Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 22/4)

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις στη συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 22/4)
Στη σύνοδο που φέτος γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά του πολέμου στη Συρία, θα συμμετάσχουν κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών οίκων και ξένων funds
Το ελληνικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από τα δανειακά προγράμματα και θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - την οποία το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι ασθενική τα επόμενα χρόνια - θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Christine Lagade στη συνάντηση που θα έχουν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει να διορθώνει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των υποδείξεων  που έχουν κάνει οι δανειστές για τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ένα νέο επίδομα. Καταβάλλεται προσπάθεια το ολιστικό πρόγραμμα να είναι έτοιμο στα βασικά του σημεία που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς αυτήν την εβδομάδα ώστε να προλάβει να το μελετήσει ο υπουργός Οικονομικών πριν πάρει το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον.
Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συνοδεύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι δύο άνδρες θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις που θα γίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μεταξύ άλλων θα αφορούν  την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τον εμπορικό πόλεμο, τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, τα κρυπτονομίσματα  και πολλά άλλα ζητήματα, εντός και εκτός, ατζέντας.
Στη σύνοδο που φέτος γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά του πολέμου στη Συρία, θα συμμετάσχουν κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών οίκων και ξένων funds.
Για την Αθήνα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Θα είναι μία σύνοδος -σταθμός αφού όλοι οι «πρωταγωνιστές» του ελληνικού δράματος θα βρίσκονται εκεί προκειμένου να καταλήξουν: στον χαρακτήρα που θα έχει η «επόμενη ημέρα» μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, το νέο πρόγραμμα εποπτείας, τη μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενδεχομένως και τα περιθώρια αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια  - και όχι μόνο για τα πρώτα τέσσερα, ως το 2022, που θα διαρκέσει το νέο πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Επιπλέον, μέσα από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook, Fiscal Monitor, Global Financial Stability Report) θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Ταμείου για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Οι εκθέσεις αυτές θα συμπέσουν με τις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 22 Απριλίου η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο σύμφωνα με το πρώτο επίσημο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο χωρίς τα ποσά που δόθηκαν για κοινωνικό μέρισμα.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανοίξουν τον Μάιο τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Το υπερπλεόνασμα του 2017 αναμένεται να αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψει την περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019 (μαζί με τις συντάξεις) που ζητάει το ΔΝΤ, και το μέτρο, που θα φέρει έξτρα φόρους έως 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες,  να τεθεί σε εφαρμογή από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί.
Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι σε αυτήν τη σύνοδο θα μάθουμε περισσότερα για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στη συνέχεια εάν δηλαδή «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα ενεργοποιώντας την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα (Stand-By Arrangement) η οποία εξαρτάται από την παράμετρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Θα ακολουθήσει το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 27 Απριλίου όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS