Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μακεδονικό»: Αρνείται ο Zaev την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της FYROM - Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ

«Μακεδονικό»: Αρνείται ο Zaev την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμα της FYROM - Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ
Ο πρωθυπουργός της FYROM επισήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήση
(upd4) Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι τα Σκόπια δεν θέλουν ούτε αλλαγή του Συντάγματος τους ούτε ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Ο Β. Κικίλιας σε σημερινές του δηλώσεις έκανε λόγο για δικαίωση της ΝΔ όσον αφορά το Σκοπιανό ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος αφού διερωτήθηκε τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απάντηση.
Μάλιστα, ο κ.Κουμουτσάκος έδωσε συνέχεια στην χθεσινή αντιπαράθεση του με το υπ. Εξωτερικών, κατηγορώντας το ότι αντί να καταγγέλλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, εγκαλεί τη ΝΔ.
«Λες και επί πέντε μήνες, φταίει η Αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική ανικανότητα της Κυβέρνησης» ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι παρά τις δηλώσεις του Zaev υπάρχει πραγματικά μια ευκαιρία για επίλυση του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Κάθε πλευρά βάζει το σύνολο των απαιτήσεών της, επειδή είμαστε στην κορύφωση των συζητήσεων.
Θεωρώ αναγκαίο να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία» είπε ο κ.Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι στο τέλος των συζητήσεων θα φανεί, αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
«Χρειάζεται η μάξιμουμ συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για εθνικό ζήτημα, πρέπει να επιδιώκουμε αυξημένη πλειοψηφία, πρέπει να αποτυπωθεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος ερωτηθείς για το αν θα είναι Υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αν καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, απάντησε πως «το τι θα κάνει ο Π.Καμμένος την ώρα της ψηφοφορίας, θα το απαντήσει ο ίδιος».
Αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ωστοσο ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Zaev ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις που γίνονται για να δώσουν στίγμα στο εσωτερικό, να στείλουν βέβαια σήματα και στη διαπραγμάτευση».
«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς κατευθύνονται και στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων με τη γειτονική χώρα και γενικά στο να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην εν γένει περιοχή» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος ζήτησε .να γίνει γνωστό «τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά», υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση και ταλαντεύεται ως εκκρεμές μεταξύ της εθνικής λύσης - την οποία είχε συνδιαμορφώσει από το 2007 τουλάχιστον- και μιας προσπάθειας απλώς μικροκομματικής, να κερδίσει κάποιες ψήφους, ψαρεύοντας σε θολά νερά».
«Και η τελευταία αυτή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου είναι προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ελάχιστο που περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά ζητήματα, είναι εκεί που υπάρχει εθνικά διαμορφωμένη γραμμή να την ακολουθούν και να μην τη διασπούν και σε κάθε περίπτωση να μην προσπαθούν να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη από τα εθνικά ζητήματα.
Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.

Zaev: Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε λύση

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό ενώ αρνήθηκε αλλαγές στο Σύνταγμα και την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήσης ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
«Είναι πράγματι ένα επίκαιρο ζήτημα.
Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά σε λύση απ’ ότι σήμερα.
Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.
Με πολύ ευαισθησία, προσήλωση, δημιουργικότητα για την εξεύρεση λύσης, που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά μας, αλλά προσέχοντας και τις ανάγκες της άλλης πλευράς, της Ελλάδας.
Διότι ο Nikola και ο Νίκος, ο Zoran και ο Αλέξης μπορούν να συμφωνήσουν ό,τι θέλουν, αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει από τους πολίτες, από τους θεσμούς, από τα κοινοβούλια – στη “Μακεδονία” και από δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εμείς μπορούμε να πετύχουμε μία υπέροχη λύση, η οποία να μην περάσει από την Ελλάδα ή το αντίστροφο», είπε ο Zaev.
Σημείωσε, ακόμα, ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στη λύση του θέματος της ονομασίας και ότι «έχουν μείνει λίγα θέματα, τα οποία, όμως, όπως είπε και ο ΥΠΕΞ Dimitrov, είναι τα πιο σημαντικά».

Σημαντική η πρόοδος

«Είναι σημαντική η πρόοδος που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα.
Προχωράμε προς τη λύση και όλα αυτά μας δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι δυνατή.
Ξέρετε ότι η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη εφόσον βρεθεί λύση. Δεν χρειαζόμαστε καν τη Σύνοδο Κορυφής που θα κάνει η Συμμαχία τον Ιούλιο.
Όμως θα ήταν καλό αν μπορέσουμε να έχουμε λύση.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οπότε η “Μακεδονία”, εάν συνεχίσει να κινείται στην ίδια πορεία, έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων…
Είναι επίσης σημαντικό και για τις διμερείς σχέσεις. Με την Ελλάδα έχουμε εξαιρετική συνεργασία, οι πολίτες της χώρας μας έκαναν σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέψεις στην Ελλάδα το 2017.
Αλλά αυτό το πολιτικό πρόβλημα είναι ένα εμπόδιο για την μεγιστοποίηση της συνεργασίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα θέματα στα οποία έχει επιτευχθεί πρόοδος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι από τις 7-8 παραμέτρους που απαρτίζουν το ζήτημα του ονόματος (ως τέτοιες ανέφερε όνομα, εύρος χρήσης, γλώσσα, υπηκοότητα, αλυτρωτισμός, κωδικοί κλπ) «μεγάλο μέρος έχει λυθεί, αλλά απομένουν τα πλέον σημαντικά και ευαίσθητα θέματα».
Επισήμανε, ακόμα, ότι στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είναι ένα από τα θέματα που δεν έχουν λυθεί.
«Σε σχέση με το θέμα του αλυτρωτισμού, η ελληνική πλευρά θέλει από εμάς διαβεβαίωση – και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό – ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις, ότι δεν έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα σύνορα μεταξύ μας, ότι δεν έχουμε πρόθεση να αναμειχθούμε στην κληρονομιά της Ελλάδας.
Απομένει να βρούμε τις αμοιβαία αποδεκτές διατυπώσεις σε αυτό το θέμα.
Ταυτόχρονα και εμείς ζητάμε να μην αναμειγνύονται αυτοί στη δική μας κληρονομιά.
Πιστεύω ότι σε αυτό δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα.
Πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί πως θα λυθεί αυτό», είπε ο Zaev, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. 
Ελπίζω ότι με δημιουργικότητα και αφοσίωση, με επιχειρήματα και επίγνωση για το τι μπορεί να περάσει και τι όχι, θα υπάρξει λύση», ανέφερε ο Zaev.
Σε ερώτηση αν μεταξύ των θεμάτων για τα οποία υπάρχει συμφωνία περιλαμβάνεται και το όνομα καθ’ εαυτό, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει απόφαση αν ο προσδιορισμός θα είναι Άνω (Gorna), Βόρεια (Severna) ή του Βαρδάρη (Vardarska).
Αλλά θα είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, όχι χρονικός.
Γιατί πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι είναι γεγονός, και εμείς δεν έχουμε πρόθεση να το αρνηθούμε, ότι από την ιστορική Μακεδονία εμείς είμαστε το Βόρειο ή το Άνω μέρος, το τμήμα του Βαρδάρη.
Αυτό διδαχθήκαμε ως παιδιά και ξέρουμε ότι υπάρχει αυτό το κομμάτι, όπως υπάρχει και το κομμάτι του Αιγαίου και το κομμάτι του Πιρίν.
Αυτό είναι γεγονός.
Αν θέλουμε να κάνουμε διάκριση, αυτή γίνεται με γεωγραφικό προσδιορισμό» ανέφερε ο Zaev.

Νέα κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τις δηλώσεις Zaev

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε σήμερα (15/4/2018), αυτή τη φορά με αφορμή συνέντευξη του πρωθυπουργού της FYROM, Zoran Zaev για το «Μακεδονικό».
Για διαπραγματευτική ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Μετά τις δηλώσεις Zaev, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή Συντάγματος ούτε όνομα για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται:
Τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά;», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:
«Περιμένουμε επιτέλους μια απάντηση».
Σε υψηλούς τόνους και με ειρωνική διάθεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στον τομεάρχη της ΝΔ.
«Είναι απορίας άξιον» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Νίκου Κοτζιά ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, ενημερώθηκε επί σχεδόν τρεις ώρες από τον υπουργό Εξωτερικών για όλες τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, και τώρα διερωτάται δημοσίως, μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε, τι περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις που κάνει η Αθήνα με τα Σκόπια; Κι' αυτό ενώ ο ίδιος και το κόμμα του έχουν ενημερωθεί λεπτομερέστατα για τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».
«Εάν, βέβαια, η ΝΔ» προσθέτει η ανακοίνωση «θέλει να κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως "επιχείρημά" της, τις δηλώσεις πρωθυπουργού άλλης χώρας -στην προκειμένη της ΠΓΔΜ- και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι δική της υπόθεση.
Έτσι, όμως, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το μέγεθος της ανευθυνότητάς της στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πρωτοκλασάτο στέλεχός της δήλωνε ότι πιστεύει τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται πως εκεί στην Πειραιώς "το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 15 Απριλίου 22:01)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης