Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έχετε 15-20 συνεδριάσεις για τα καλά νέα του stress tests μετά τελειώνει το πάρτι ακόμη και με κλείσιμο short 85 εκατ μετοχών

Έχετε 15-20 συνεδριάσεις για τα καλά νέα του stress tests μετά τελειώνει το πάρτι ακόμη και με κλείσιμο short 85 εκατ μετοχών
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι δομικά επενδύσιμες όχι γιατί υλοποιούνται stress tests αλλά γιατί διαθέτουν 95 δισ προβληματικά δάνεια
Το stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθεί στις 4 Μαίου το βράδυ ή 5 Μαίου το πρωί θα καταδείξει ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες πέρασαν το τεστ ακραίας προσομοίωσης.
Και οι 4 ελληνικές τράπεζες πέρασαν.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα επιχειρήσει να το προεξοφλήσει και στις επόμενες 15 συνεδριάσεις μέχρι την ημερομηνία ανακοίνωσης του stress tests και λίγο μετά θα ανεβάσει τις μετοχές των τραπεζών με σημείο αναφοράς τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
Δηλαδή είναι πιθανό προσεχώς να δούμε πάνω από τα 2 ευρώ την Alpha bank, πάνω από το 0,30 ευρώ την Εθνική και πάνω από 1 ευρώ την Eurobank ενώ η Πειραιώς θα κλείσει σε κάποιο βαθμό αναλογικά το χάσμα με τις άλλες τράπεζες αλλά απέχει σημαντικά από τα 6 ευρώ μετά RS της ΑΜΚ του 2015.
Όμως ακόμη και εάν δεχθούμε όχι απλά το θετικό το άριστο σενάριο όπου οι short όπως Oceanwood. Marshall, Lansdowne κλείσουν τα 85 εκατ μετοχές short που έχουν κυρίως στις τράπεζες το πάρτι έχει ημερομηνία λήξεως.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα με 95 δισεκ. προβληματικά δάνεια, ελάχιστη κερδοφορία και θολή κεφαλαιακή επάρκεια παρά το stress tests δεν μπορούν να προσελκύσουν νέους επενδυτές.
Κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις θα δούμε στις μετοχές των τραπεζών ωστόσο αυτή η αναλαμπή θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν πολλά θολά μέτωπα, χρέος, έξοδος από τα μνημόνια που δεν θα επιτρέψουν ράλι διαρκείας.
Η επόμενη ημέρα του stress tests για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα διαφέρει από την προηγούμενη.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι μετοχές τους δεν θα αποτελέσουν ξαφνικά hot story, θα δημιουργηθεί για κάποιο μικρό διάστημα… μια ψευδαίσθηση αναλαμπής, κερδοσκοπικής ανόδου η οποία ωστόσο θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Τα καλά νέα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε το stress tests θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα δώσουν μια προσωρινή άνοδο στις τραπεζικές μετοχές μέχρι και αυτό το ανοδικό κύμα να ξεθωριάσει.
Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το σενάριο που ένθερμα υποστηρίζει το bankingnews από τον Αύγουστο του 2017 ότι οι τράπεζες περνάνε το stress tests αλλά δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν αυξήσεις κεφαλαίου σε επόμενη φάση – το 2019 συγκεκριμένα – η ανοδική αναλαμπή στις τραπεζικές μετοχές θα ξεθωριάσει και ξανά οι μετοχές των τραπεζών το αργότερο έως τα μέσα Μαίου θα εισέλθουν σε φάση…προβληματισμού.

Υποσημείωση

Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι δομικά επενδύσιμες όχι γιατί υλοποιούνται stress tests αλλά γιατί διαθέτουν 95 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης