Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και Κίνα καταδικάζουν τις δυτικές επιθέσεις στη Συρία: Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ

Ρωσία και Κίνα καταδικάζουν τις δυτικές επιθέσεις στη Συρία: Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ
ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος - Έντονη αντίδραση και από το Πεκίνο
(upd 2) Η Ρωσία καταδίκασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία με τον πρόεδρο Putin δηλώνει ότι «η επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας ήταν μία πράξη επιθετική που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία.
Σύμφωνα με το Reuters ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «η επίθεση αυτή έχει καταστροφική επιρροή σε όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων και με αυτές τις ενέργειες η Ουάσινγκτον προωθεί ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή».
Ο ρώσος πρόεδρος, που έχει απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, υπογράμμισε πως «ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία».
«Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ούτε Ρώσοι, ούτε Σύροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό περί χημικής επίθεσης από το καθεστώς Assad στην πόλη Ντούμα» κατέληξε.
Ο Putin υπογράμμισε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χτύπησαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο» αναφερόμενος στο γεγονός ότι η επιχείρηση δεν είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η ιστορία θα αποσαφηνίσει τα πράγματα, όπως ήδη έχει βρει υπεύθυνη την Ουάσινγκτον για σφαγές στη Γιουγκοσλαβία», δήλωσε λέγοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν οι ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων και να υποφέρει ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση έγινε για να μην αποδειχθούν τα ψεύδη περί χημικής επίθεσης από τον Assad»

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιτέθηκαν στη Συρία για να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ξεκινήσουν, διερευνώντας τη φερόμενη χημική επίθεση στη Douma,  όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η «πράξη εκφοβισμού» από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία διεξήχθη με το πρόσχημα της εικαζόμενης χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στο προάστιο Douma της Δαμασκού στις 7 Απριλίου, ανέφερε αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αεροπορικές επιδρομές διενεργήθηκαν λίγες ώρες πριν οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων  ξεκινήσουν την διερευνητική αποστολή τους στην περιοχή.
«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι ο σκοπός της επίθεσης στη Συρία ήταν να παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών του OPCW», ανέφερε η δήλωση.
Η Μόσχα επεσήμανε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι αγνόησαν τα στοιχεία που έδωσαν η Συρία και η Ρωσία ότι η εικαζόμενη χημική επίθεση ήταν στην πραγματικότητα σκηνοθετημένη με "κυνικό" τρόπο.
«Είναι απολύτως σαφές ότι εκείνοι στη Δύση, που κρύβονται πίσω από την ανθρωπιστική ρητορική και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία με την ανάγκη να νικήσουν τους τζιχαντιστές βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους τρομοκράτες, εργάζονται για τη διάλυση της χώρας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κίνα: Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η  Κίνα τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας εναντίον της Συρίας σήμερα (14/4/2018),
Το Πεκίνο ζητεί την άμεση διεξαγωγή συνομιλιών, προσθέτοντας ότι η Δυτική στρατιωτική επιχείρηση καθιστά πιο περίπλοκη την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση.
«Κάθε μονομερής στρατιωτική δράση παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του και το διεθνές δίκαιο.
Τα πλήγματα πρόκειται επίσης να προσθέσουν περισσότερους παράγοντες που θα περιπλέξουν την επίλυση της συριακής κρίσης«, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying
Το Πεκίνο ζήτησε επίσης να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για μια συριακή χημική επίθεση στην πόλη Douma και σε περιοχή που ήλεγχαν Σύροι αντάρτες.
«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα σχετικά με τις πιθανολογούμενες χημικές επιθέσεις και πως θα πρέπει να καταλήξουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα . Πριν από αυτό, δεν θα πρέπει να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα», σημείωσε η Hua.
Eίπε επίσης ότι η κινεζική πρεσβεία στη Δαμασκό είναι σε στενή επαφή με τους Κινέζους πολίτες στη χώρα.
«Μέχρι στιγμής είναι ασφαλείς», έκανε γνωστό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης