Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πάνω από 185% αυξήθηκαν οι μετανάστες στη Γερμανία από την Ανατολική Ευρώπη την τελευταία 10ετία

Deutsche Welle: Πάνω από 185% αυξήθηκαν οι μετανάστες στη Γερμανία από την Ανατολική Ευρώπη την τελευταία 10ετία
Μόνο το 2017 ήρθαν στη Γερμανία 170.000 Πολωνοί και Ρουμάνοι, ενώ οι Βούλγαροι έφθασαν τους 45.000
Κατά χιλιάδες συρρέουν στη Γερμανία οι μετανάστες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης καθώς την τελευταία δεκαετία το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 185% φτάνοντας σήμερα στα 2,6 εκ. μετανάστες.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν συνδέσει τη μετανάστευση με την προσφυγική κρίση του 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από εστίες κρίσεις εκτός Ευρώπης ήρθαν στη Γερμανία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας το ποσοστό των πολιτών από χώρες-μέλη της ΕΕ από τη νότια και ανατολική Ευρώπη στη Γερμανία αυξήθηκε μόνο πέρυσι κατά 12,5%.

Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Πολωνοί στις πρώτες θέσεις

Ρίχνοντας μια καλύτερη ματιά στους αριθμούς διαπιστώνουμε ότι το 2017 ήρθαν στη Γερμανία 170.000 Πολωνοί και Ρουμάνοι, ενώ οι Βούλγαροι έφθασαν τους 45.000. Συνολικά οι μετανάστες από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ αυξήθηκε μέσα στη δεκαετία 2007-2017 από 919.000 σε 2,6 εκατομμύρια.
Πρόκειται για ποσοστό 185,7%. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Γερμανία ζουν πλέον 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ξένο διαβατήριο.
Λόγω της προσφυγικής κρίσης η μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μακροπρόθεσμα όμως είναι πολύ πιο καθοριστική και έχει διάρκεια, εκτιμά ο Ulf Brunbauer από το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ρέγκενσμπουργκ για να προσθέσει:
«Δεν έχουμε να κάνουμε με μετανάστευση λόγω φτώχειας, αλλά με ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στη γερμανική αγορά εργασίας».

Η Γερμανία χρειάζεται φτηνά εργατικά χέρια

Και πράγματι. Στη Γερμανία στον κατασκευαστικό κλάδο ή τον τομέα της περίθαλψης οι εργαζόμενοι μιλούν συχνά πολωνικά, βουλγαρικά ή σλοβακικά. Δεν χωρά πλέον αμφιβολία ότι χωρίς τους εξειδικευμένους εργαζομένους πολλά γερμανικά νοσοκομεία θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με πλήθος λειτουργικών ελλείψεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι το ποσοστό των Γερμανίδων που απασχολούνταν στο χώρο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών βρίσκονταν στο 24,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών από Βουλγαρία και Ρουμανία έφθασε στο 12%.
Καθοριστική κρίνεται την ίδια στιγμή και η συμβολή των γυναικών εργαζομένων από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και στην εστίαση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Ερευνών γύρω από το Επάγγελμα (IAB) το ποσοστό γυναικών από Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκεται στο 17%, ενώ το 11,6% προέρχεται από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η «έξοδος» εργαζομένων από τα ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ προς τη Γερμανία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης προκαλεί ελλείψεις προσωπικού στις χώρες προέλευσης των οικονομικών μεταναστών. Κατά συνέπεια σε χώρες όπως η Πολωνία εργάζονται πλέον ολοένα και συχνότερα νοσοκόμες από την γειτονική Ουκρανία, όπου οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης