Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump για την επίθεση στη Συρία: Αποστολή εξετελέσθη - Ευχαριστώ τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη σοφία και τη στρατηγική τους

Trump για την επίθεση στη Συρία: Αποστολή εξετελέσθη - Ευχαριστώ τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη σοφία και τη στρατηγική τους
Στόχος των βομβαρδισμών ακριβείας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γαλλία ήταν θέσεις που σχετίζονται με τις χημικές οπλικές δυνατότητες της Δαμασκού» δήλωσε ο Trump
(Upd4)Μέσω διαδικτύου o Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναφέρθηκε στην επιτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, αεροπορική επίθεση στη Συρία γράφοντας χαρακτηριστικά «αποστολή εξετελέσθη».
«Τέλεια εκτελεσμένη» αναφέρει ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη στήριξή τους στην επιχείρηση.
«Μία τέλεια εκτελεσμένη επίθεση χθες τη νύχτα. Ευχαριστώ τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη σοφία τους και τη στρατιωτική τους δύναμη. Δεν γινόταν να είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αποστολή εξετελέσθη!», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και συνέχισε:




Σε μια δεύτερη ανάρτησή του εκφράζει την περηφάνια του για τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι «είναι ο καλύτερος που είχε ποτέ η χώρα»
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Είμαι πολύ υπερήφανος για τον στρατό μας, ο οποίος σύντομα θα είναι, μετά από την εγκεκριμένη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο καλύτερος που είχε ποτέ η χώρα. Δεν θα υπάρξει κανένας καλύτερος».

Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των «3» για τα αποτελέσματα των επιδρομών

Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May είχε σήμερα (14/4/2018) ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, προκειμένου να συζητήσουν για τα αποτελέσματα των κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.
«Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ομόφωνα, να αναλάβει πρωτοβουλίες εκ νέου στο σκέλος των πολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων και στο ζήτημα των χημικών στη Συρία, για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και αυτή η χώρα να βρει ξανά την ειρήνη» τονίζεται στη σύντομη ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εξαίρετο συντονισμό των δυνάμεών μας με τις δυνάμεις των συμμάχων μας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον των εγκαταστάσεων με τα χημικά του συριακού καθεστώτος, οι στόχοι της οποίας επιτεύχθηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων.

Με διάγγελμα ανακοίνωσε ο Trump την επίθεση στη Συρία 

Στις 4:00 τα ξημερώματα (ώρα ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την αεροπορική επίθεση κατά της Συρίας με διάγγελμα προς τους αμερικανούς πολίτες λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμωρήσουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Assad έως ότου να σταματήσει τη χρήση χημικών όπλων”.
“Στόχος των βομβαρδισμών ακριβείας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γαλλία ήταν θέσεις που σχετίζονται με τις χημικές οπλικές δυνατότητες της Δαμασκού» δήλωσε ο Trump.
Αφορμή για τις επιδρομές ήταν η φερόμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην πόλη της Ντούμα, με τον Trump να κάνει λόγο για "σημαντική κλιμάκωση" της συστηματικής χρήσης χημικών από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. "Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος", είπε.
Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην "απάντησή της" έως ότου το καθεστώς Assad σταματήσει να χρησιμοποιεί "χημικούς παράγοντες".
O Trump ξεκαθάρισε πως οι επιδρομές δεν συνιστούν απόφαση για μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή στη Συρία. Επισήμανε πως κύριο μέλημα της Ουάσιγκτον είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, και για αυτόν τον λόγο παρέχει στήριξη σε αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

Διάγγελμα May

Διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις επιθέσεις κατά της Συρίας απεύθυνε η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa Μay υπογραμμίζοντας ότι ήταν μια απάντηση στο καθεστώς Assad για τη χρήση χημικών όπλων.
Στο εκτεταμένο τηλεοπτικό της μήνυμα η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως «από πλευράς Βρετανίας μετείχαν 4 αεροπλάνα Tornado για μια επιχείρηση περιορισμένης και στοχευμένης δράσης» ενώ το Reuters υποστηρίζει ότι εκτοξεύτηκαν από την βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
Η May κατηγόρησε το καθεστώς Assad για την εκτεταμένη χρήση χημικών, υπογράμμισε πως «ούτε η Βρετανία ούτε καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να σταθεί απαθής απέναντι στις εικόνες με μικρά παιδιά που ασφυκτιούσαν από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η May έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις επιθέσεις χωρίς τη συγκατάθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου γεγονός που μπορεί να της δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό το επόμενο διάστημα καθώς ήδη το κόμμα της Σκοτίας ζητά εξηγήσει για την κίνηση αυτή.
Ο ηγέτης του εργατικού κόμματος Jeremy Corbyn αναφερόμενος στη συμμετοχή της Βρετανίας δήλωσε πως οι επιθέσεις είναι «νομικά αμφισβητήσιμες» και διακινδυνεύουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Juncker: Οφείλουμε να επέμβουμε

Μήνυμα για τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία εξέδωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Jean Claude Juncker λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Χθες (ξημερώματα 14/4) η Γαλλία, το Ηνωμένο βασίλειο και οι ΗΠΑ απάντησαν σε μια οργανωμένη στρατιωτική δράση του Συριακού καθεστώτος που χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά πολιτών στην πόλη Δούμα (της Συρίας) στις 7 Απριλίου.
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών όπλων μη αποδεκτή σε κάθε περίπτωση και την καταδικάζει με το σκληρότερο τρόπο.
Η Διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει τους υπευθύνους οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους για κάθε επίθεση με χημικά όπλα.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το καθεστώς Assad χρησιμοποιεί χημικά όπλα ενάντια σε πολίτες αλλά πρέπει να είναι η τελευταία.
Καθώς διανύουμε τον 8ο χρόνο των συγκρούσεων στη Συρία, η χώρα χρειάζεται μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει δρόμος για διαπραγμάτευση με στόχο μια πολιτική λύση μέσω των διεργασιών του ΟΗΕ ώστε να έρθει η ειρήνη στην χώρα μια και καλή. Μετά από όσο έχουν υποφέρει ο Σύριοι είναι το λιγότερο που τους αξίζει.

Tusk: θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβούλιο Donald Tusk αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία δήλωσε πως «είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν μπορούν να συνεχιστούν».
Όπως μεταδίδει το Sky news ο Tusk τόνισε ακόμη ότι «η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων μας οι οποίοι βρίσκονται από την πλευρά του δικαίου και της δικαιοσύνης».

Merkel: Οι επιθέσεις ήταν μια απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια 

Στο πλευρό των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους τάχθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν «μια απαραίτητη και κατάλληλη ενέργεια».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «υποστηρίζουμε το γεγονός της ανάληψης αποφασιστικής δράσης από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία ως συμμάχων μας, αλλά μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αν και η Γερμανία έχει αποστασιοποιηθεί από την επίθεση στη Συρία καθώς μετά και από δήλωση της μέσα στην εβδομάδα γερμανικές δυνάμεις δεν θα μετέχουν σε αυτήν , η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «οι επιθέσεις αυτές ήταν απαραίτητη ενέργεια προειδοποίησης της Συρίας κατά του ενδεχόμενου μιας νέας χρήσης χημικών όπλων».

Tajani: Απαράδεκτη η χρήση χημικών όπλων

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη χρήση χημικών όπλων ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο οποίος τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για την πρόληψη και αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως είναι τα δεινά του συριακού λαού.
Μάλιστα, μέσω ανάρτησής τους στο twitter γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 16/4 θα γίνει σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της ολομέλειας στο  Στρασβούργο.
Ειδικότερα, ο Antonio Tajani στην ανάρτησή του ανέφερε ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.
Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο  ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και πρόληψη και αποτροπή επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του συριακού λαού.
Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης