Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H καθίζηση του τζίρου στο ΧΑ πλήττει τα μικρομεσαία – Σε ποιες μετοχές υπάρχει τώρα κινητικότητα

H καθίζηση του τζίρου στο ΧΑ πλήττει τα μικρομεσαία – Σε ποιες μετοχές υπάρχει τώρα κινητικότητα
Δεν είναι λίγες οι μετοχές από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που έχουν καλά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση στο ταμπλό
Ξανά σε περιβάλλον απαξίωσης και αδιαφορίας έχουν εισέλθει οι μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης λόγω της δραστικής μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος η οποία έχει φέρει σημαντική μείωση στον ημερήσιο τζίρο του ΧΑ.
Εταιρείες με καλά θεμελιώδη που πριν μερικές εβδομάδες κατέγραφαν σημαντική άνοδο και είχαν βελτιώσει τις συναλλαγές τους, τώρα δυσκολεύονται να κάνουν μερικές εκατοντάδες τεμάχια όγκο.
Σε κάθε συνεδρίαση μπορεί να ξεχωρίζουν λίγες μετοχές, αλλά η συνολική εικόνα είναι και πάλι απογοητευτική αφού το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται από λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων πιθανότατα θα αυξήσει για λίγες συνεδριάσεις τον όγκο σε μετοχές που θα έχουν εκπλήξει και πάλι θετικά, αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι πως αν δεν αυξηθούν οι επενδυτές, η απαξίωση θα παραμείνει το βασικό χαρακτηριστικό.
Στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ξεχώρισαν κάποιοι τίτλοι και σε άνοδο και σε όγκο.
Η Περσεύς πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 83 χιλ. τεμάχια, ο οποίος είναι ρεκόρ για το 2018, ενώ ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 4% και σημαντικά χαμηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ώρας των συναλλαγών.
Η δημοπρασία έστειλε τη μετοχή στα 0,77 ευρώ αν και έγινε αρκετός όγκος πάνω από τα 0,80 ευρώ.
Από την αρχή του έτους η άνοδος για τη μετοχή είναι της τάξης του 120% με την αποτίμηση, λόγω των προσδοκιών για δημόσια πρόταση λόγω πώλησης της Σελόντα από της τράπεζες, να έχει αυξηθεί στα 13,2 εκατ. ευρώ.
Με σύνολο ιδίων κεφαλαίων 22,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη το 2017 1,8 εκατ. ευρώ, η μετοχή υποστηρίζει την άνοδο ενώ δικαιολογεί και περαιτέρω ενίσχυση.
Η Παπουτσάνης επίσης λόγω ανακοίνωσης από την εταιρεία της αύξηση του τζίρου στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά 26%, ενισχύθηκε 5,79% με όγκο 150 χιλ. τεμάχια περίπου.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ με το 45% να πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
Η εταιρεία φαίνεται πως γυρίζει σελίδα, βελτιώνοντας κερδοφορία και ταμειακές ροές, ενώ προχωρά και σε μικρή επιστροφή κεφαλαίου.
Από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 61%.
Η Κλουκίνας-Λάππας που έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες για τη δημιουργία εταιρείας ΑΕΕΑΠ και μένει να λύσει κάποια τεχνικά ζητήματα, ενισχύθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά 4,25% με υψηλό όγκο 150 χιλ. τεμαχίων.
Η αποτίμηση βρίσκεται στα 33,5 εκατ. ευρώ, με την αξία μόνο των ακινήτων να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Η Creta Farms προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να βελτιώσει την αποτίμηση, με την εταιρεία να έχει καταφέρει να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, αλλά να μένει να φανεί αν θα καταφέρει να βελτιώσει κερδοφορία και ταμειακές ροές.
Η Κέκροψ λόγω των θετικών εξελίξεων αναφορικά με την έκταση στα Τουρκοβούνια, εδώ και καιρό έχει καλούς όγκους και σημαντική κίνηση στη μετοχή, ενώ η Παΐρης είχε την Παρασκευή αύξηση του όγκου και σημαντική άνοδο, αλλά μένει να φανεί αν θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2017 που να δικαιολογούν κάποια βελτίωση της αποτίμησης.
Υπενθυμίζεται πως στις 26 Απριλίου το ΧΑ διοργανώνει παρουσίαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, μία κίνηση που θα βελτιώσει τις προοπτικές καλών εταιρειών, καθώς σήμερα πολλοί επενδυτές δεν γνωρίζουν τα μεγέθη τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης