Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βόμβα Yildirim: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο - Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο

Βόμβα Yildirim: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο - Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, ανακοίνωσε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο
(upd) Κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα ύστερα από τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Binali Yildirim, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, η οποία ανήκει διοικητικά στους Φούρνους Ικαρίας.
Αν και η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, η νέα αυτή πρόκληση έρχεται λίγες ημέρες μόλις από την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογο του, B. Yildirim με αφορμή τον αδικό χαμό του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ύστερα και από την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Ο Yildirim, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα δήλωσε ότι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς αν και πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει εκ νέου νέα παρέμβαση.
«Στο Αιγαίο υπάρχουν περιστασιακές ενέργειες που ανεβάζουν την ένταση.
Παρατηρούμε την αύξηση αυτών των παραβάσεων.
Κυρίως σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.
Βλέπουμε ότι γίνονται ενέργειες παρόμοιες με τα Ίμια, πάλι ανοιχτά του Ντιντίμ, όπου έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί σε μη κατοικημένη βραχονησίδα ελληνική σημαία.
Η ακτοφυλακή μας παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες κατέβασε τη σημαία από εκεί» δήλωσε ο Yildirim.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να «συνέστησε» στην Ελλάδα να μείνει μακριά από προβοκάτσιες και προκλήσεις που ενισχύουν τις εντάσεις και να συμπεριφέρεται με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε αυτές τις de facto καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν» δήλωσε επίσης.
Σημειώνεται ότι η βραχονησίδα Ανθρωποφάς βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και την κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».



Παρακάτω είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα, Hurriyet.
Τις ίδιες φωτογραφίες είχαν δημοσεύσει την Παρασκευή 13 Απριλίου τοπικά μέσα ενημέωσης της Σάμου, όπου φαίνονται τρεις Έλληνες νεαροί να τοποθετούν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.
Egede gerilim... Sahil Güvenlik müdahale etti, diktikleri Yunanistan bayrağı kaldırıldı

Egede gerilim... Sahil Güvenlik müdahale etti, diktikleri Yunanistan bayrağı kaldırıldı

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης της Σάμου, τρεις νεαροί οδηγήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (13/4/2018) στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς και τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.

Η πρόκληση Cavusoglu παρουσία Stoltenberg: Τούρκοι κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα στο Αιγαίο

Έχοντας στο πλάι του τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim, επισημαίνοντας ότι κομάντο υπέστειλαν την ελληνική σημαία.
«Τούρκοι κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα.
Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον γγ του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Cavusloglu αναφέρθηκε και στη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Εμείς λέμε ότι είναι δικά μας, οι Έλληνες λένε ότι είναι δικά τους.
Με συνεννόηση μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα θέματα» δήλωσε.
Ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στο Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τονίζοντας: «δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις μας λόγω Καμμένου».

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

«Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο» δήλωσε σήμερα (16/4/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, λίγες ώρες με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας».
Αναφερόμενος στις τουρκικές δηλώσεις, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, δήλωσε, πως Erdogan και Yildirim, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολίασε και τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν, λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής, και πως εκτιμά ότι, και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως η χώρα μας δεν παίρνει πρωτοβουλίες για κορύφωση της έντασης.

Τζανακόπουλος: Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγω για προκλητική και καταδικαστέα δήλωση από την πλευρά του Yildirim.
«Δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

H αρχική αντίδραση από την Αθήνα

Λίγο μετά τις δηλώσεις Yildirim, «πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωναν στην ουσία άγνοια για το θέμα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του Yildirim περί επέμβασης στον ελληνικό χώρο.
«Δεν ξέρουμε πότε έχει τραβηχτεί η εν λόγω φωτογραφία.
Δεν έχει πιστοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς σκαφών στην περιοχή» δηλώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση στο Σκάι.
«Όλα είναι υπό αμφισβήτηση.
Δεν καταλαβαίνουμε ποια βραχονησίδα εννοεί η Τουρκία» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με ελληνικά τοπικά ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή 13 Απριλίου τρεις κάτοικοι από τους Φούρνους επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις γύρω βραχονησίδες, οι οποίες φέρονται να συμπεριλαμβάνονται στις «γκρίζες ζώνες» που αμφισβητεί ο Άγκυρα στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στερέωσαν τη γαλανόλευκη και στο νησάκι «Μικρός Ανθρωποφάς» από όπου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, κατέβηκε λίγο αργότερα με επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής.

(Αρχική δημοσίευση, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, ώρα 13:16)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης