Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιδρομές της Δύσης στη Συρία: Όχι σε ψυχρό πόλεμο από τη κυβέρνηση – Υπέρ των πυραυλικών πληγμάτων η ΝΔ

Επιδρομές της Δύσης στη Συρία: Όχι σε ψυχρό πόλεμο από τη κυβέρνηση – Υπέρ των πυραυλικών πληγμάτων η ΝΔ
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μία δύσκολη ισορροπία τόσο στο εξωτερικό στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία αλλά και προς το εσωτερικό
Την ελπίδα και την ευχή η επίθεση στην Συρία να ήταν η τελευταία και όχι η πρώτη μίας ενδεχόμενης κλιμάκωσης εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία της για έναν νέο ψυχρό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι εύκολη.
Καίτοι  ο πρωθυπουργός ήδη από την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε ένα χτύπημα, εντούτοις είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιείται η βάση της Σούδας και ενδεχομένως οι άλλες βάσεις στην χώρα για την υποστήριξη των επιθέσεων.
Εννοείται ότι με την συγκέντρωση δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρεττανίας το τελευταίο που θα χρειαζόταν ο φιλοπόλεμος συνασπισμός είναι η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μία δύσκολη ισορροπία τόσο στο εξωτερικό στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ρωσία αλλά και προς το εσωτερικό.
Είναι σαφές ότι μία υποστήριξη της επίθεσης θα την φέρει αντιμέτωπη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της.
Παράλληλα καίτοι η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προσδεθεί πιο έντονα στο άρμα των ΗΠΑ, επιτρέποντας την αύξηση των βάσεων, και έχει ενισχύσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω και της κοινής θέσης στο ενεργειακό έναντι της Τουρκίας, εντούτοις επιθυμεί να διατηρεί και καλές σχέσεις με την Ρωσία και την ΣΥΡΙΑ αλλά και με το τμήμα του αραβικού κόσμου.
Φυσικά είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί η συνάρτηση.
Στο πλαίσιο αυτό μετά την διαρροή από την συνομιλία με τον Macron ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε το πρωί του Σαββάτου (14/4):
«Η χθεσινή επιχείρηση, όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης.
Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας.
Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο».
Κατηγορηματική ήταν και η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή...
Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Υπέρ του πλήγματος η ΝΔ

Υπέρ του πολεμικού χτυπήματος τοποθετήθηκε η ΝΔ, προτάσσοντας την χρήση χημικών από το καθεστώς Assad, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί.
Η ΝΔ σε μία πλειοδοσία φιλοαμερικανισμού μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, υιοθετεί πλήρως την προπαγάνδα της μίας πλευράς σημειώνοντας στην ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη ότι «Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη.
 Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην Γκούτα δεν ήταν μεμονωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Συρία.
 Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απάνθρωπων ενεργειών.
Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη  Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ...». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης