Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Διαμορφώνονται δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το Μακεδονικό

Παπαδημούλης: Διαμορφώνονται δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το Μακεδονικό
«Οι πάντες στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια», σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη
«Yπάρχουν προτάσεις για την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ ευρεία συναίνεση» δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, στο «Έθνος της Κυριακής», σημειώνοντας ότι και  για την επίλυση του Μακεδονικού είναι αναγκαίο και απολύτως δυνατόν να υπάρξουν συγκλίσεις.
«Και στα δύο αυτά μείζονα θέματα είναι θετικό ότι διαμορφώνονται, έστω και με δυσκολίες, συνθήκες διαλόγου και δυνατότητες ευρύτερης συνεννόησης», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει ότι απομένει το Κίνημα Αλλαγής να πάρει ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική θέση σε ποιο τελικά ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο εντάσσεται.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης για την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, αφού σημειώνει ότι υπάρχουν προτάσεις που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύ ευρεία συναίνεση, τονίζει ότι «αρκετές από αυτές που επεξεργάστηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου θα μπορούσαν να ήταν κοινός τόπος όλων των δυνάμεων του συνταγματικού κοινοβουλευτικού τόξου στην Ελλάδα».
Για το Μακεδονικό επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως να υπάρξει μια καθαρή ευρεία πλειοψηφία για μια τελική συμφωνία , η οποία θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών, και θα υπάρχει μια διεθνής δεσμευτικότητα για χρήση του σύνθετου ονόματος erga omnes.  
«Να μη χάσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για μια λύση όπως την επιδίωξαν επί δεκαετίες οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει εάν πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι «ο μετεωρισμός των «ίσων αποστάσεων» είναι μια επιλογή αναβλητικότητας και αμηχανίας, που θα οδηγήσει σε συμπίεση το Κίνημα Αλλαγής.
Η, δε, σύμπλευση με τη ΝΔ που επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος, είναι μια καθαρά αυτοκτονική επιλογή.
Το Κίνημα Αλλαγής, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα πιέζεται από την πραγματικότητα για να κάνει μια σαφή επιλογή», συμπληρώνοντας ότι «η εμμονή στη λογική των ίσων αποστάσεων φέρνει το Κίνημα Αλλαγής σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis, o κ. Παπαδημούλης αφού παρατηρεί ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαλεύκανσής του με καθοριστική τη συνδρομή και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, κατηγορεί την ηγεσία της  ΝΔ ότι «όχι μόνο βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, εγκλωβισμένη σε ένα πρωτοφανές και εμφυλιακό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος, αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της στο -διεθνών διαστάσεων- σκάνδαλο Novartis» και σημειώνει πως «όλοι στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ύπαρξη σκανδάλου -και μάλιστα διεθνούς- και κανείς δεν μιλά για "κουκουλοφόρους" μάρτυρες, παρά μόνο η ΝΔ που έχει απομείνει μόνη, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σκευωρία».
Υπογραμμίζει ότι το σκάνδαλο Novartis πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, να αποδοθούν οι ευθύνες, με την δικαιοσύνη να καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δηλώνει ότι «οι πάντες στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αλλά και οι αγορές, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια» και ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, και μέχρι τον Αύγουστο, θα κριθούν πολλά αναφορικά με το μετα-μνημονιακό σχέδιο, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη ρύθμιση του χρέους».
Όπως εξηγεί, «η έξοδος της χώρας δεν σημαίνει ότι εν μια νυκτί θα περάσουμε από την Κόλαση στον Παράδεισο.
Σημαίνει όμως ότι θα φύγουμε από την άγρια επιτροπεία και θα περάσουμε σε μια περίοδο ευρωπαϊκής εποπτείας με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και συγκεκριμένα τον κανονισμό 472 του 2013.
Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και Ιρλανδία».
Όσο για την  πιστοληπτική γραμμή, τονίζει πως «δεν την προτείνει κανείς.
 Ούτε η Κομισιόν, ούτε ο ESM, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το Eurogroup.
Γιατί έχουμε το «μαξιλάρι» των 20 δισ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και αυτό αρκεί».
Για την μετά μνημόνιο εποχή, όπως αναφέρει , η κατεύθυνση είναι «ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας, ταχύτερη μείωση της ανεργίας και αποτελεσματικότερη διοίκηση, για μια Ελλάδα που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα.
Και ένα πρόγραμμα γεμάτο μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που προκάλεσαν τη χρεοκοπία και έφεραν τα μνημόνια».
«Επιδιώκουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με υγιή δημόσια οικονομικά.
Μετά το τέλος των μνημονίων χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και εξωστρεφή μεταμνημονιακή Ελλάδα, κάνοντας μαθήματα τα παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης