Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά ο Στουρνάρας έσωσε την Πειραιώς ή η Πειραιώς τον Στουρνάρα; - Θα ποντάρουμε στην δεύτερη επιλογή

Τελικά ο Στουρνάρας έσωσε την Πειραιώς ή η Πειραιώς τον Στουρνάρα; - Θα ποντάρουμε στην δεύτερη επιλογή
Έσωσε η Πειραιώς τον Στουρνάρα ο οποίος μετά τις κυβιστήσεις του προσπαθεί να ανοίξει ξανά διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση.
Με αφορμή ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests στις 4 ή 5 Μαίου του 2018 όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ο Γιάννης Στουρνάρας δια των γνωστών διαρροών ουσιαστικά τι υποστηρίζει…ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των τραπεζών.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Προφανώς και όχι.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ με το περίφημο πόρισμα έβλαψε καίρια τα συμφέροντα της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς έδωσε μια άνιση μάχη με υπαιτιότητα του πορίσματος.
Ο SSM που κόπτεται για τις συνθήκες ανταγωνισμού επί ίσοις όροις θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί στην Πειραιώς εξετάστηκαν κοντά 11 δισεκ. προβληματικά δάνεια και σε άλλες τράπεζες 1,7 ή 1,8 δισεκ. και σε άλλες τράπεζες πολύ λιγότερα.
Το πόρισμα της ΤτΕ είναι αποτέλεσμα συρραφής ασύνδετων παραμέτρων που ωστόσο αρχικώς έπληξαν καίρια την τράπεζα Πειραιώς καθώς την έβαλαν στον στόχαστρο του SSM.
Ο Μεγάλου δικαιολογείται να είναι ικανοποιημένος για την επιτυχία της Πειραιώς όχι ο Στουρνάρας που αρχικά έθαψε την τράπεζα.
Βεβαίως ενώ ο Μεγάλου κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια για να μην αποτύχει η Πειραιώς και πέτυχε στην προσπάθεια του αυτή, θα πρέπει να αναγνωριστεί και ο ρόλος της προηγούμενης διοίκησης που με τα 5 δισεκ. κεφάλαια του 2015 κράτησε όρθια την τράπεζα Πειραιώς.
Για να αποδείξουμε το πόσο διάτρητο είναι το πόρισμα αρκεί να αναφερθεί ότι η Πειραιώς πουλάει και ορθώς πουλάει – ορθότατα μάλιστα – προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα στο 20% της ονομαστικής αξίας με αρχική αξία 100% και η παλαιά διοίκηση αγόρασε ακίνητα στο 2% της αξίας τους και τα πούλησε στο 35%.
Παρ΄ όλα αυτά η παλαιά διοίκηση είναι υπόλογη στο πόρισμα.
Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία η Πειραιώς σήμερα ορθώς πουλάει στο 20% της ονομαστικής αξίας.
Ο Στουρνάρας όμως διαβλέποντας ότι το αρχικό θάψιμο στην Πειραιώς κινδύνευε να του γυρίσει μπούμερανγκ αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική γιατί εάν αποτύγχανε η Πειραιώς…ο Στουρνάρας θα βρισκόταν εκτός ΤτΕ.
Άρχισε λοιπόν τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις κυρίως για να διασωθεί ο ίδιος μέσω της Πειραιώς.
Οπότε το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι όχι δεν έσωσε ο Στουρνάρας την Πειραιώς.
Το ακριβώς αντίθετο έγινε έσωσε η Πειραιώς τον Στουρνάρα ο οποίος μετά τις κυβιστήσεις του προσπαθεί να ανοίξει ξανά διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση.
H Πειραιώς έσωσε τον Στουρνάρα και ξέρουν αυτοί που πρέπει να ξέρουν…τι εννοούμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης