Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άρθρο Τζούμη: Oι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά τους βομβαρδισμούς και η ευκαιρία της Ελλάδας

tags :
Άρθρο Τζούμη: Oι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά τους βομβαρδισμούς και η ευκαιρία της Ελλάδας
Οι αμερικανικοί στόχοι, το τούρκικο δίλημμα και η ελληνική στρατηγική
Το πρόσφατο χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Συρίας, με τη συμμετοχή Βρετανίας και Γαλλίας ήταν συμβολικό, σχετικά περιορισμένο και πραγματοποιήθηκε συντονισμένα με «χειρουργικό» τρόπο, προκειμένου να αποκλειστεί περίπτωση εκτόξευσης αντιποίνων από ρωσικής πλευράς.
Χτυπήθηκαν κτίρια ερευνητικών κέντρων και δεν υπήρξαν απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.
Η επιχείρηση ήταν αναμενόμενη καθόσον σε διαφορετική περίπτωση θα ετίθετο εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του Τραμπ, ο οποίος την είχε προαναγγείλει.
Με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ, κέρδισαν ως ένα βαθμό την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους και ουσιαστικά στήριξαν τη στρατηγική του Ισραήλ που ξεκίνησε την κλιμάκωση της έντασης με τους βομβαρδισμούς σε στρατόπεδο της Συρίας πριν από μία εβδομάδα.
Στην περιοχή της Συρίας διαδραματίζεται ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι με μεγάλο αριθμό δρώντων. Απώτερος στόχος των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είναι να μετριασθεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Ο σιϊτικός άξονας Ιράν - Χεζμπολάχ που στηρίζεται από τον Άσαντ και τη Ρωσία ενοχλεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και με το τελευταίο χτύπημα στέλνουν μήνυμα σ΄ αυτή τη συμμαχία, ότι υπάρχουν και άλλα συμφέροντα και δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στην περιοχή. Το Ιράν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή ως αντίποινα.
Η οργάνωση Χεζμπολάχ έχει πλήξει στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη το Ισραήλ και έχει προειδοποιήσει ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει οπουδήποτε στη έδαφός του. Το Ισραήλ έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει προηγμένα όπλα, όπως ιρανικούς πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, να περάσουν τα σύνορα προς τους ισλαμιστές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ.
Η ανακοίνωση και στήριξη του χτυπήματος από πλευρά της Τουρκίας η οποία μίλησε περί «αρμόζουσας απάντησης», προκαλεί προβληματισμό για την κατάληξη της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας, με την τελευταία να τάσσεται πρόσφατα υπέρ της άμεσης παράδοσης της περιοχής του Αφρίν από την Τουρκία, που πρόσφατα κατέλαβε στο καθεστώς Άσαντ. Η Τουρκία μετά το χτύπημα βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα της επιλογής στρατοπέδου και θα αναγκασθεί να βάλει τέλος στη στρατηγική εξισορρόπησης που ακολουθεί μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ έχουν δυνατότητα να επαναφέρουν την Τουρκία στη σφαίρα επιρροής τους με χρηματοοικονομικά μέτρα ή με ενέργειες που ενδεχομένως θα διακυβεύεται το μέλλον του ίδιου του Ερντογάν. Η Τουρκία το επόμενο διάστημα προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της θα προσπαθήσει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και να αναδείξει τη γεωστρατηγική σημασία της θέσης με σκοπό την απόκτηση των μέγιστων δυνατών ανταλλαγμάτων για την επανένταξή της στη δυτική σφαίρα επιρροής.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας το τελευταίο χτύπημα αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την τεράστια γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Κρήτης, που έχει χαρακτηριστεί το μόνιμο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Η Ελληνική ναυτική βάση της Σούδας και η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά παραμένουν ζωτικής σημασίας συνιστώσες της αμυντικής δομής της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ. Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα λίγα σημεία που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο μόνιμα μαζί με τα πλοία επιφανείας και τα αμφίβια πλοία που επιτρέπουν άμεσες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.
Οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ασταθή γεωστρατηγική περιοχή, που είναι όμως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα τους.
Η χώρα μας λοιπόν απαιτείται να επενδύσει στο συγκριτικό γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα, προβάλλοντας την εικόνα ενός περιφερειακού παράγοντα που είναι ικανός να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.
Η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ελλάδα, τα οποία δεν αφορούν μόνο στο οικονομικό μέρος, αλλά θα οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση της ελληνικής γεωστρατηγικής σημασίας και την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α. και αρθρογραφεί στο worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης