Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντιφατική και αποτυχημένη η στρατηγική του Trump για τη Συρία - Η Ρωσία έχει νικήσει κατά κράτος

Αντιφατική και αποτυχημένη η στρατηγική του Trump για τη Συρία - Η Ρωσία έχει νικήσει κατά κράτος
Ολόκληρο το αμερικανικό πολιτικό φάσμα εξέφρασε την υποστήριξή του στα πλήγματα του Trump, αλλά επέκρινε την έλλειψη μιας ευρύτερης στρατηγικής  των ΗΠΑ στη Συρία
Πριν από ένα χρόνο (2017) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, διέταξε ένα πυραυλικό πλήγμα κατά της συριακής κυβέρνησης για μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.  
Ο Trump έκανε το ίδιο σήμερα (14/4/2018) έχοντας συμμάχους τη Γαλλία και τη Βρετανία, με σκοπό να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Bashar al Assad από τη χρήση χημικών όπλων ξανά, αλλά που ήταν απίθανο να αλλάξει την παραμονή του του στην εξουσία.
Το Σάββατο, ο Trump δήλωσε: «Η αποστολή ολοκληρώθηκε», μια φράση που συνδέεται ανεξίτηλα με τον πρώην πρόεδρο George W. Bush  ο οποίος τη χρησιμοποίησε το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και τον στιγμάτισε για την υπόλοιπη προεδρία του.
Ολόκληρο το αμερικανικό πολιτικό φάσμα εξέφρασε την υποστήριξή του στα πλήγματα του Trump, αλλά επέκρινε την έλλειψη μιας ευρύτερης στρατηγικής  των ΗΠΑ στη Συρία που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στον επταετή πόλεμο - με ή χωρίς τον Assad.
Οι σχολιαστές αμφισβητούν το μήνυμα πίσω από το τελευταίο χτύπημα – το οποίο σηματοδοτεί ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα άφηναν την επίθεση χημικών όπλων χωρίς τιμωρία - αλλά αντιτάχθηκαν σε μεγαλύτερη εμπλοκή όταν οι βόμβες του Assad σκότωσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό συρίων.
«Για να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια σφαιρική στρατηγική για τη Συρία και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο γερουσιαστής John McCain  σε δήλωσή του μετά τα πυραυλικά πλήγματα.
«Οι αεροπορικές επιδρομές που αποσυνδέονται από μια ευρύτερη στρατηγική μπορεί να είναι απαραίτητες, αλλά από μόνες του  δεν θα επιτύχουν τους στόχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο McCain, ο οποίος πριν από ένα χρόνο ζήτησε πιο επιθετική δράση που θα καθηλώσει τον στρατό του Assad.
Ο Trump κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ στη Συρία που συμμετέχουν στην αντιισλαμική κυβερνητική εκστρατεία ενώ η κυβέρνησή του έχει αναστείλει την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών, αποδεικτικά της επιθυμίας του να αποσυρθεί από τη Συρία.
Αλλά φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με αυτό το μήνυμα όταν είπε το Σάββατο (14/4) ότι οι δυτικοί σύμμαχοι ήταν διατεθειμένοι να «υποστηρίξουν αυτήν την απάντηση» αν ο Assad δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ενώ κορυφαίοι βοηθοί, όπως ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis, είχαν πείσει τον Trump να αποφύγει την σκληρότερη ενέργεια που ο πρόεδρος θέλησε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα κινδύνευε να κλιμακωθούν οι κακές σχέσεις  με τη Ρωσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι πιο κοντά στη δημιουργία μιας σφαιρικής στρατηγικής τον πόλεμο στη Συρία.
Ο αξιωματούχος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι ο Trump ήθελε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην πολεμική μηχανή του Assad αλλά τελικά κατέληξε να υποβαθμίσει την ικανότητα των χημικών όπλων του εν μέρει επειδή του υπενθύμισε ότι μέρος του πολιτικού του ακροατηρίου ήταν αντίθετο στην ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία,
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση γι 'αυτόν να φέρει σε πέρας» δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Δεν υπάρχει ακόμα καμία απάντηση στο πρόβλημα του Assad», δήλωσε ο Firas Maksad, διευθυντής του ιδρύματος Arabia με έδρα την Ουάσινγκτον. «Ο Assad νίκησε, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, και εκμεταλλεύεται αυτό».
Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση εναλλακτική λύση στη λεγόμενη Διαδικασία της Γενεύης, η οποία θα οδηγήσει σε πολιτική μετάβαση στη Συρία, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, επιμένουν ότι απέτυχε και ήρθε η ώρα να τη ξανασκεφτούμε.
«Η Διαδικασία της Γενεύης δεν λειτούργησε και ήρθε η ώρα να βρούμε κάτι νέο ή να το αλλάξουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Dennis Ross ο οποίος υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής στον πρόεδρο Barack Obama στην πρώτη του θητεία, δήλωσε ότι τα πυραυλικά πλήγματα θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στη συνολική κατάσταση στη Συρία.
Η προσέγγιση του Trump, είπε, «δεν αφορά την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία.
Πρόκειται για το ISIS και την αποθάρρυνση της χρήσης χημικών όπλων από τον Assad».
Η Ρωσία τα κατάφερε τρεις φορές Συρία και απέκλεισε τις διεθνείς προσπάθειες για μια πολιτική μετάβαση και  ενδεχόμενη αποχώρηση του Assad, σημειώνει Αμερικανός αξιωματούχος.
«Ο Putin έχει την πολιτική βούληση και την αντοχή να παραμείνει στη Συρία και το έχει αποδείξει εδώ και χρόνια» δηλώνει η ίδια πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης