Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με τρομακτική δύναμη πυρός το χτύπημα της δυτικής συμμαχίας τη Συρία - Γιατί η επίθεση είχε και "ελληνικό χρώμα"...

Με τρομακτική δύναμη πυρός το χτύπημα της δυτικής συμμαχίας τη Συρία - Γιατί η επίθεση είχε και
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν, τα όπλα και οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση ενάντια στη Συρία, σε συνεργασία με την Γαλλία και τη Βρετανία.
H βραδινή επίθεση εναντίον στόχων του συριακού προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής χημικών όπλων (αποθήκες, κέντρα ανάπτυξης και εργαστήρια κατασκευής σύμφωνα με πληροφορίες) ήταν αναμενόμενη, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος είχε φροντίσει να ειδοποιήσει λίγες μέρες πριν.

Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας. Ταυτόχρονα,  σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί.

Οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι δυτικές αεροπορικέςδυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ενεπλάκησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις, με διάφορες αποστολές, κατά τη Συρίας είναι οι παρακάτω:

Σχετική εικόνα
Στην Ιορδανία στη βάση Mowafaq al Salti η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) διαθέτει 12 βομβαρδιστικά F-15E Strike Eagle του 336 Εκστρατευτικού Σμήνους, ενώ στην βάση Prince Hassan η Γαλλία διατηρεί τέσσερα Rafale F3 του Σμήνους GB43 Levant.
Στο Κατάρ οι Αμερικανοί διατηρούν στην βάση Al Udeid συνολικά έξι βομβαρδιστικά  B-1B, του 34ου Εκστρατευτικού Σμήνους Βομβαρδιστικών.
Στην περιοχή του Κόλπου και πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα, οι Αμερικανοί διατηρούν στην βάση Al Dhafra έξι μαχητικά F-22A του 94ου Εκστρατευτικού Σμήνους Μαχητικών. Στην ίδια βάση, οι Γάλλοι διατηρούν έξι μαχητικά  Rafale F3 του Σμήνους EC 1/7 Provence.
Στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο οι Βρετανοί έχουν αναπτύξει οκτώ Tornado GR4 και έξι Typhoon FGR4 FGA.

Οι ναυτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στην περιοχή

Αποτέλεσμα εικόνας για western coalition fleet in eastern med
Ένα αμερικανικό υποβρύχιο το USS John Warner (SSN-774) κλάσης Virginia Block III εξοπλισμένο με πυραύλους UGM-109E Tomahawk TLM,
Δύο καταδρομικά τα HMS Duncan (D37) Type 45, κλάσης Daring, και USS Donald Cook (DDG-75) κλάσης Arleigh Burke
Ένα υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού επίσης εξοπλισμένο με πυραύλους UGM-109E Tomahawk TLM,  
Τρεις γαλλικές φρεγάτες FREMM ΜΝ («FS Aquitaine», «FS Provence», «FS Languedoc»). Τα τρία πλοία αρθροιστικά μπορούν να φέρουν μέχρι 48 MdCN. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ακόμη τρία πλοία, η φρεγάτα AAW Περιοχής «FS Jean Bart», μία φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης.

H επίθεση στη Συρία είχε χρώμα …SCALP

To σημαντικό νέο της ημέρας είναι η εκτεταμμένη χρήση πυραύλων SCALP EG από γαλλικά Rafale
Λογικά εκτοξεύτηκαν 24 πύραυλοι από 12 Rafale B. Σε ό,τι αφορά τον SCALP EG, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η μισή αλήθεια στο tweet του αμερικανού προέδρου Τραμπ, όταν έλεγε -χαριτολογώντας- στους Ρώσους πως θα έρθουν «έξυπνοι» πύραυλοι που δεν θα μπορεί να τους καταρρίψουν.

Προφανώς το ένα κομμάτι αφορούσε τους Storm Shadow/SCALP EG/MdCN και το δεύτερο τους JASSM-ER που λέγεται ότι εβλήθησαν από βομβαρδιστικά Β-1Β. Δεν είναι γνωστός ακόμη ο αριθμός των Storm Shadow που εκτοξεύτηκαν από βρετανικά βομβαρδιστικά, κάτι όμως που λογικά θα γίνει γνωστό σύντομα.
Η ευκολία με την οποία οι SCALP EG/MdCN πέρασαν και χτύπησαν τους στόχους τους αποδεικνύει την υψηλή επιχειρησιακή τους αξία, τόσο για την Βρετανία/Γαλλία, όσο και για τους άλλους χρήστες.

Και λίγο ελληνικό χρώμα...

Είναι δε μια προφανής πρόκληση για την τουρκική αεράμυνα, η οποία θα μελετήσει αναμφίβολα τα δεδομένα της χτεσινής επίθεσης, προκειμένου να εξετάσει τρόπους άμυνας απέναντι στους SCALP EG των ελληνικών Mirage 2000 και 2000-5, αλλά και στους MdCN, σε περίπτωση που προχωρήσει η προμήθεια FREMM/Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης ο MdCN είναι υποψήφιος και για τα ελληνικά υποβρύχια U-214.

Σχετική εικόνα
Φυσικά το ελληνικό απόθεμα δεν είναι τόσο μεγάλο, αρκεί όμως για αρκετά πλήγματα σε σημεία και στόχους υψηλής αξίας, ενώ η πιθανότητα κατάρριψής τους από πυραύλους όπως οι S-400 μειώνεται όσο οι τελευταίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα αεράμυνας της χώρας και του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, οι πύραυλοι SCALP EG/MdCN μαζί με έναν ικανό φορέα είναι μια εξαιρετική απάντηση σε αεροσκάφη F-35A που θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν «πρώτη κρούση», τις πρώτες ώρες του πολέμου.

«Βάπτισμα Πυρός» και για τον SCALP-Naval (MdCN)

Λίγο πριν τις 3 το πρωί η φρεγάτα «FS Aquitaine», που βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έβαλλε για πρώτη φορά σε επιχειρησιακές συνθήκες τον πύραυλο MdCN, γνωστότερο ως SCALP-Naval.

Είναι η πρώτη φορά που πλοίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει αποστολή στρατηγικής κρούσης (με βλήματα MdCN), καθώς μέχρι τώρα τέτοιου είδους εικόνες είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από αμερικανικά πλοία, και τώρα τελευταία από ρωσικά.
Όπως αναφέρει το «Le Mamouth», εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον τρεις SCALP-Naval, πάντα κατά το βίντεο που δημοσιοποίησε το Γαλλικό Ναυτικό. Κάθε γαλλική φρεγάτα FREMM κλάσης «Aquitaine» δύναται να μεταφέρει μέχρι 16 SCALP-Naval σε ισάριθμες θέσεις βολής A70 του VLS SYLVER. Το βεληνεκές του ναυτικού SCALP ξεπερνά τα 1.000km.
Δεν υπάρχει αναφορά πως κάποιος πύραυλος εκτοξεύτηκε από γαλλικό υποβρύχιο. Οι Storm Shadow/SCALP EG έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στη μάχη, αλλά περισσότερο για την απόκτηση ενός μικρού πολεμικού «βαπτίσματος πυρός» κι όχι όπως στην περίπτωση της Συρίας, εναντίον μιας «οργανωμένης» σχετικά αεράμυνας.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται 70% ποσοστό κατάρριψης…

Η πρώτη απώλεια ενός πολέμου είναι η αλήθεια.
Εκτός, λοιπόν, από τις καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι δύο πλευρές εκτελούν εξίσου σημαντικές -αν όχι σημαντικότερες- επιχειρήσεις προπαγάνδας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71! από τους 103 πυραύλους τύπου Cruise που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Sergei Rudskoi.
Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό.
Ο στρατηγός Rudskoi δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες. Για τον εξοπλισμό της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο: "Πάνοπλη η Ρωσία αναμένει την επίθεση της Δύσης στη Συρία".

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης