Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία: Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών του Erdogan

Στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία: Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών του Erdogan
Η Τουρκία πήρε θέση υπέρ της επίθεσης της Δύσης!
Η απειλή των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων της πραγματοποιήθηκε τελικά και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ο βομβαρδισμός στόχων του συριακού καθεστώτος που σχετίζονταν με την παραγωγή χημικών όπλων.
Έτσι, όπως είχαμε γράψει (εδώ) η "η ώρα της αλήθειας που θα αναγκάσει τον Erdogan να αποφασίσει "με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει" ήρθε.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως "κατάλληλη αντίδραση" την επίθεση των ΗΠΑ, και των συμμάχων  τους στη Συρία.
Η πρώτη αυτή αντίδραση δείχνει ότι η Άγκυρα αναγκάζεται να πάρει θέση υπέρ των ΗΠΑ και να βρεθεί απέναντι στη Ρωσία αλλά και στο Ιράν.
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Trump-Erdogan, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από την Τουρκία να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αντίστοιχη τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε, βέβαια, και μεταξύ Putin-Erdogan.
Όμως, με την τουρκική οικονομία να καταρρέει και να εξαρτάται άμεσα από τη Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Έτσι, μέσω της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, ο Erdogan αναγκάστηκε να συνταχθεί με τους δυτικούς.
Μένει να διαπιστώσουμε τι επιπτώσεις θα΄ χει αυτή η στάση στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας.
Αν η επίθεση στη Συρία σταματήσει εδώ, που είναι και το πιο πιθανό όπως έχουμε γράψει (βλ. Κλιμάκωση ενός πολέμου ή επικοινωνιακές "καντρίλιες";), ίσως με κάποιο τρόπο να τα "βολέψει". Αν υπάρξει συνέχεια, όμως, η θέση του θα δυσκολέψει σημαντικά...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης