Μήνυμα Scholz στην Ελλάδα: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα και μετά συζήτηση για το χρέος

Μήνυμα Scholz στην Ελλάδα: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα και μετά συζήτηση για το χρέος
Επαναλαμβάνει πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους
«Σφίγγα» παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine (FAZ) επαναλαμβάνει πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Επιπλέον», επισημαίνει ότι, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.» 
Πάντως αναγνωρίζει πως η  Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις.
Σε ερώτηση για το χρέος και κληθείς να δώσει περισσότερες απαντήσεις για την επιφυλακτικότητά του,  σημειώνει, πως είναι θέμα αξιοπιστίας και ασκεί κριτική στάση πολλών στην Ευρωζώνη με την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης.  
 Ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Ηταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής» σημειώνει.
«Είμαι υπέρ της επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ο ευρέως διαδεδομένος σκεπτικισμός για την Ευρώπη μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη σχέση με την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πολύ ισχυρή.
Ωστόσο, η Ευρώπη συχνά δεν φαίνεται ικανή να ενεργεί όταν πρέπει να δράσει. Στο ζήτημα της μετανάστευσης, βιώσαμε αυτή την αδυναμία το 2015.
Χρειάστηκε πολύς χρόνος στην κρίση του ευρώ για να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουν αμέσως γιατί η Ευρώπη είναι επίσης σχετική με τη ζωή του», σημειώνει ο Scholz. .
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Αν και διαβεβαιώνει πως το Βερολίνο θα τηρεί τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ και ό,τι οι γερμανικοί προϋπολογισμοί θα είναι ισοσκελισμένοι, παραδέχεται πως λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης είναι πιο εύκολο για τη Γερμανία να ακολουθήσει αυτή τη δημοσιονομική πολιτική από ότι χώρες που πλήττονται από ανεργία.
Το ζητούμενο είναι «να δοθεί βήμα προς βήμα η δυνατότητα σε αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν τη  δύσκολη κατάστασή τους χωρίς να τεθούν λάθος κίνητρα. Κάθε απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζει πως δεν θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Νομισματικής Ένωσης και του τραπεζικού συστήματος.»
Ως προς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την Ευρωζώνη που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος  Emmanuel Macron δεν παίρνει θέση αλλά διατυπώνει ερωτήματα.
Αν και τονίζει την αναγκαιότητα της Τραπεζικής Ένωσης, ταυτόχρονα καθιστά σαφές πως απομένει να δοθούν απαντήσεις σε αρκετά δύσκολα θέματα το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση των κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με την πρόταση της ενός κοινού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων στις τράπεζες από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως πρόκειται για το «πιο περίπλοκο ζήτημα».
Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν πάντα πολλοί δρόμοι που οδηγούν στις Βρυξέλλες». Τώρα θα αναλυθεί «ποιες ιδέες έχουν νόημα από την άποψη της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε τι θα συμφωνήσουμε».
Είναι σημαντικό – όπως δηλώνει στη συνέντευξή του – για τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «να διασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από την Bundestag».
Στην ερώτηση τι θα πράξει διαφορετικά σε σχέση με τον προκάτοχό του, Wolfgang Schaeuble, σημειώνει πως ο ίδιος θα εστιάσει στην οικονομική εξισορρόπηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Πρέπει λοιπόν να τη διατηρήσουμε και στην Ευρώπη. Αποφασίσαμε να μην δημιουργούμε νέα χρέη και να πληρούμε τα κριτήρια της νομισματικής ένωσης.
Λαμβάνουμε υπόψη ότι, δεδομένης της οικονομικής μας ανάπτυξης, αυτό είναι ευκολότερο από ό, τι για  άλλους, όπου, για παράδειγμα, πολλοί νέοι είναι άνεργοι. Μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς να εγκαταλείψουμε τη δική μας άποψη.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS