Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το πρόβλημα της Γερμανίας με την Κίνα υπερβαίνει τα εμπορικά ζητήματα

CNBC: Το πρόβλημα της Γερμανίας με την Κίνα υπερβαίνει τα εμπορικά ζητήματα
Σύμφωνα με το CNBC, το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει σε χώρες που επωφελούνται από κινεζικές επενδύσεις
Στις σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα αναφέρεται το CNCB με αφορμή το γεγονός ότι η πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη ότι παρεμβαίνει στις σφαίρες ενδιαφέροντος και επιρροής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική.
Οι Γερμανοί ισχυρίζονται επίσης ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την οικονομική τους επιρροή στις περιοχές αυτές για πολιτικούς σκοπούς.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο, ο Sigmar Gabriel, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τα είπε όλα: «Αν δεν αναπτύξουμε μια (ευρωπαϊκή) πολιτική για την Κίνα, τότε η Κίνα θα καταφέρει να διαιρέσει την Ευρώπη».
Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες στιγμές ανησυχίας της Γερμανίας για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.
Επωφελούμενοι από τις μεγάλες άμεσες επενδύσεις του Πεκίνου, η Ελλάδα μπλόκαρε τον περασμένο Ιούνιο μια δήλωσε της ΕΕ στον ΟΗΕ που ασκούσε κριτική στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ουγγαρία, όπου η Κίνα κατασκευάζει σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας από τη Βουδαπέστη στο Βελιγράδι, προσχώρησε στην Ελλάδα για να μπλοκάρει μια άλλη δήλωση της ΕΕ που επικρίνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφού το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη αποφάνθηκε ενάντια στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 2016.
Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης για την πολύ επιτυχημένη οικονομική συνεργασία της Κίνας με 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ονομάζονται «νέοι Ευρωπαίοι», σε μια οργάνωση «16 + 1» που δημιουργήθηκε το 2012.
Σύμφωνα με το CNBC, αυτά είναι παραδείγματα για το πόσο η Γερμανία πιέζει την Κίνα με στόχο την προστασία των προϊόντων και των υπηρεσιών της ΕΕ από προμηθευτές εκτός ΕΕ.
Αλλά οι Γερμανοί προχωρούν παραπέρα.
Διαμαρτύρονται για τις χώρες που συνεργάζονται με την Κίνα, που δεν είναι ούτε μέλη της ΕΕ - μερικές απλώς αναζητούν ένα καθεστώς συνεργάτη, επειδή η πλήρης ένταξη είναι ένας συνεχής αγώνας μετ' εμποδίων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, αναγνώρισε τη βοήθεια της Κίνας για τον εκσυγχρονισμό των δρόμων της χώρας του όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υπενθύμισε ότι ενδέχεται να υπάρχουν πολιτικοί όροι για αυτές τις επενδύσεις σε υποδομές.
Στα βόρεια, η Σερβία είναι ένα άλλο μη μέλος της ΕΕ όπου η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σύγχρονων οδικών δικτύων, μια γέφυρα 1,5 χλμ.
Όλα αυτά που εξετάζονται στενά και πολύ επικριτικά από τη Γερμανία, παρ' όλο που η Σερβία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ.
«Η Γερμανία διαπιστώνει επίσης ότι η Κίνα στέκεται εμπόδιο στον δρόμου του Βερολίνου για να καθιερώσει στενότερη σχέση με τις πρώην αφρικανικέ αποικίες του.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, η Κίνα μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί επειδή έχει αναπτύξει αναπτυξιακά προγράμματα εδώ και πολλά χρόνια και δεκαετίες» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης