«Αψηφά» η Wall τις ανησυχίες για τη Συρία, άνοδος +1,2% για Dow - Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές

«Αψηφά» η Wall τις ανησυχίες για τη Συρία, άνοδος +1,2% για Dow - Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές
Άνοδο καταγράφει η Wall Street, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να «αψηφούν» τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συρία
(upd) Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα (16/4/2018) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να «αψηφούν» τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά και τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία το σαββατοκύριακο.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 1,2% στις 24.646 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 1% στις 2.683 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,9% υψηλότερα, στις 7.173 μονάδες.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 3,7%, στα 10,39 δολ.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4) συντονισμένα πλήγματα στη Συρία με 103 πυραύλους εναντίον θέσεων που κατά τους αμερικανούς παράγονται χημικά όπλα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, προειδοποίησε σήμερα ότι εάν οι δυνάμεις της Δύσης ξαναχτυπήσουν τη Συρία, τότε θα προκληθεί χάος στις παγκόσμιες σχέσεις, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, τόνισε σήμερα οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήταν την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», καθώς, όπως ανέφερε, τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε η αρρώστια της ρωσοφοβίας.
Την ίδια στιγμή πάντως η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και ιδίως σε εταιρείες που ασχολούνται με εξοπλισμούς και χημικά όπλα που σχετίζονται με τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al Assad.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Bank of America ενισχύεται σήμερα κατά 1%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε «άλμα» 34% στα κέρδη της για το α’ 3μηνο 2018.
Ειδικότερα, η Bank of America ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 6,49 δισ. δολ. στους τρεις μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2018, ή 62 σεντς ανά μετοχή, από 4,84 δισ. δολ. ή 45 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 59 σεντς ανά μετοχή.
Η Wall Street έχει υψηλές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση 17,3% στα κέρδη του α’ τριμήνου του 2018, σύμφωνα με τη FactSet.
Στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν στήριξη και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν τον Μάρτιο μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές αυτοκινήτων.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% τον Μάρτιο του 2018.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Μάρτιο του 2018.
Από την άλλη, παραμένουν οι επίμονοι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να κατηγορεί σήμερα τη Ρωσία και την Κίνα για υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.
«Ρωσία και Κίνα παίζουν το παιχνίδι της υποτίμησης νομισμάτων την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Απαράδεκτο!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter», ο Trump.
Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είχε προειδοποιήσει ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός εντείνει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, επίσης, με προσοχή δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νeel Kashkari, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal (WSJ)», ότι τα πρόσφατα βήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν καταστήσει πιο σίγουρη μια γρήγορη επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «CNBC», ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές συνολικά φέτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προέβλεψε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μελλοντική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια.

Ήπιες απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, με ήπιες απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των ανησυχιών για τη Συρία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,39% χαμηλότερα, στις 377,74 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν με αρνητικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,41% στις 12.391,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,91% στις 7.198,20 στις 7.233 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,04% χαμηλότερα, στις 5.312,96 μονάδες.


Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τον κλάδο τροφίμων και ποτών να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών κερδών.
Η μετοχή της Marine Harvest υποχώρησε κατά 0,9%, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το α’ τρίμηνο του 2018.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (16/4) οι αγορές στην Ασία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 21.835,53 μονάδες, ενώ με παρόμοια άνοδο έκλεισε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,21% και στις 5.841,30 μονάδες.
Η πτώση του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ έναντι του αμερικανικού δολαρίου άσκησε σημαντικές πιέσεις στις αγορές της ευρύτερης περιοχής της Κίνας, με τον δείκτη Hang Seng να καταγράφει απώλειες 1,60% στις 30.315,59 μονάδες.
Παράλληλα, με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Shanghai Composite, και συγκεκριμένα στο -1,53% και στις 3.110,75 μονάδες, με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι για το εμπορικό έλλειμμα που εμφάνισε η Κίνα τον περασμένο Μάρτιο.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI έκλεισε με οριακά κέρδη 0,10% στις 2.457,49 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,10%, στις 10.954,55 μονάδες.
Πέραν των εξελίξεων γύρω από τη Συρία, οι επενδυτές διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία που αφορούν τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για τον Μάρτιο του 2018, καθώς και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, τα οποία θα δώσουν μία σαφέστερη εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS