Μύθοι και Αλήθειες: Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στη Συρία

Μύθοι και Αλήθειες: Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στη Συρία
Αστείοι οι συριακοί ισχυρισμοί για κατάρριψη του 70% των δυτικών πυραύλων!
Την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump δήλωνε μέσω Twitter πως η «αποστολή εξετελέσθει», δηλαδή πως το χτύπημα κατά των στόχων στη Συρία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κυβερνητικές πηγές σε Δαμασκό και Μόσχα δήλωναν πως το 70% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πλοία και αεροσκάφη, καταστράφηκαν από τη συριακή αεράμυνα. Τώρα που έχει διαλυθεί πια η "ομίχλη του πολέμου" και τα πρώτα πραγματικά στοιχεία αρχίζουν να παρουσιάζονται, μπορούμε με ψυχραιμία να κάνουμε μια πρώτη ασφαλή αποτίμηση.
Για να κατανοήσουμε πόσο επιτυχημένη ή μη ήταν η προχθεσινή επίθεση στη Συρία, θα πρέπει να δούμε πρώτα απ’ όλα ποιοι ήταν οι αντικειμενικοί στόχοι της και κατόπιν να εξετάσουμε πρωτογενείς πηγές από αυτά τα σημεία για να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο χτυπήθηκαν, καθώς επίσης και με ποια αντιαεροπορικά συστήματα κατάφερε η συριακή αεράμυνα "να καταστρέψει το  70% των αμερικανικών πυραύλων".

Τρεις στόχοι

Η συμμαχική επιδρομή στόχευσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής και φύλαξης χημικών όπλων. Πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύτηκαν βλήματα κατά της ερευνητικής εγκατάστασης Barzah (1ος στόχος) στην πόλη της Δαμασκού, κατά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν 57 Tomahawk από πλοία και 19 AGM-158 JASSM από βομβαρδιστικό B-1, το οποίο συνοδευόταν από αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου EA-6B που είχε ως σκοπό να παρεμβάλει τη συριακή αεράμυνα.
Ο δεύτερος στόχος ήταν η εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών Hims-Shinshar πλησίον της Χομς. Χρησιμοποιήθηκαν 9 Tomahawk από αμερικανικής πλευράς και οι Βρετανοί έριξαν 8 Storm Shadow από αεροσκάφη Tornado που απογειώθηκαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
H Γαλλία έλαβε μέρος σε αυτή την επίθεση με αεροσκάφη Mirage 2000 και Rafale (η βάση εξόρμησής τους δεν αποκαλύφθηκε αλλά πιθανότατα βρίσκονται στην Ιορδανία), αλλά και με τη φρεγάτα Languedoc (FREMM), εκτοξεύοντας 3 Scalp Naval και δυο Scalp EG κατά του Hims-Shinsahar και άλλους 7 SCALP EG κατά οχυρωμένης θέσης (3ος στόχος) που ανήκει στην ίδια εγκατάσταση και βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων.

Καταγραφή 2
Τα μέσα που χρησιμοποιήθαν σε ένα σύντομο γραφικό. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν έγινε καμία χρήση της αμερικανικής βάσης στο Incsirlik, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανοί έχουν αρχίσει να αποχωρούν σταδιακά, μη θεωρόντας την πια πλήρως ασφαλή...
Η συριακή αεράμυνα αμύνθηκε με όσα μέσα μπορούσε να διαθέσει που κυμαίνονται από υπερσύγχρονους πυραύλους Pantsir S-1 μέχρι βολές φραγμού από Α/Α πυροβόλα. Τα ρωσικά συστήματα δεν ενέπλεξαν στόχους, αν και το ραντάρ του S-400 παρακολούθησε τα εισερχόμενα βλήματα, πιθανότατα διαβιβάζοντας πληροφορίες στους Σύριους. Για να «καταστείλουν» την εχθρική ηλεκτρονική παρακολούθηση, οι Αμερικανοί εφάρμοσαν αντίμετρα, όπως προκύπτει από τη παρουσία τουλάχιστον ενός ΕΑ-6Β.


Αποτελέσματα

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με συριακά μέσα, δεν καταγράφηκαν θάνατοι από την επίθεση. Μερικές δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, δείχνουν πλήρη καταστροφή των εγκαταστάσεων  Barzah και Hims-Shinshar.Αστείοι οι συριακοί κι οι ρωσικοί ισχυρισμοί για κατάρριψη του 70% των δυτικών πυραύλων!

Όπως είχαμε γράψει προχθές: "Η πρώτη απώλεια ενός πολέμου είναι η αλήθεια. Εκτός, λοιπόν, από τις καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι δύο πλευρές εκτελούν εξίσου σημαντικές -αν όχι σημαντικότερες- επιχειρήσεις προπαγάνδας.". (βλ. Με τρομακτική δύναμη πυρός το χτύπημα της δυτικής συμμαχίας τη Συρία - Γιατί η επίθεση είχε και "ελληνικό χρώμα"...).
Η προχθεσινή πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας κατά εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία με πάνω από 100 βλήματα, χαρακτηρίστηκε ως «φιάσκο» από τη Συριακή και τη Ρωσική Κυβέρνηση, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν περίπου το 70% των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν.

Καταγραφή 1
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, όπως τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο TASS και Sputnik, οι 71 από τους συνολικά 103 πυραύλους (Tomahawk, JASSM, Scalp Naval, Scalp EG, Storm Shadow), καταρρίφθηκαν από τη συριακή αεράμυνα με τη χρήση απαρχαιωμένων -ως επί το πλείστον- αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, όπως S-125, S-200, Kvadrat και Buk.

S-125 Neva (SA-3 Goa)
Πρόκειται για ένα Α/Α σύστημα που άρχισε να αναπτύσσεται το 1956 και μπήκε σε υπηρεσία το 1961. Τα βλήματά του έχουν εμβέλεια έως 35 χιλιόμετρα και κατευθύνονται στο στόχο μέσω ραδιοεντολής από το ραντάρ της πυροβολαρχίας. Δε διαθέτει αντιβαλλιστικές ικανότητες (δεν σχεδιάστηκε για αυτό το σκοπό), ενώ ακόμη και ως καθαρά αντιαεροπορικό μέσο, οι δυνατότητές του κατά αεροσκαφών είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες σε σύγχρονο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
 
S-200 (SA-5 Gammon)
Ακόμη ένα σοβιετικής προελεύσεως σύστημα που εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1966. Διαθέτει μεγάλη εμβέλεια (150 έως 300 χλμ ανάλογα το πύραυλο) και σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει σχηματισμούς αμερικανικών βομβαρδιστικών (με τη χρήση πυρηνικής κεφαλής) και κατευθύνεται στο στόχο μέσω ημιενεργής καθοδήγησης, ενώ στην τελική φάση της εμπλοκής χρησιμοποιεί το ραντάρ του βλήματος. Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ανεπιτυχώς κατά ισραηλινών αεροσκαφών και θεωρείται πιθανό να ήταν αυτό που κατέρριψε το ισραηλινό F-16 στις 10 Φεβρουαρίου 2018. Δεν διαθέτει αντιβαλλιστικές δυνατότητες διότι δεν σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει βλήματα.
 
Kvadrat (SA-6 Gainful)
Πρόκειται για σύστημα που αναπτύχθηκε την ίδια εποχή με το S-125 και S-200 με σκοπό την αναχαίτιση αεροσκαφών σε μικρές και μέσες αποστάσεις (έως 25 χλμ). Σημείωσε αρκετές επιτυχίες κατά το λεγόμενο «Πόλεμο της Φθοράς» μεταξύ Ισραήλ – Αιγύπτου, Ιορδανίας, PLO και στο Πόλεμο Ιράκ – Ιράν. Πέτυχε τουλάχιστον μια κατάρριψη F-16 κατά το Πόλεμο του Κόλπου το 1991 με αποτέλεσμα την επιστράτευση αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου για την «τύφλωσή» του. Ακόμη μια κατάρριψη F-16 σημειώθηκε στο Πόλεμο της Βοσνίας το 1995. Θεωρείται πλέον ξεπερασμένο τεχνολογικά με περιορισμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και ανύπαρκτες αντιβαλλιστικές.
 
Buk (SA-11/17)
Πρόκειται για τον διάδοχο του Kvadrat που εισήλθε σε υπηρεσία το 1979. Η νεότερη έκδοσή του (Μ2) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική κατά εχθρικών αεροσκαφών. Η Συρία διαθέτει τόσο την αρχική, όσο και τη νεότερη έκδοση. Πρόκειται για το σύστημα που κατέρριψε τη Πτήση 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών το 2014, σκοτώνοντας 298 ανθρώπους. Οι τελευταίες εκδόσεις του Buk και των βλημάτων του, μπορούν, σύμφωνα με το κατασκευαστή, να εμπλέξουν βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα Cruise.
Υπάρχουν επίσης σποραδικές αναφορές για τη χρήση συστημάτων OSA (SA-8 Gecko) και Pantsir S-1 (SA-22 Greyhound), αμφότερα Α/Α συστήματα μικρού βεληνεκούς. Μόνο το Pantsir διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες και θεωρείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έχει πιστωθεί με τηn κατάρριψη ενός τουρκικού RF-4E το 2012 και αρκετές καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βλημάτων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 συστήματα στα χέρια των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμπεράσματα

Από τους τρεις κύριους στόχους της επίθεσης κατά της Συρίας, η εγκατάσταση Barzeh καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως προκύπτει από δορυφορικές εικόνες του Πενταγώνου και φωτογραφίες από το σημείο.
Όσον αφορά την κύρια εγκατάσταση στο Hims-Shinshar, φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που προκύπτει από στρατιωτικές και πολιτικές δορυφορικές εικόνες. Δεν υπάρχει ωστόσο επιβεβαίωση από φωτογραφίες στο έδαφος.
Η δευτερεύουσα εγκατάσταση στο Hims-Shinshar έχει επίσης καταστραφεί σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία άλλη πηγή επιβεβαίωσης μέχρι αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά στους συριακούς και ρωσικούς ισχυρισμούς περί καταρρίψεως του 70% των δυτικών πυραύλων, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απίθανο έως αδύνατο παλαιότερα Α/Α συστήματα όπως τα S-125, S-200 και Kvadrat, να ήταν σε θέση να καταρρίψουν υπερσύγχρονα όπλα όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν προχθές στη Συρία.
Το Buk που αναφέρουν οι Ρώσοι πως χρησιμοποιήθηκε για να τα αναχαιτίσει, έχει κάποιες αντιβαλλιστικές ικανότητες, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να κατέρριψε από μόνο του 71 βλήματα.
Το Pantsir από την άλλη, που είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα, δεν αναφέρεται να έλαβε μέρος στις αναχαιτίσεις. Το λογικό συμπέρασμα επομένως είναι πως οι περισσότεροι από τους 103 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά συριακών στόχων, έφτασαν στο προορισμό τους, δεδομένης της χρήσης ηλεκτρονικών αντίμετρων που εφάρμοσαν αμερικανικά αεροσκάφη.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS