για μια σκηνοθετημένη πυραυλική επίθεση όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι...γνώριζαν. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη από χθες ο Assad ο πρόεδρος της Συρίας είχε βρει καταφύγιο σε ρωσική βάση ενώ σήμερα 14 Απριλίου κυκλοφόρησε video όπου ο Assad μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού...

Πάντως με αφορμή την εκτόξευση 103 πυραύλων και την κατάρριψη 71 παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι άνευ προηγουμένου με τους Ρώσους και Σύριους να αναφέρουν ότι η Συρία δεν υπέστη ουσιαστικές ζημίες και να υπερτονίζουν ότι κατέρριψαν το 70% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν και οι αμερικανοί και οι υπόλοιποι σύμμαχοι να δηλώνουν ότι όλοι οι πύραλοι βρήκαν στόχο.....
Στο επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται θα πρέπει να συμπεριληφθούν video όπου η συριακή αεράμυνα καταρρίπτει αμερικανικό πύραυλο και ο πρόεδρος Assad που μεταβαίνει σήμερα 14 Απριλίου στο προεδρικό Μέγαρο στην Δαμασκό. 




Με νέες επιθέσεις προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Με νέα στρατιωτικά πλήγματα προειδοποιούν τη Συρία οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Bashar al Assad κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε σήμερα (14/4/2018)  η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.
Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» σημείωσε.
«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Haley.\

Πλήρης στήριξη από το ΝΑΤΟ

Οι συντονισμένες επιδρομές ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία αποσκοπούσαν στην αποτροπή περισσότερων χημικών επιθέσεων από το καθεστώς Assad στη χώρα, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των τριών αυτών χωρών στους πρεσβευτές του  ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Οι απεσταλμένοι των τριών χωρών ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε ειδική σύνοδο στην έδρα της συμμαχίας και κέρδισαν τη στήριξη των άλλων 26 μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία ζήτησαν μεγαλύτερη διπλωματική πίεση προκειμένου να υποστηρίξουν μια διεθνή απαγόρευση των χημικών επιθέσεων όπως αυτή που διαπίστωσε η Δύση στις 7 Απριλίου 2018 στην πόλη Douma.
Τα πυραυλικά πλήγματα «μειώνουν τις δυνατότητες της Συρίας να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις και ταυτόχρονα στέλνει σαφές μήνυμα αποτροπής», δήλωσε ο Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σημερινή σύνοδο (14/4/2018).
«Δεν θα έχουμε ποτέ πλήρη εγγύηση για νέες επιθέσεις, εφόσον έχουμε καθεστώτα που είναι πρόθυμα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα», δήλωσε.
«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ατιμώρητα», συνέχισε.
Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.



Οι ρώσοι αναφέρουν ότι 71 πύραυλοι των αμερικανών και συμμάχων σε σύνολο 103 καταρρίφθησαν

Μάλιστα όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας, η αντιπυραυλική άμυνα της Συρίας κατέρριψε 71 πυραύλους των αμερικανών.
Η Ρωσία όπως ήδη είχε προειδοποιήσει θα καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους και το αποτέλεσμα ήταν 71 σε σύνολο 103 δηλαδή το 70% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν καταρρίφθηκαν.
Ο Ρώσος στρατηγός Sergey Rudskoy είπε ότι τουλάχιστον 103 πύραυλοι συμπεριλαμβανομένων των Tomahawks, εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων στη Συρία.
"Η Ρωσία έχει αποκαταστήσει πλήρως το σύστημα αεράμυνας της Συρίας και συνεχίζει να βελτιώνει τους τελευταίους έξι μήνες", ανέφερε ο Rudskoy.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού και βομβαρδιστικά αεροπλάνα των ΗΠΑ Β-1 συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και ο μαχητής Tornado του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με βάση το αμερικανικό Πεντάγωνο τουλάχιστον 58 πύραυλοι - κατά βάση Tomahawk - χτύπησαν την αεροπορική βάση της Συρίας Shayrat.
Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τέσσερις αεροπορικές δυνάμεις Tornado GR4s εντάχθηκαν στην επιχείρηση, ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη Mirage και Rafale.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν 12 πυραύλους κατά στόχων της Συρίας.



Πεντάγωνο (ΗΠΑ): Τα πυραυλικά πλήγματα στη Συρία ήταν επιτυχή - Δεν σημειώθηκε ρωσική εμπλοκή

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά.
Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό.

Το διάγγελμα Trump

Σε διάγγελμά του λίγο νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επιθέσεις ακριβείας θα έχουν ως στόχο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.
Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας.
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow που εκτοξευτηκαν απο τη Βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
First images of US-led strikes on Damascus emerge (PHOTOS, VIDEOS)



Mattis: Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis χαρακτήρισε «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον Σύρο πρόεδρο τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Assad δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Assad και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη».

Assad: Η επίθεση των ΗΠΑ μας κάνει πιο αποφασιστικούς στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η επίθεση της Δύσης εναντίον της Συρίας, μας κάνει πιο αποφασιστικούς στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad, μετά τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.
Μιλώντας με τον Ιρανό ομόλογό του Hassan Rouhani ο Assad εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει και να συντρίψει την τρομοκρατία σε κάθε ίντσα της χώρας.
Από την πλευρά του ο Rouhani τόνισε στον Assad, πως το Ιράν θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στη Συρία «εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτή η επίθεση δεν θα αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα του συριακού λαού στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία και κατέθεσε στον ΟΗΕ σχέδιο απόφασης κατά των ΗΠΑ

Η Μόσχα προειδοποιούσε ότι θα ανταπαντήσει στις ενέργειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και τις Βρετανίας στη Συρία λέγοντας ότι σύντομα θα θα υπάρξουν συνέπειες.
Δια στόματος του ρώσου πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον,Anatoli Antonov η Ρωσία δηλώνει ότι «οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας.
Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες. Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι».
Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».
Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά (14/4/2018) αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και παράνομες τις ενέργειες των χωρών της Δύσης στην Συρία.

Ορμητήριο η Κύπρος για τους Βρετανούς

Δεν έγινε εκτεταμένη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο κατά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, η May είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε πλήρως τον Nίκο Αναστασιάδη για τις συγκεκριμένες θέσεις, που έπληξαν τα βρετανικά μαχητικά.
Η May, είπε ο κ. Προδρόμου, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «το κυπριακό έδαφος δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο».

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Μονάχα μία πολιτική λύση θα φέρει ειρήνη στη Συρία

Μονάχα μια πολιτική λύση θα φέρει τη σταθερή ειρήνη στη Συρία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas μετά τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις των Δυτικών στη Συρία.  
Επιπλέον, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι η Γερμανία, σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα ασκήσει πιέσεις για την έναρξη μιας προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Η Γερμανία, όπως υπογράμμισε ο Maas, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα και θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σε θέση μάχης για μία ενδεχόμενη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκεται ο ρωσικός στρατός στη Συρία, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα απόφασης για στρατιωτική παρέμβαση από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε στις 12 Απριλίου 2018 το κανάλι CNBC επικαλούμενο πηγές της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις σε οκτώ στόχους επί συριακών εδαφών.
Οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουάσιγκτον -με τη συμμετοχή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, της πρέσβειρας των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. και του επικεφαλής του DNI-, στις 12 Απριλίου 2018, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε πως ότι ο Αμερικανός «δεν έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση του» για τη Συρία.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της Ντούμας αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν το μείγμα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Μπορούμε να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χ. Naouert κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για αυτό, η αξιωματούχος απάντησε «ναι».
Η Naouert πρόσθεσε ότι μια ομάδα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα μεταβεί στη Συρία το Σάββατο για να συλλέξει στοιχεία.
Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η Συρία διέπραξε την πυραυλική επίθεση στη Ντούμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι η επίθεση ήταν "σκηνοθετημένη", είναι εσφαλμένοι.
«Είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι η Συρία είναι υπεύθυνη» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου S. Shanders, τονίζοντας ότι η αποτυχία της Ρωσίας να σταματήσει τη Συρία αποτελεί «μέρος του προβλήματος».
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την κα Theresa May, σε ανακοίνωσή του στις 12 Απριλίου 2018, διαμήνυσε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα από τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους. «Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς Assad να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που άφησε 75 ανθρώπους νεκρούς. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην διαφύγει αντιμετώπισης. Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, για να συντονίσει μια διεθνή αντίδραση», αναφέρει η Downing Street. Σημειώνεται πως από το 2003 και μετά, δηλαδή από τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει η παραδοχή, έστω και άτυπα, πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών, αν και αυτήν την φορά η κα May δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη ζητήσει.
Ρεπορτάζ των Financial Times (στις 13 Απριλίου 2018) ανέφερε ότι ο Donald Trump βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, αναφέρει σήμερα. Εκπρόσωπος της Downing Street ανέφερε ότι η Theresa May και ο Donald Trump «συμφώνησαν για την ανάγκη να απαντηθεί η επίθεση με χημικά και ότι η αντίδραση θα είναι διεθνής».
Οι στρατιωτικές επιλογές στη Συρία είναι μεταξύ οριακών χτυπημάτων αλλά και καταστροφή υποδομών, που θα στερούσαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Macron, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Trump από το Σάββατο, δήλωσε ότι θα υπάρξει «άμεση απάντηση από τη Γαλλία».
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ρωσία παρενέβη στη Συρία το 2015, ο πόλεμος έγειρε δραματικά υπέρ του καθεστώτος. Η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 85% της χώρας, σύμφωνα με τους Ρώσους υποστηρικτές της.
Ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» πλέει ήδη από τις 13 Απριλίου 2018 προς τα ανοιχτά της Συρίας και θα συναντήσει το «USS Donald Cook», ενώ το αντιτορπιλικό θα συνοδεύουν τα «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Farragut» και το καταδρομικό «USS Normandy».
Στη συνέχεια τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham» θα προστεθούν στον στόλο ανοιχτά της Συρίας, φέροντας πάνω τους συνολικά 6.000 στρατιώτες. Θα χρειαστούν περίπου 6-7 ημέρες για να διασχίσει τον Ατλαντικό και άλλες 3-4 τρεις ημέρες μόλις φτάσει στη Μεσόγειο, για να φτάσει στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι μια αμερικανική επίθεση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 22 Απριλίου 2018. Επίσης, η Ουάσιγκτον στέλνει στη Συρία ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Ναυτικού «P-8A Poseidon», γνωστό και ως «υποβρύχιο δολοφόνο».
Στόχος του «Ποσειδώνα» είναι να ανακαλύψει εάν πέραν από το ρωσικό ναυτικό βρίσκονται και ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή.
Τον αμερικανικό στόλο περιμένει εκεί ο ρωσικός, που ήδη απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Ταρσού.
Αποτελείται από 11 πλοία πλήρως εξοπλισμένα και με ενεργοποιημένα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικής άμυνας.
Την ώρα που η Δύση προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία, ας ρίξουμε μια ματιά στο στρατό που διαθέτει η Ρωσία στη χώρα.
H Ρωσία απειλεί ανοιχτά να αντιταχθεί άμεσα σε μια αμερικανική επίθεση στην Συρία.
Τα στρατεύματα της Ρωσίας λειτουργούν κυρίως από δύο περιοχές στη Συρία.
Την αεροπορική βάση Khmeimim κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Latakia στα βόρεια της Συρίας και τη ναυτική βάση στο Tartus, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Συρίας, λιμάνι από το οποίο απέπλευσαν  έντεκα ρωσικά πολεμικά πλοία αυτήν την εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις.



Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία και υπερσύγχρονα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Su-24s, Su-25s, Su-30s και SU-34 στην αεροπορική βάση Khmeimim, μαζί με ελικόπτερα επίθεσης Mi-24.





Και οι δύο ρωσικές βάσεις προστατεύονται από πυραύλους εδάφους - αέρους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300VM στην Tartus και το σύστημα S-400 στην Khmeimim.
Και τα δύο οπλικά συστήματα είναι σε θέση να χτυπήσουν στόχους μέχρι 400 χιλιόμετρα μακριά.







Για να αντιπαρατεθεί με το ρωσικό σύστημα S-400, ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξει το ηλεκτρονικό αεροσκάφος  EA-18G Growler



Το να εκτοξεύσεις πυραύλους από μακριά ακόμη και από ένα αεροσκάφος τύπου stealth δίνει την απαραίτητη ασφαλή  απόσταση προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορέσουν να χτυπήσουν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.
Οι Ρώσοι διαθέτουν επίσης συστήματα Buk-M2E βραχείας και μέσης εμβέλειας στο έδαφος στη Συρία, καθώς και το Panther S1 μικρής εμβέλειας, που προορίζονται για να προστατέψουν τις βάσεις τους.



Από το 2015, ενώ βοηθούσε το καθεστώς του Assad στην καταπολέμηση του ISIS, η Ρωσία είχε αναπτύξει πολλούς διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν στην τρέχουσα σύγκρουση.
Ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρομαχικά με καθοδηγούμενη ακρίβεια, όπως η βόμβα με καθοδηγούμενη από GPS / GLONASS KAB-500S ή το πυροβόλο με καθοδηγούμενη από λέιζερ Kh-25ML, το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών είναι βόμβες και υψηλού θρυμματισμού OFAB 250 -270.
Αυτά τα πυρομαχικά συμπληρώνονται από πυραύλους BETAB-M και πυραύλους διασποράς RBK-500-SPBE-D που χρησιμοποιούνται κατά εχθρικών οχημάτων και αρμάτων μάχης.



Εν τω μεταξύ, ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της Συρίας υποστηρίζεται από ρώσους πιλότους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης