Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Συζήτηση για τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία θα γίνει τη Δευτέρα (16/4) στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Le Monde: Συζήτηση για τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία θα γίνει τη Δευτέρα (16/4) στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 35) η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει το κοινοβούλιο για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό εντός τριών ημερών από την πραγματοποίησή της
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, συναντήθηκε την Κυριακή 15/4 το πρωί με τους αξιωματούχους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, μία μέρα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, όπως επισημαίνει η Le Monde.
Mετά τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Francois de Rugy ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter τη σύγκλησή της για αύριο, Δευτέρα 16/4, στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας).
"Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να τοποθετηθεί ενώπιον όλων των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων και να παρουσιάσει τις θέσεις της" συμπλήρωσε ο ίδιος.
"Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γαλλίας", πρόσθεσε.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 35) η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει το κοινοβούλιο για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο εξωτερικό εντός τριών ημερών από την πραγματοποίησή της.
"Αυτή η ενημέρωση θα γίνει με κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά δεν θα ακολουθήσει ψηφοφορία" σύμφωνα με το άρθρο 35.
Αν, όμως, η στρατιωτική επέμβαση ξεπεράσει σε διάρκεια τους τέσσερις μήνες, τότε απαιτείται έγκριση από το κοινοβούλιο για τη συνέχισή της.
Η γαλλική επέμβαση στη Συρία δέχτηκε πολλές επικρίσεις, επειδή έγινε χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ.
O Jean Luc Melenchon, η Marine Le Pen και ακόμα και ο Laurent Wauquiez την καταδίκασαν.
Αντίθετα, το σοσιαλιστικό κόμμα και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Alain Zuppe και ο Xavier Bertrand τη στήριξαν.
Αναλυτικά, ο Melenchon εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την επίθεση κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για "τον κίνδυνο να εμπλακεί μόνιμα η Γαλλία", αλλά και "για απομόνωση της χώρας και αλαζονική μοναρχία του Macron" ενώ αναρωτήθηκε "αν είμαστε ο σερίφης του πλανήτη".
Αντίθετα, γερουσιαστής των Σοσιαλιστών Patrick Kaner χαρακτήρισε τις επιθέσεις "απαραίτητες" και μαζί του συμφώνησε και η Valerie  Rabault.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων Christian Jacob έθεσε δύο θέματα και συγκεκριμένα τον στόχο της επίθεσης και ότι η Γαλλία για πρώτη φορά κάνει στρατιωτική επέμβαση χωρίς να υπάρχει σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.
O Francois de Rugy που στήριξε την επίθεση, που ήταν "στρατιωτικά συντονισμένη, καίρια και περιορισμένη", πρόσθεσε ότι "καταλαβαίνω πως δεν μπορεί να υπάρχει ομοφωνία για ένα τέτοιο θέμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης