Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου;

tags :
Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου;
Αυτή την φορά οι επιθέσεις ήταν περιορισμένες και ακολούθησε η διευκρίνηση από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι «ήταν μεμονωμένο χτύπημα» υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς Assad δεν θα κάνει ξανά χρήση χημικών όπλων
Το ερώτημα μετά την επίθεση στην Συρία είναι εάν το χτύπημα ήταν το πρώτο και τελευταίο προκειμένου να περισωθεί κάτι από το κύρος του Donald Trump και να κερδίσουν μερικούς δημοσκοπικούς πόντους στο εσωτερικό τους οι Macron και May, ή θα ακολουθήσει κλιμάκωση που θα παγιώσει ένα νέο ψυχρό πόλεμο με κίνδυνο για την ανθρωπότητα να ξεφύγει και να γίνει θερμή αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία και τους συμμάχους της.
Αυτή την φορά οι επιθέσεις ήταν περιορισμένες και ακολούθησε η διευκρίνηση από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι «ήταν μεμονωμένο χτύπημα» υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς Assad δεν θα κάνει ξανά χρήση χημικών όπλων.
Αν και ο αμερικανός υπουργός Mattis, όπως και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Danford, ανέφεραν ότι δεν είχε ειδοποιηθεί η Ρωσία εντούτοις, ήδη από την προηγούμενη της επίθεσης ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «η συριακή αεροπορία έφυγε από τις βάσεις της και μεταστάθμευσε σε αεροδρόμια που βρίσκονται υπό ρωσική αντιαεροπορική προστασία.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Χεζμπολά αποχώρησαν από τη Συρία, για να προστατευθούν από επικείμενη επίθεση, αλλά προκειμένου να καταλάβουν θέσεις.
Το παράδοξο γύρω από το χθεσινό χτύπημα είναι ότι δεν είχαν υπάρξει αποδεικτικά στοιχεία για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Assad.
Βασίστηκε δε σε στοιχεία της οργάνωσης λευκά κράνη.
Παρότι ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης φιλοτεχνούν το προφίλ της δεν πρόκειται για ουδέτερη οργάνωση εθελοντών αλλά για οργάνωση μισθοφόρων που στο πρόσφατο παρελθόν έχει συμμαχήσει με τις δυνάμεις των ανταρτών κατά του καθεστώτος Assad.
Τα στοιχεία που παρουσίασε εκ των υστέρων ο Macron που ανέλαβε την βρώμικη δουλειά ήδη χαρακτηρίζονται από διεθνείς παρατηρητές αστεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ο αμερικανός υπουργός ‘Άμυνας, στρατηγός Mattis διαφώνησε στη σύσκεψη του Λευκού Οίκου στο σχέδιο επίθεσης εμπνευστής του οποίου είναι ο σύμβουλος Bolton εξέχουσα προσωπικότητα των νεοσυντηρητικών και οπαδός της θεωρίας του πολέμου.
Ο Mattis εξακολουθεί να λέει ότι δεν έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών από τον Αssad.
Γενικότερα οι πληροφορίες από τα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι ο αμερικανικός στρατός διαφωνεί με μία κλιμάκωση στην Συρία καθώς ενέχει τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης και ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Αντίθετα στο στρατόπεδο του πολέμου είναι ο Netanyahou.
Η εισήγηση των Ισραηλινών και των φίλων τους στην Ουάσιγκτον προς τον Trump ήταν για μια πολύ πιο εκτεταμένη επίθεση, από αυτή που έγινε τελικά.
Όσο για το περιορισμένο στρατόπεδο των προθύμων η May ήδη παρουσιάζεται σαν καρικατούρα της Thatcher, καθώς στο εσωτερικό αμφισβητείται.
Ο Macron μοιάζει αστείος στον ρόλο του Blair όταν σήκωσε το βάρος της επίθεσης κατά του Saddam με κατασκευασμένα στοιχεία για να παραδεχθεί μετά από χρόνια ότι έλεγε ψέματα, αφού όμως πρώτα διέλυσαν με την επίθεσή τους ένα κυρίαρχο κράτος προκαλώντας χάος προς δόξα των εμπόρων του πολέμου και της διεθνούς του χρήματος.
Το ΝΑΤΟ εκ των υστέρων προσπαθεί να διευρύνει την συμμαχία.
«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Ο τελικός αποδέκτης όλης της ιστορίας δεν είναι η Συρία αλλά η Ρωσία και ίσως στο τέλος η Κίνα.
Γι αυτό και στο πεδίο του ΟΗΕ συντάχθηκε με τις θέσεις της Ρωσίας και στην προσπάθεια καταδίκης της επίθεσης εναντίον κυρίαρχου κράτους, όπως ήταν πρόταση της Μόσχας, αλλά και όσον αφορά την διερεύνηση του περιστατικού στην Γκούτα όπου υποτίθεται ότι έγινε η χρήση των χημικών.
Στο πλαίσιο αυτό το πραγματικό ερώτημα είναι μέχρι ποιο σημείο θα το τραβήξει η συμμαχία του πολέμου και εάν διαβάζουν σωστά την Ρωσική ηγεσία η οποία με δηλώσεις στο πιο υψηλό επίπεδο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει άνευ όρων από την Συρία, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει ανατροπή του καθεστώτος Putin.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Putin το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν:
«Γιατί να θέλω έναν κόσμο χωρίς τη Ρωσία και εξήγησε γιατί, αν χρειαστεί, θα διατάξει χρήση πυρηνικών όπλων, ανεξαρτήτως συνεπειών, σε μια προφανή προσπάθεια να πείσει ότι εννοεί αυτά που λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης