Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Global Times: Που οφείλεται η σκληρή αντίδραση της Κίνας για τη Συρία - Η αλαζονεία της Δύσης ενώνει Πεκίνο και Μόσχα

tags :
Global Times: Που οφείλεται η σκληρή αντίδραση της Κίνας για τη Συρία - Η αλαζονεία της Δύσης ενώνει Πεκίνο και Μόσχα
Η Κίνα ήταν η πρώτη υπερδύναμη που καταδίκασε με τόσο σθεναρό τρόπο τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα
Την  έκπληξη πολλών προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να μην απαντήσει με πιο σκληρά μέσα στις επιδρομές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία στις 14/4/2018 αλλά εκείνο που ήταν πραγματικά αναπάντεχο ήταν η πρωτοφανής επιθετική ρητορική της Κίνας, σημειώνουν οι Global Times. 
Η Κίνα ήταν η πρώτη υπερδύναμη που καταδίκασε με τόσο σθεναρό τρόπο τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα.
«Κάθε μονομερής στρατιωτική δράση παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τις αρχές του και το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του
Τα χτυπήματα αυτά θα περιπλέξουν την επίλυση της συριακής κρίσης», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Πεκίνο ζήτησε επίσης την διερεύνηση των ισχυρισμών μιας συριακής χημικής επίθεσης στην πόλη Douma, όπου οι διασώστες (σ.σ. ΜΚΟ Λευκά Κράνη) και οι παρατηρητές ισχυρίζονται πως σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι και προκάλεσαν τη δυτική αντίδραση.
 «Η κινεζική πλευρά εκτιμά ότι πρέπει να διενεργηθεί μία ολοκληρωμένη, αμερόληπτη και αντικειμενική έρευνα σχετικά με τις πιθανολογούμενες χημικές επιθέσεις και θα πρέπει να καταλήξουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Πριν από αυτό, δεν πρέπει να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε σε αυστηρούς τόνους το Πεκίνο.
Στη συνέχεια, χθες (14/4/2018) κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία κατέθεσε ένα ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να «σταματήσουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση την επιθετικότητα εναντίον της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και να αποφύγουν περαιτέρω επιθετικές πράξεις κατά παράβαση των διεθνών κανόνων καθώς και της Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόταση καταψηφίστηκε αλλά αναπάντεχο ήταν πως υπερψηφίστηκε από την Κίνα μαζί με τη Βολιβία, αναφέρουν οι Global Times.
Επίσης το Πεκίνο υπενθυμίζει  ότι ενώ οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε έναν πραγματικό πόλεμο στη Συρία, η Κίνα μάχεται επί του παρόντος σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.
«Αυτή η στρατιωτική επέμβαση δεν είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ, τα πλήγματα καταφέρονται εναντίον μίας νόμιμης κυβέρνησης ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση από τον Assad ενώ εν τέλει δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα μίας ανεξάρτητης έρευνας επί του θέματος», επισημαίνει η κινεζική κυβέρνηση.  
Εν ολίγοις η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πραγματοποίησαν την επιδρομή χρησιμοποιώντας «ψευδείς κατηγορίες».
Η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί χημικά όπλα για να καταλάβει την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση πόλη της Douma.
Οι Global Times στρέφονται σε αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια αναφέρουν πώς η πρόκληση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τη Ρωσία:
Η επίθεση της Ουάσινγκτον στη Συρία, όπου βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα, αποτελεί σοβαρή περιφρόνηση για τις στρατιωτικές ικανότητες και την πολιτική αξιοπρέπεια της Μόσχας.
 Η Μόσχα είναι σε θέση να ξεκινήσει μια καταστρεπτική επίθεση στη Δύση.
Η αδύναμη οικονομία της Ρωσίας, που μαστίζεται από τις δυτικές κυρώσεις και τη συμπίεση του στρατηγικού της χώρο μπορεί να ωθήσουν τη Μόσχα σε πιο επιθετική στρατηγική.
Τέλος, χωρίς να το δηλώνει ρητά, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές σε ποια πλευρά θα είναι, εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
 Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εκφοβίζουν τη Ρωσία και δείχνουν να μη φοβούνται αντίποινα αλλά η αλαζονεία τους ενέχει επικίνδυνες καταστάσεις, υπογραμμίζουν οι Global Times, υπονοώντας το πανίσχυρο δίδυμο Μόσχας – Πεκίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης